Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Sell off στις αγορές - Πιέσεις στην Ευρώπη, πτώση 300 μονάδων στα futures του Dow - Ανησυχία για τα ομόλογα

-->
Ανησυχία στις διεθνείς αγορές για την άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων
(upd) Διευρύνεται το sell off στις διεθνείς αγορές μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, με την ανησυχία για την άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κυριαρχεί.
Τα futures των δεικτών στη Wall Street καταγράφουν διευρυμένες απώλειες, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί 300 μονάδες ή 1,2%. 
Αρνητικό είναι το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,1% στις 7.360 μονάδες.
O DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,9% στις 12.677 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε να καταγράφει απώλειες έως 1,2%. 
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Φρανκφούρτης διέσπασε τη στήριξη των 50 ημερών, σχολιάζει ο Neil Wilson, αναλυτής της ETX Capital,
Και εξηγεί ότι είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς αν πρόκειται για μια τεχνικής φύσης κίνηση, ωστόσο η νευρικότητα στις αγορές εντείνεται λόγω της ανόδου στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται κατά 1,3% χαμηλότερα, στις 5.297 μονάδες. 
Στις 382,5 μονάδες διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με πτώση 1,4%.
Στο ταμπλό, πτώση καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών, με τις Societe Generale και BNP Paribas στο Παρίσι να υποχωρούν 1%, ενώ στη Φρανκφούρτη οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank υποχωρούσαν 1,4%. 
Πιέσεις δέχονται και τα χρηματιστήρια στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί 1,4% στις 22.882 μονάδες και τον ΙΒΕΧ 35 να σημειώνει απώλειες 1,3% στις 10.073 μονάδες. 



Ισχυρές πιέσεις στα futures της Wall Street
Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα τα futures των δεικτών της Wall Street.
Περί τις 15:35, τα futures του Dow Jones καταγράφουν «βουτιά» 240 μονάδων ή περίπου 1%, στις 25.186 μονάδες. 
Τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 0,5%, στις 2.742 μονάδες, ενώ του Nasdaq καταγράφουν απώλειες 0,7% και κινούνται στις 6.708 μονάδες. 
Οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ κατέγραψαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις των δύο τελευταίων ετών την Παρασκευή (02/02) μετά από το απότομο sell-off.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν απώλειες 4,1% και 3,9% αντίστοιχα στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο Nasdaq έχασε 3,53%.
Ο Dow «βούλιαξε» κατά 665,75 μονάδες την Παρασκευή - ή 2,5% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016. 
Ο S&P 500 είχε τη χειρότερη ημερήσια απόδοση από τον Σεπτέμβριο του 2016 και ο Nasdaq είχε τη χειρότερη ημέρα από τον Αύγουστο του 2017.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος βιομηχανικός δείκτης S&P 500, με τον ενεργειακό κλάδο να είναι αυτός με τη χειρότερη εμφάνιση.
Ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή της Apple (-3,7%), η οποία για μία ακόμη φορά δεν ικανοποίησε τους επενδυτές με τα οικονομικά της αποτελέσματα, ενώ ισχυρές πιέσεις με πτώση κοντά στο 5% δέχεται και η μετοχή της Alphabet (μητρικής της Google).
Tο sell-off στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ συνεχίζεται και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας έχει πυροδοτήσει προσδοκίες περί σχηματισμού πληθωριστικών πιέσεων.
Η απόδοση του 10ετούς ομόλογου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2,8%, ένα επίπεδο που τελευταία φορά σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014.
Η πτώση στη Wall Street θα συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην σύσφιξη της πολιτικής από τη Federal Reserve, η οποία έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, τονίζει στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της AMP Capital, Shane Oliver. 
Εξηγεί ωστόσο ότι η πτώση θα αποτελέσει μια διόρθωση της τάξης του 10% ή και περισσότερο, αλλά όχι μια bear market. 
Και αυτό γιατί εκτιμά ότι η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι ραγδαία και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας όχι άμεση, την ώρα που η κερδοφορία εξακολουθεί να αυξάνεται. 
Οι επενδυτές διερωτώνται αν η Federal Reserve θα διατηρήσει τον σταδιακό ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης ή εάν θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ότι αναμένουν οι αναλυτές τα επόμενα χρόνια.



Bank of America: Γεγονός... - Ενεργοποιήθηκε το σήμα πώλησης στη Wall Street!
Την περασμένη Παρασκευή (26/1), όταν ο S&P 500 κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, την τελευταία ώρα συναλλαγών κατέρρευσε ανεξήγητα.
Τότε, σύμφωνα με την Bank of America, δόθηκε το "Μεγαλύτερο Σήμα Πώλησης την τελευταία 5ετία".
Ο επικεφαλής επενδύσεων της Bank of America, Michael Hartnett, επιβεβαιώνει μάλιστα στο τελευταίο του δελτίο ότι ο δείκτης που καταρτίζει η αμερικανική τράπεζα για το συναίσθημα της αγοράς έδωσε επισήμως ένα σήμα "sell" στις 30 Ιανουαρίου.
Επίσης, τόνισαν ότι το 98% των παγκόσμιων αγορών μετοχών διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών, αν και προειδοποίησαν ότι μια διόρθωση είναι πλέον όλο και πιο πιθανή.
Ο δείκτης «Bull & Bear» της BAML στέλνει τώρα προειδοποιητικά σήματα υπερθέρμανσης, διαπραγματευόμενος στις 7,9 μονάδες, οριακά κάτω από τις 8 μονάδες - επίπεδο στο οποίο η BAML συνιστά στους επενδυτές να πουλήσουν.
Είναι το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάρτιο του 2013.
Οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι μια αναστροφή της πρόσφατης αποδυνάμωσης του δολαρίου θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια απότομη διόρθωση.











«Στο κόκκινο» η Ασία


Μεγάλη πτώση κατέγραψαν σήμερα και οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες Παρασκευή (2/2) σε Ευρώπη και Wall Street, στον απόηχο των υποτονικών εταιρικών αποτελεσμάτων και της ανόδου στους μισθούς στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται και οποιαδήποτε επιτάχυνση σημειωθεί στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική τους ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,53% στις 22.686 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του νέου έτους κάτω από τις 23.000 μονάδες, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά -0,26% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 109,87 γεν.
Παράλληλα, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -1,56% κλείνοντας στις 6.026,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε απώλειες της τάξες του -1,33% στις 2.491,75 μονάδες.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η σημαντική πτώση που καταγράφει το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με το Brent να υποχωρεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Το Brent υποχωρεί κατά -0,87% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,98 δολ. ανά βαρέλι, με την πτώση του κατά την προηγούμενη εβδομάδα να ανέρχεται στο -2,75%.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,76% στα 64,95 δολ. ανά βαρέλι, υποχωρώντας συνολικά κατά -1% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018.
Το ευρύ sell off που σημειώθηκε στην αγορά, καθώς και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, άσκησαν πιέσεις στον μαύρο χρυσό, μετά και τα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ, όπου και σημειώθηκε άνοδος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώμισι ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού.
Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βοήθησε επίσης στην πτώση των τιμών στο πετρέλαιο, υποβαθμίζοντας τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την ενεργειακή αγορά.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted διέκοψε το ανοδικό σερί του, κλείνοντας στο -1,62% και τις 10.946,25 μονάδες, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο -1,14% και τις 32.229 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,73% μετά τα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας τον Ιανουάριο του 2018, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.




Πρώτη ενημέρωση:  10:32, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018
bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου