Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Κατάρρευση -10,6% ο Dow, πανικός με αναστολή... στον S&P 500 στο -10%, απώλειες -5,56% στον DAX - Σοκάρουν οι προβλέψεις για την ύφεση

-->
Δραματικές απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά η Wall - Η προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ευρώπη δεν έπεισε
Νέες δραματικές απώλειες - πραγματική καταστροφή - συντελείται στα κυριότερα χρηματιστήρια σε Wall Street και Ευρώπη, παρά τις δεσμεύσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ρευστότητας, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού. 
Ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, ενώ διαθέσιμα είναι και τα 410 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο του ESM μαζί και με έκδοση corona bond.

Σύμφωνα με διαρροές, αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανοιχτές προληπτικές πιστωτικές γραμμές σε κάθε κυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα.
Το μέτρο αυτό στοχεύει ξεκάθαρα στον έλεγχο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των αναλυτών για την επίδραση του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι δραματικές.
Σε πρόβλεψη - σοκ προχώρησε η Deutsche Bank, για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στις οικονομίας των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το... 13%, ενώ η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιο τρομακτική... αφού εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 24%! Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μόλις 1,25% το 2020ς καθώς τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley περιμένουν η παγκόσμια ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2020, το χαμηλότερο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. 
Η πτώση στην Wall του S&P κατά -7%, (περί τις 19:00 ώρα Ελλάδας)  ενεργοποίησε τον αυτόματο διακόπτη και οδήγησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης του δείκτη για 15 λεπτά. 
Οι λεγόμενοι αυτόματοι διακόπτες (circuit breakers) είναι ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων πανικού στα αμερικανικά χρηματιστήρια. 
Το μέτρο διακόπτει προσωρινά τη διαπραγμάτευση ενός δείκτη όταν αυτός σημειώσει απώλεια από ένα ποσοστό και πάνω.
Στην περίπτωση του S&P 500, το όριο ήταν η πτώση 7%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί -11% στις  18.978 μονάδες με υψηλό 20.489 μάδες με απώλειες 2.258 μονάδων.  

Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση -10% στις 2.283 μονάδες. 
Πτώση -8,5% καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στις 6.700 μονάδες. 
Άνοδο +12% σημειώνει ο δείκτης φόβου VIX στις 85 μονάδες
Το Brent υποχωρεί 14% στα 24 δολάρια. 

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες -5,56% στις 8.441 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση -1,27% στις 15.120 μονάδες. 
Image
«Βουτιά» 16,8% καταγράφει η μετοχή της Boeing μετά το νέα αίτημα για κρατική βοήθεια ύψους 60 δισ. δολ. 
Απώλειες 10% καταγράφει η Tesla, καθώς πρέπει να κλείσει το εργοστάσιό της στο Fremont της Καλιφόρνια. 
Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις Ford και General Motors να υποχωρούν 6%.
Να εγκρίνει πακέτο τόνωσης 1 τρισεκ. δολαρίων για την οικονομία ζητά από το Κογκρέσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, υπογραμμίζοντας πως οι μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη.

Το εν λόγω πακέτο θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία.
Ο κ. Mnuchin τόνισε, στους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερη ρευστότητα.
Η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 400 δισ. που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, μεταξύ των οποίων και η παράταση της διορίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση του ήδη πολύ υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους, σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να ανησυχούμε» και ότι το θέμα θα συζητηθεί μετέπειτα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, η κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η πτώση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός μήνα που οι ανησυχίες για τον κορονοϊό εντάθηκαν στις ΗΠΑ.
Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν 1,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,599 εκατ.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση των ενάρξεων κατά 4,9% στα 1,49 εκατ.
Οι οικιστικές άδειες, μειώθηκαν 5,5% από τον Ιανουάριο στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,464 εκατ.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 3,3% στα 1,50 εκατ. άδειες.
 
Ισχυροί τριγμοί στις ευρωαγορές 
Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα  καθώς οι φόβοι για την ανελέητη παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού επισκίασαν τα αμερικανικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που σκοπό έχουν να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την πανδημία.

Image
Ιταλία: Στο 2,7% η απόδοση του 10ετούς - Παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα
Περιορίστηκαν οι σημερινές μεγάλες πωλήσεις κρατικών ιταλικών ομολόγων μετά από δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας παρενέβη για να αγοράσει ιταλικά ομόλογα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να σταθεροποιήσει την εξαιρετικά άστατη αγορά.
Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 60 μονάδες βάσης (0,6 της ποσοστιαίας μονάδας), καθώς πανικός έχει καταλάβει τις αγορές ομολόγων και οι ρηχές συναλλαγές διόγκωναν τις κινήσεις των τιμών.
Οι πωλήσεις περιορίστηκαν μετά το δημοσίευμα ότι η Τράπεζα της Ιταλίας αγοράζει ιταλικούς τίτλους στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του συστήματος κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης για τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών στις αγορές ομολόγων.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε μετά το δημοσίευμα άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης στο 2,78%, χαμηλότερα από το 3% που είχε φθάσει στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
H διαφορά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στις 301 μονάδες βάσης από το υψηλό επίπεδο των σχεδόν 320 μονάδων βάσης.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Πτώση κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (18/3) οι αγορές της Ασίας, παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, μετά τις δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για παροχή στήριξης στην αμερικανική οικονομία κατά το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,68% στις 16.726,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο -4,86% και τις 1.591,20 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα, καθώς έκλεισε με «βουτιά» της τάξεως του -6,43% στις 4.953,20 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχώρησε κατά -3,46% στις 4.302,70 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -4,56% στις 22.202,50 μονάδες, ενώ μικρότερη είναι η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -2,34% και τις 9.218,67 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,83% στις 2.728,76 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,70% στις 10.029,57 μονάδες.

Νέα παρέμβαση από τη Fed
 

Για 4η φορά η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα παρενέβη στην αγορά ανακοινώνοντας νέα μέτρα παροχής ρευστότητας.
Η νέα παρέμβαση είχε ως συνέπεια η Wall Street να κλείσει με ισχυρά κέρδη +6% στις 17 Μαρτίου από -12% στις 16 Μαρτίου 2020.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε στις 2529 μονάδες ωστόσο στο βασικό σενάριο θα υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες ή πτώση -20% από τις τρέχουσες τιμές.
Το βασικό σενάριο θέλει ο δείκτης S&P 500 να υποχωρεί στις 2.000 μονάδες από 2500 μονάδες της τρέχουσας περιόδου.
Αφορμή για την ανοδική αντίδραση στην Wall ήταν η διπλή παρέμβαση της FED η 4η κατά σειρά αλλά και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Trump που δυνητικά θα φθάσουν έως τα 800 δισεκ.
Ωστόσο η FED ακολουθεί στρατηγικές τύπου κρίσης Lehman ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση του Covid 19.
Μεταξύ αυτών είναι και το Primary Dealer Credit Facility, το οποίο όπως ανέφερε η Rabobank "θα παρέχει χρηματοδότηση διάρκειας μίας ημέρας σε πρωτογενείς ενδιαφερόμενους, με παρόμοιο τρόπο όπως στις εταιρίες θεματοφυλακής.
Η Fed, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε την δημιουργία μιας πιστωτικής διευκόλυνσης (PDCF) "για την υποστήριξη των πιστωτικών αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων".
Όπως ανακοίνωσε η Fed, το PDCF «θα προσφέρει χρηματοδότηση διάρκειας μίας ημέρας και διάρκειας έως και 90 ημέρες και θα είναι διαθέσιμο στις 20 Μαρτίου 2020» και θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον για έξι μήνες και μπορεί να παραταθεί, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες.
Η πίστωση που χορηγείται στο πλαίσιο της εν λόγω διευκόλυνσης μπορεί να εξασφαλιστεί αγορές από ένα ευρύ φάσμα τίτλων επενδυτικού βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών χαρτοφυλακίων και των δημοτικών ομολόγων, καθώς και από ένα ευρύ φάσμα μετοχών.
Αυτό σημαίνει ότι από αυτή τη στιγμή, οι μετοχές - οι οποίες αξίζουν μηδέν στο χειρότερο σενάριο - είναι αποδεκτές εξασφαλίσεις για τη ρευστότητα της Fed.
Οι εξασφαλίσεις που είναι επιλέξιμες για ενεχυρίαση στο PDCF περιλαμβάνουν όλες τις εξασφαλίσεις που είναι επιλέξιμες για ενεχυρίαση σε πράξεις ανοικτής αγοράς (OMO) δηλαδή χρεόγραφα εταιρικών ομολόγωνεπενδυτικού βαθμού, τίτλους διεθνούς οργανισμού, εμπορικά χρεόγραφα, αστικά χρεόγραφα, τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκες και τίτλους που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία καθώς και μετοχές. .
Ποιος θα καθορίσει την αξία των μετοχών εάν μια μετοχή που θα λειτουργεί ως εγγύηση καταρρεύσει;
Η ενεχυριασμένη εξασφάλιση θα αποτιμηθεί από την Bank of New York Mellon lon σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα σχεδιασμένο ώστε να είναι παρόμοιο με το χρονοδιάγραμμα για το δανεισμό από το Window Discount, στο μέτρο του δυνατού.
Για όσους δεν θυμούνται πολλοί, το PDCF ήταν μία από τα μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου