Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Σφοδρή διαμάχη Lagarde - Merkel για τα ευρωομόλογα - Δραματική έκκληση από Μητσοτάκη ότι διακινδυνεύεται η οικονομική ευστάθεια

-->
Δραματική έκκληση Lagarde και Conte για τα ευρωομόλογα – Το όχι της Merkel
Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγων καθώς στη σημερινή (26/3) τηλεδιάσκεψη των ηγετών «βγήκαν τα μαχαίρια» καθώς υπήρξε σφοδρή σύγκρουση της γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και της C. Lagarde 
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας C. Lagarde επανέλαβε την έκκλησή της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, λέγοντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει κρίση επικών διαστάσεων εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχους γνώστες της συζήτησης.
Πρότεινε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκδοσης χρεωστικού τίτλου για να επιμεριστεί το βάρος και ο κίνδυνος της απαιτούμενης εκτός ορίων δαπάνης.  
Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. 
Ο τόνος της Merkel ήταν ν πιο κατηγορηματικός από πριν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, αφού εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου των Κυριάκου Μητσοτάκη και E. Macron, υποστήριξαν την ιδέα της κοινής έκδοσης "κορωνοομολόγων" σε επιστολή τους πριν από τη συνάντηση. 
Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας M. Rutte υποστήριξε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα κοινά εργαλεία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η παρέμβαση της Merkel, ήρθε εν μέσω δραματικών αιτημάτων για περισσότερη δράση από τους ομολόγους της. 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Macron προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσε να “σκοτώσει” το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Conte δήλωσε ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί στο τραπέζι δεν ήταν αρκετή, και η πανδημία κατέφερε πλήγμα σε όλες τις οικονομίες. 
Αντ' αυτού, υποστήριξε ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού P. Sanchez να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της ΕΕ - τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup - την εκπόνηση κοινής πρότασης για τη χρήση όλων διαθέσιμων δημοσιονομικών μέσων σε 10 ημέρες.
Εκτός από την από κοινού έκδοση χρεών, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν τα κράτη μέλη από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ηγετών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή που καλεί για την έκδοση corona bond, προειδοποίησε ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με κίνδυνο την οικονομική αστάθεια.
Χώρες όπως η Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για το οικονομικό σοκ που υφίστανται, οπότε οι όροι που συνδέονται με οποιαδήποτε δανειοδότηση από τον ESM δεν πρέπει ισχύουν. 
Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Αυστρία, αντιτίθενται σε δανεισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
Παρόλο που υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ σχετικά με την ανάγκη χρησιμοποίησης των πιστώσεων του ESM ως προληπτική γραμμή στήριξης για τις κυβερνήσεις, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και με ποιους όρους θα πρέπει να εκταμιευθούν τα κεφάλαια απομένουν να διασαφηνιστούν. 
Σε ένα σημάδι του διαίρεσης που συνεχίζει να μαστίζει τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο ανταπόκρισης στην οικονομική επίπτωση της θανατηφόρας πανδημίας, οι διπλωμάτες που εργάστηκαν για τη σύνταξη κοινής δήλωσης δεν κατάφεραν να διευθετήσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον ESM, και απάλειψαν εξ ολοκλήρου την αναφορά στο μηχανισμό ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών.
Image

bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου