Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Ανοίξτε την οικονομία - Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για συνέχιση της καταστροφικής καραντίνας, με ΑΕΠ -7% με -10%, πανάκριβα θα πληρώσουν οι πολίτες

-->
Η Ελληνική οικονομία θα περάσει μια μεγάλη δοκιμασία το επόμενο διάστημα.. η ελληνική οικονομία πρέπει να βγει άμεσα από την καραντίνα που έχει ολέθριες συνέπειες
Η παγκόσμια κοινωνία νοσεί και πενθεί, καθώς ο κορωνοιός έχει προκαλέσει διεθνώς ιστορικών διαστάσεων πρόβλημα, οι θάνατοι σοκάρουν, τα κράτη υποφέρουν, οι οικονομίες καταρρέουν. 
Έναντι του κινεζικού ιού ή κορωνοιού τα έθνη προτάσσουν την πλήρη ενεργοποίηση των εθνικών συστημάτων Υγείας για να περιορίσουν το υγειονομικό σοκ. 
Ταυτόχρονα εφαρμόζουν οικονομικά μέτρα ύψους 12,8 τρισεκ. με προοπτική να φθάσουν τα 15 τρισεκ. με στόχο να επιβραδύνουν το σοκ της ύφεσης, να μετριάσουν το σοκ στις χρηματιστηριακές αγορές. 
Όμως οι κυβερνήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. 
Προέβησαν ακόμη σχεδόν οριζόντια σε μια επιλογή πρωτοφανή για τον πλανήτη κοινωνικός αποκλεισμός ή καραντίνα ή lockdown ουσιαστικά 2,4 με 2,7 δισεκ. πολίτες «εγκλωβίστηκαν» στα σπίτια τους. 
Το μέτρο της καραντίνας έχει ένα στόχο να περιορίσει την νόσο καθώς όπως υποστηρίζει ο Gates της Microsoft… με τον κορωνοιό θα ξεμπερδέψουμε σε 12 με 18 μήνες καθώς τότε θα έχει βρεθεί το εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις μεταλλάξεις του κινεζικού ιού, του κορωνοιού, που παρήχθη εργαστηριακά στο Wuhan της Κίνας.
Για να εφαρμόζεται διεθνώς ένα μοντέλο αντιμετώπισης της επιθετικής εξάπλωσης του κορωνοιού σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι των συστημάτων Υγείας διέγνωσαν ότι απέναντι σε κάτι άγνωστο δεν είχαν άλλη επιλογή.
Προφανώς και η ανθρώπινη υγεία είναι υπέρτερη όλων αλλά και η οικονομία είναι σημαντικός πυλώνας της ανθρώπινης ευημερίας.
Η μικρή Ελλάδα με τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, με το εύθραυστο μοντέλο ανάκαμψης, με το δυσθεώρητο και μη βιώσιμο χρέος δεν έχει πολλούς ελιγμούς.
Η καραντίνα σκοτώνει την οικονομία και το κείμενο αυτό έχει ένα σκοπό να αναδείξει που θα πληγεί η οικονομία αλλά το κυριότερο να προτείνει λύσεις.
Πρωτίστως το ΑΕΠ θα μειωθεί -7% με -10% αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί εθνικός πλούτος 18 δισεκ. 
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο -12% στα επίπεδα χρεοκοπίας της Ελλάδος. 
Τα δημόσια οικονομικά δεν επαρκούν για να στηρίξουν την οικονομία, να καταβάλλεται το ποσό των 800 ευρώ για πάνω από 2 φορές και πολλά άλλα. 

Τι λάθη έγιναν 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικριθεί για σωστές ή λάθος επιλογές, απέναντι σε ένα σοκ η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα, πως άλλες χώρες αντιμετώπισαν το σοκ του κορωνοιού. 
Όμως μέσα στο πανικό που επικράτησε, πάρθηκαν και πολλές λάθος αποφάσεις. 
1)Έγινε επιλογή βασικών και μη βασικών εργασιών.
Π.χ. ο πολίτης μπορούσε να πάει στον super market ή στον φούρνο ή να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά δεν μπορούσε ένα κατάστημα να ανοίξει. 
Ετέθη ως βασικό είδος η διατροφή και όχι οι άλλες ανάγκες. 
Η προσέγγιση με κριτήρια μεταδοτικότητας ήταν και είναι λάθος. 
Σε ένα ζαχαροπλαστείο εργάζονται πολλοί άνθρωποι και το επισκέπτονται εν μέσω καραντίνας εξίσου πολλοί άνθρωποι, εκεί ο κορωνοιός δεν μπορεί να εμφανιστεί μάλλον έχει αλλεργία ο covid 19 στα τιραμισού.
Την ίδια στιγμή όμως χιλιάδες καταστήματα, εταιρίες και πολλά άλλα έχουν παγώσει γιατί εκεί ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός. 

2)Η καραντίνα σκοτώνει τον τουρισμό, είναι σχεδόν ανόητο να πιστεύει κανείς ότι με τα ξενοδοχεία κλειστά, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα έναρξης να ανακάμψει ο τουρισμός. 
Η Ιταλία θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες για να περάσει το σοκ, δεν θα επιτρέψει τα ταξίδια.
Άρα οι Ιταλοί ακόμη και εάν όλα τα ελληνικά ξενοδοχεία ήταν ανοικτά δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. 
Μεταξύ των 30 εκατ τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα περίπου το 21% ήταν ηλικιωμένοι αυτοί που αφήνουν και τα περισσότερα έσοδα, αυτοί δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. 
Ο μεσήλικας που επίσης έχει οικονομική άνεση δεν θα βάλει προτεραιότητα τις διακοπές, ενώ ο τουρίστας του σακιδίου που είναι μικρής ηλικίας άρα μπορεί να ρισκάρει να έρθει διακοπές στην Ελλάδα δεν αφήνει εισόδημα. 

3)Η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι απαράδεκτη. 
Ας ληφθούν μέτρα και μέσα, ας εξεταστούν όσοι θέλουν να μετακινηθούν με τεστ που ωστόσο δεν θα αμφισβητείται η αξιοπιστία τους όπως τα κινεζικά τεστ. 

4)Τα εργοστάσια υπέστησαν διπλό σοκ, από την μια δεν έχουν κόσμο να εργαστεί λόγω κορωνοιού αλλά και από την άλλη εάν είχαν δεν λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα και οι προορισμοί των εξαγωγών, οι άλλες χώρες, βρίσκονται σε καραντίνα. 
Τα εργοστάσια δεν έπρεπε να κλείσουν, θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν – κάποια το πράττουν και ορθά – ώστε να διαθέτουν απόθεμα για την φάση της επανεκκίνηση της οικονομίας. 
 
Τι άλλα λάθη δεν πρέπει να γίνουν 

Πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την κυβέρνηση, να ανοίξει η οικονομία, με τμηματοποίηση και σχέδιο. 
Η κοινωνία θα αντιδράσει στο μήνυμα Μείνε στο Σπίτι, δεν θα το ανεχθεί άλλο. 
Ήδη πολλοί άνθρωποι βγαίνουν από τα σπίτια τους αψηφώντας τις απαγορεύσεις.
Όμως ως συντεταγμένη κοινωνία δεν θα πρέπει να λειτουργούμε με το θυμικό, πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα. 
Πως θα επανέλθει να αποφασιστεί η διεξαγωγή εκατομμυρίων τεστ με κινητές μονάδες ή στο εθνικό σύστημα Υγείας ή με ένα συνδυασμό μέσων.
Οι ευπαθείς ομάδες οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι πρέπει να προστατευθούν αλλά η υπόλοιπη οικονομία μπορεί να ξεπαγώσει. 
Μπορεί δηλαδή να ανοίξουν τα καταστήματα, οι εταιρίες να επανέλθει η κανονικότητα με πολλές προφυλάξεις και πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί. 
Η συνταγή κλείνουν οι εταιρίες και παίρνουν οι εργαζόμενοι τα 800 ευρώ στις 45 ημέρες είναι ανόητο, είναι πενία. 
Απαιτείται η επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς μετά το Μάιο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαλύψει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο δεν έχει ευρώ και η φτώχεια θα κυριαρχήσει. 
Κατά την άποψη πολλών – άποψη που συμμεριζόμαστε – αμέσως μετά το Πάσχα στις 19 Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει το κύμα ελευθερίας της ελεύθερης αγοράς, να αρχίσουν εταιρίες και καταστήματα να λειτουργούν. 
Προφανώς κατανοούμε ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει οριζόντια αλλά στην πράξη χιλιάδες καταστήματα μπορούν να ανοίξουν. 
Για τον τουρισμό και τα επαγγέλματα που λειτουργούν περιφερειακά το σοκ θα είναι μεγάλο, αλλά τα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια αποκόμισαν ρευστότητα λόγω της αύξησης του τουριστικού προϊόντος. 
Ο τουρισμός θα υποστεί ένα σοκ αλλά υπάρχει και το 2021 που θα είναι μια χρονιά καλύτερη.
Θα πουν πολλοί, τι θα συμβεί εάν επανεμφανιστεί η νόσος; 
Ναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης κατά κύματα έως ότου βρεθεί το εμβόλιο ή κάποιο σοβαρό και αποτελεσματικό φάρμακο είναι μεγάλος αλλά κάθε κοινωνία πρέπει να πάρει μέτρα να διασώσει την οικονομία της.
Μια οικονομία δεν διασώζεται με δημοσιονομική εκτροπή, διασώζεται με λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. 
Η ανελεύθερη αγορά – έστω και προσωρινά – δεν είναι λύση είναι αρρώστια, η άρρωστη οικονομία δημιουργεί άρρωστους ανθρώπους και δεν μπορεί μια άρρωστη οικονομία να θεραπεύσει το κάθε κορωνοιό. 

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα; - Ανάλυση για το σοκ στην οικονομία που δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2020 

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δραματική όσο σε άλλες χώρες με οικονομικούς όρους, γιατί σίγουρα με υγειονομικούς μπορεί να ειπωθεί ότι είναι καλύτερα τα δεδομένα.
Οι ΗΠΑ ή και πολλές χώρες της ευρωζώνης με έντονη εξαγωγική και βιομηχανική δραστηριότητα θα υποστούν κραχ στο β΄ τρίμηνο του 2020 λόγω των lockdown λόγω της παραδοχής ότι έχει παγώσει η βιομηχανική παραγωγή η προσφορά και η ζήτηση έχουν καταρρεύσει.
Για τις ΗΠΑ π.χ. υπάρχουν εκτιμήσεις για μείωση ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο περίπου 20% με 35% πρωτοφανή επίπεδα, επίπεδα πολέμου.
Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, με οριακή αντίκτυπο στην διεθνή οικονομία, σοβαρές παθογένειες στην οικονομική της δομή, υπερχρεωμένη με 356 δισεκ. χρέος, αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης και όλα αυτά προ κορωνοιού.
Το σοκ στην οικονομία και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα έθνος έχει υποεκτιμηθεί από όλους σχεδόν τους παράγοντες.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα;

1)Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -7% με -10% στην Ελλάδα που αυτό σημαίνει πτώση 18 με 19 δισεκ. ευρώ.
Το -7% με -10% δεν προκύπτει αυθαίρετα.
Λαμβάνονται υπόψη τα εξής
-Ότι σε κάθε τρίμηνο η Ελλάδα παράγει πλούτο 47-48 δισεκ. ευρώ κατά μέσο όρο με την εποχικότητα να διαφοροποιεί οριακά τα οικονομικά μεγέθη.
Το δεύτερο τρίμηνο ή από τα μέσα Μαρτίου 2020, σίγουρα ο Απρίλιος, ο Μάιος και με ερωτηματικό τι θα συμβεί τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι θα χαθούν τουλάχιστον 12 δισεκ. ευρώ εθνικού πλούτου.
-Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020 θα υποστεί κραχ ο τουρισμός στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα καταγραφεί δραματική πτώση άνω του 65% όπως υπολογίζουν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο.
Ο τουρισμός μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ ή 55 δισεκ. ευρώ και υπολογίζεται μια πολύ μεγάλη απώλεια της τάξης των 20 δισεκ. ευρώ.
-Έχει εκτιμηθεί ότι η εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και η εισαγωγική δραστηριότητα θα υποστούν πλήγμα άνω του 25%.
-Έχει εκτιμηθεί ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις 15 δισεκ. ευρώ και θα πάρει και 6 δισεκ. από τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης 21 δισεκ. και μπορεί να λάβει και επιπρόσθετη βοήθεια στο εγγύς μέλλον.
Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι το τελικό κόστος στην Ελλάδα με την παραδοχή ότι δεν θα επανεμφανιστεί ο κορωνοιός από φθινόπωρο θα ανέλθει με όρους ΑΕΠ -18 δισεκ. ευρώ.

2)Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος θα εκτιναχθεί στο -12% που αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα για να επανέλθει στην κανονικότητα δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα θα απαιτηθούν περίπου 2 ή 3 χρόνια αυτό σημαίνει ότι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα θα πετύχει ξανά τις επιδόσεις του 2019.
Οπότε η πρώτη 4ετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι αγώνας για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2019.

3)Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί υπολογίζεται κατά 15 δισεκ. σε ένα αισιόδοξο σενάριο όπερ σημαίνει ότι θα ανέλθει στα 370-375 δισεκ. ευρώ που με όρους ΑΕΠ 2020 σημαίνει σχέση χρέους προς ΑΕΠ περίπου 220% η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία.
Όμως εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει κάποια στιγμή σε ΑΕΠ 186-190 δισεκ. ευρώ η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 198% με 200%.
Η Ελλάδα κάτω από οποιαδήποτε σενάριο θα καταγράψει επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών.

4)Ένας τομέας που δραματικά θα επιδεινωθεί αλλά στατιστικά δεν θα καταγραφεί είναι τα NPEs.
Υπάρχει ελαστικοποίηση των κριτηρίων ώστε τα NPEs να λογίζονται NPEs μετά τις 90 ημέρες δηλαδή υπάρχει ευελιξία.
Οι τράπεζες θα χορηγήσουν εγγυημένα δάνεια και άλλες παρεμβάσεις.
Για τους αναλυτές όμως το όριο των 90 ημερών θα είναι το κριτήριο ενώ οι τράπεζες έχουν ένα αντικειμενικό πρόβλημα εν μέσω 70 δισεκ. NPEs και χωρίς να έχουν λύσει τα προβλήματα τους δεν θα ρισκάρουν να χορηγήσουν δάνεια εάν δεν υπάρχει ασφάλεια… οπότε ο πήχης δανεισμού πρέπει να μειωθεί συν τοις άλλοις και γιατί δεν υπάρχει ζήτηση.
Τα NPEs σε πραγματικούς όρους θα μπορούσαν να αυξηθούν από 8 με 10 δισεκ. εάν δεν υπάρξει κάποιας μορφής ανάκαμψη στο β΄ 6μηνο του 2020.

5)H Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. από τον ESM καθώς αυτό έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό για το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα πήρε την άρνηση των ευρωπαίων για την χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού.

6)Οι τράπεζες έχουν επαρκέστατη ρευστότητα δεν είχαν προ κορωνοιού κανένα πρόβλημα με όρους ρευστότητας και η κατάσταση βελτιώθηκε έστω και οριακά με τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Όμως κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες είχαν σοβαρά ζητήματα τα οποία τις κρατούσαν καθηλωμένες, είναι γνωστή η σύνθεση των κεφαλαίων τους, οι αναβαλλόμενοι φόροι, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που διαθέτουν και βεβαίως το κόστος εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων.
Στην εξίσωση δεν περιλαμβάνεται η επίδραση στην κερδοφορία.
Π.χ. η Εθνική ενέγραψε έκτακτο κέρδος 520 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2020 που θα το εμφανίσει όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τον Μάιο 2020.

Συμπέρασμα

Η Ελληνική οικονομία θα περάσει μια μεγάλη δοκιμασία το επόμενο διάστημα.. η ελληνική οικονομία πρέπει να βγει άμεσα από την καραντίνα που έχει ολέθριες συνέπειες. 
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει τα 800 ευρώ για ακόμη μια φορά όπερ σημαίνει ότι μετά δεν θα μπορεί με ίδια μέσα... και θα χρειαστεί στήριξη.
Την οικονομική εκτροπή θα την πληρώσει ξανά ο φορολογούμενος και αυτό θα είναι εγκληματικό και απαράδεκτο λάθος. 
Είναι προφανές ότι τα δύσκολα στην ελληνική οικονομία είναι εμπρός και δεν έχουν εκτιμηθεί με την δέουσα προσοχή, όπως επίσης δεν έχει εκτιμηθεί ο τρόπος αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας μετά τον κορωνοιό θα είναι ανάκαμψη τύπου V ή ανάκαμψη τύπου U που θα είναι πιο επώδυνη για την Ελλάδα.

bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου