Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Αρνητικά μηνύματα από το road show της Morgan Stanley: Προς πολιτική, οικονομική, τραπεζική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα

-->
Πρώτη φορά και σε τέτοια έκταση οι επενδυτές σε ένα τόσο μεγάλο road show ήταν τόσο προβληματισμένοι για την Ελλάδα διαβλέποντας πολιτική, οικονομική και τραπεζική αποσταθεροποίηση.
Τι συμβαίνει και ξαφνικά έχει θολώσει επικίνδυνα η ορατότητα για το μέλλον της Ελλάδος και οι επενδυτές ειδικά στο χρηματιστήριο αποχωρούν κακήν κακώς; 
Όχι δεν είναι μόνο το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων της FED και τους δασμούς που επιβάλλει ο Trump στην Κίνα και σε άλλες χώρες.
Όχι δεν είναι μόνο η πεποίθηση ότι τα υψηλά του 2018 τα είδαμε και πλέον οι παγκόσμιες χρηματαγορές θα ακολουθήσουν πλαγιοκαθοδική πορεία. 
Υπάρχουν και σοβαροί εσωτερικοί λόγοι που έχουν θολώσει επικίνδυνα την επενδυτική ορατότητα και τα ελληνικά assets όχι μόνο δεν είναι επενδύσιμα αλλά οι επενδυτές αποχωρούν ακόμη και με ζημίες. 
Τι συμβαίνει; 
Η απάντηση δίνεται πολύ ξεκάθαρα από τους επενδυτές που συμμετείχαν στο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο. 
Οι διοικήσεις των τραπεζών που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις αποχωρούν απογοητευμένες καθώς δεν περίμεναν τέτοια επενδυτική αδιαφορία. 
Αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. 
Η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών που συμμετείχαν στο road show της Morgan Stanley που θεωρείται από τα σημαντικότερα επενδυτικά event κάθε χρόνο θεωρούν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια φάση αποσταθεροποίησης. 

Τι πιστεύουν οι ξένοι επενδυτές; 

Η καθαρή έξοδος clean exit από τα μνημόνια θα αυξήσει επικίνδυνα τα ρίσκα στην ελληνική αγορά.
Οι αγορές θα αφήσουν στην αρχή την Ελλάδα ήρεμη μέχρι να διαπιστώσουν τα αδύνατα σημεία της. 
Η Ελλάδα θα πετύχει καθαρή έξοδο αλλά οι κερδοσκόποι θα καιροφυλακτούν. 
Στην πρώτη αδυναμία θα χτυπήσουν τα ελληνικά assets μετοχές και ομόλογα προκαλώντας αποσταθεροποίηση. 
Οι εκλογές ακόμη και τον Μάιο του 2019 με την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ και του Μητσοτάκη δεν διασφαλίζει πολιτική σταθερότητα γιατί ακολουθούν η προεδρική εκλογή εκεί που μπορεί να υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο. 
Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι η ΝΔ ενώ είναι πρώτη με αισθητή διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα επί μακρόν. 
Τα διεθνή funds θεωρούν ότι η οικονομία δεν θα εισέλθει σε φάση σταθερής ανάκαμψης όπως ορισμένοι θεωρούν.
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας ξανά είναι μεγάλος. 
Ταυτόχρονα οι funds managers βλέπουν και τραπεζική αποσταθεροποίηση καθώς ακόμη και εάν οι τράπεζες περάσουν τα stress tests το μέλλον τους είναι αβέβαιο γιατί θα πρέπει να βρουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια. 
Στο road show της Morgan Stanley οι επενδυτές ήταν μοιρασμένοι για το πότε οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. 
Κάποιοι βλέπουν εμπροσθοβαρείς κινήσεις, κάποιοι θεωρούν ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου και κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ούτε το 2019 θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυξήσεις λόγω αντικειμενικών αδυναμιών. 
Όμως πέραν αυτών στο road show ειπώθηκαν και ορισμένες πικρές αλήθειες 
1)Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ποιοτικά κεφάλαια 
2)Δεν έχουν επαρκές και βιώσιμο μοντέλο ώστε να επιτυγχάνουν σταθερή κερδοφορία 
3)Δεν διαθέτουν business plan που πείθουν τους επενδυτές είναι ξεπερασμένα. 

Το συμπέρασμα 

Πρώτη φορά και σε τέτοια έκταση οι επενδυτές σε ένα τόσο μεγάλο road show ήταν τόσο προβληματισμένοι για την Ελλάδα διαβλέποντας πολιτική, οικονομική και τραπεζική αποσταθεροποίηση. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου