Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η χειρότερη εβδομάδα δύο ετών για τη Wall Street, στη «σκιά» ενός εμπορικού πολέμου - Στο -5,1% ο Dow - Πτώση -5,4% για S&P 500

-->
Η χειρότερη εβδομάδα δύο ετών για τη Wall Street, στη «σκιά» ενός εμπορικού πολέμου - Στο -5,1% ο Dow - Πτώση -5,4% για S&P 500
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα (23/3/2018) στη Wall Street, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μία ημέρα μετά το sell off που πυροδότησε η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς 50-60 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, διευρύνοντας τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,78% στις 23.532,06 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,1% στις 2.588,2 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 2,43% χαμηλότερα, στις 6.992,67 μονάδες.
Το ελληνικό ETF GREK υποχώρησε κατά 1,03%, διαπραγματευόμενο στα 9,58 δολάρια.
Η Wall Street δέχθηκε χθες καταιγισμό ρευστοποιήσεων, με απώλειες έως -2,93%, ενώ ακολούθως την σκυτάλη της πτώσης παρέλαβαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο Trump υπέγραψε χθες διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
O Trump ανέθεσε, παράλληλα, στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η υπογραφή του εγγράφου έχει ως στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας, τη στιγμή που από την πλευρά της Κίνα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως δεν θα αφήσει την κίνηση αυτή αναπάντητη.




Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.
Πέραν της ΕΕ, προσωρινή εξαίρεση από τα μέτρα αναμένεται να δοθεί σε Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία και Νότια Κορέα, ενώ ήδη έχουν εξαιρεθεί ο Καναδάς και το Μεξικό.
Η Κίνα εμφανίζεται ήδη έτοιμη να «απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους έως και 3 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές αμερικανικών φρούτων, κρασιού και καρπών.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να «απομακρυνθούν από τα άκρα».
«Η Κίνα ευελπιστεί να μη βρεθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ωστόσο δε φοβάται να συμμετάσχει σε αυτόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κίνας.
Στο προεδρικό μνημόνιο το οποίο υπέγραψε ο Trump χθες (22/3), προβλέπεται ότι θα υπάρξει μία περίοδος διαβουλεύσεων διάρκειας 30 ημερών, γεγονός που δημιουργήσει χώρο ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
Οι αμερικανικές μετοχές δέχτηκαν προς στιγμήν ώθηση μετά την ανακοίνωση της υπογραφής του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων από τον Trump, που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και αποτρέπει ένα κυβερνητικό shutdown, ελάχιστες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο ίδιος o Trump κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δηλώνοντας πάντως πως «δεν είναι χαρούμενος» με τα ποσά που προβλέπονται για την ασφάλεια στα σύνορα.
Ελάχιστες ώρες πριν, ο Trump είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο μέτρο.
«Σκέφτομαι ένα ΒΕΤΟ στο Γενικό Νομοσχέδιο Προϋπολογισμού, βασισμένος στο γεγονός ότι περισσότεροι από 800.000 αποδέκτες του προγράμματος DACA έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί από τους Δημοκρατικούς (δεν αναφέρονται καν στο Νομοσχέδιο) και το ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, που απεγνωσμένα χρειάζεται για την Εθνική μας Ασφάλεια, δεν χρηματοδοτείται πλήρως», είχε αναφέρει με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.

Fed

Δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να εμποδίσουν το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε σήμερα (23/3/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve του Ντάλας, Robert Kaplan, τονίζοντας ότι οτιδήποτε εμποδίζει το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να εμποδίσει και την ανάπτυξη.
Όπως επεσήμανε, προς το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να έχουν ένα δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, και όχι δασμούς.
Ερωτηθείς εάν οι εμπορικοί δασμοί θα επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ή τον πληθωρισμό, ο Kaplan τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε.
Ο Kaplan προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα καταγράψει «ισχυρή ανάπτυξη» το 2018.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed του Ντάλας προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2010 σε περίπου 1,75%.
Με την αμερικανική οικονομία να έχει πετύχει ή να βρίσκεται κοντά στους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό 2%, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα (23/3/2018) ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
«Εάν η οικονομία εξελιχθεί περίπου όπως υποψιάζομαι, πιθανότατα θα υποστηρίξω περαιτέρω αυξήσεις κατά τη διάρκεια του έτους», αναφέρει ο Bostic στις προετοιμασμένες του παρατηρήσεις για το Οικονομικό Φόρουμ του Knoxville.
Η Fed αύξησε την Τετάρτη (21/3) τα επιτόκια, ενώ προανήγγειλε δύο ακόμη αυξήσεις για το 2018.
Ο Bostic ψήφισε υπέρ της αύξησης, τονίζοντας σήμερα πως ήταν λογική κίνηση, δεδομένων των προοπτικών.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν και η αγορά εργασίας «δεν έχει ακόμη υπερθερμανθεί», υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για το κόστος εργασίας.
Υπάρχουν επίσης ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια κινδυνεύει να ξεπεράσει «κάπως» τον στόχο του 2%.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η απειλή των δασμών, καθώς και τα ενδεχόμενα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους, θέτουν έναν ανοδικό κίνδυνο για την οικονομία.
Όπως υπογράμμισε ο Bostic, είναι σημαντικό να αυξήσουμε τα επιτόκια μόνο σταδιακά προς ένα ουδέτερο επίπεδο της τάξεως του 2,25% - 2,75%, ιδιαίτερα καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες και οι επιπτώσεις της μείωσης του ισολογισμού της Fed ακόμα υπολογίζονται.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones 



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500 



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq

 

Μακροοικονομία

Σημαντική άνοδο 3,1% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο 2018 οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο από το καλοκαίρι του 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 1,8% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών – προϊόντων με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.
Εξαιρουμένης της κατηγορίας των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,2%.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 1,8%, δίνοντας τέλος σε μια καθοδική πορεία δύο μηνών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του φθινοπώρου.
Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8% τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 6,2% του Ιανουαρίου, κοντά σε υψηλά 6 ετών.
Ήπια πτώση 0,6% σημείωσαν σε μηνιαία βάση οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο 2018, καταγράφοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (23/3/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στον εποχικά διορθωμένο αριθμό των 618.000 κατοικιών.
Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 622.000 μονάδες, έναντι των αρχικών στοιχείων που έκαναν λόγο για 593.000 μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των πωλήσεων κατά 4,4% στις 623.000 κατοικίες.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5%.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου