Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Guggenheim: Ο κορωνοϊός φέρνει ελλείψεις σε τρόφιμα και κοινωνικές αναταραχές

-->
Aρμαγεδδώνα προβλέπει η Guggenheim λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Ελλείψεις σε τρόφιμα και οξείες κοινωνικές αναταραχές αναμένεται να φέρει η πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο και ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με ανάλυση του επενδυτικού οίκου Guggenheim.
Οι κεφαλαιαγορές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει πως οι αθετήσεις πληρωμών δανειοληπτών στις αναδυόμενες αγορές θα προκαλέσουν ένα ντόμινο ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων.
Παρά τα κολοσσιαία προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και από τις κεντρικές τράπεζες, τα διεθνή χρηματιστήρια παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα.
Έπειτα από μια μακρά σειρά αλυσιδωτών οικονομικών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία, το μέλλον επιφυλάσσει άλλη μία.
Πολλοί επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού δεν έχουν εστιάσει στα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουν οι χώρες και οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών.
O επικίνδυνος εφησυχασμός των επενδυτών αποδεικνύεται και από τις αποδόσεις των ομολόγων.
Μάλιστα, οι επενδυτές φαίνεται πως αγνοούν ότι οι οικονομίες έχουν παύσει να λειτουργούν συγχρονισμένα, σε αντίθεση με την πανδημία του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται με τον πλέον ασύμμετρο και ανεξέλεγκτο τρόπο, οπότε οι συνέπειές του δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται ραγδαία στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η επιδημική καμπύλη στον δυτικό κόσμο φαίνεται πως έχει φτάσει στην κορύφωσή της και στο εξής θα αρχίσει να καταγράφει πτώση.
Οι αναδυόμενες αγορές σύντομα θα χτυπηθούν πάρα πολύ σκληρά από τον κορωνοϊό.
Η πανδημία θα προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα βασικά υλικά αγαθά. 
Πριν από τον φονικό ιό, είχαν επηρεαστεί δυσμενώς από την πτώση στις τιμές προϊόντων που εξήγαν.
Τώρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια φονική και ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο, έχοντας ανύπαρκτα συστήματα υγείας.
Στις περισσότερες πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν υπάρχει νοσοκομείο, ενώ μεγάλος αριθμός εργαζομένων πληρώνεται με τη μέρα ή βγάζει τα προς το ζην με δραστηριότητες που κινούνται στη σφαίρα της παραοικονομίας, άρα δεν υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας και λήψης μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης.
Για πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, αυτή η κρίση υγεία, αναμφισβήτητα, θα εξελιχθεί σε μια ανθρωπιστική κρίση.
Η πολιτική σταθερότητα θα κλονιστεί και θα υπάρξουν πολλές κοινωνικές αναταραχές.

Η τρέχουσα αποτύπωση της κατάστασης στις κεφαλαιαγορές είναι πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας, αναφέρουν οι αναλυτές της Guggenheim.
Ο κορωνοϊός στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ανατρέψει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, θα ενισχύσει τη μεταβλητότητα και θα αυξήσουν δημόσια χρέη. 
Το συνολικό χρέος των κυβερνήσεων και των εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι υπήρξε ποτέ – συνολικά ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, από 110% κατά την ασιατική κρίση χρέους.
Η κρίση αποτυπώνεται και στα CDS, στα spreads των ομολόγων και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αυτή η κρίση θα είναι πολύ πιο βαθιά και πιο παρατεταμένη από ό, τι προβλέπουν οι αναλυτές.
Οι αναδιαρθρώσεις χρεών θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αύξηση του κόστους δανεισμού.
Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα περιορίσει τη δημοσιονομική ευελιξία που απαιτείται για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων.
Τότε οι πληγείσες χώρες θα στραφούν στις κεντρικές τράπεζες, όμως δεν θα υπάρχει χώρος για να ασκηθεί αποτελεσματική νομισματική πολιτική.

bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου