Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Προειδοποιεί η Nomura: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, έως 1,5 εκατ θα νοσήσουν από τον κορωνοιό έως τον Ιούνιο 2020

-->
Aν οι έλεγχοι στον κόσμο είναι το ένα τέταρτο αυτών της Κίνας τότε τα κρούσματα θα φθάσουν στα 1,78 εκατ προσεχώς αναφέρει η Nomura
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, έως 1,5 εκατ άνθρωποι θα νοσήσουν από τον κορωνοιό έως τον Ιούνιο 2020 αναφέρει σε έκθεση του ο ιαπωνικός οίκος Nomura. 
Η Nomura αξιολογεί τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοιού ή covid 19.
Στο νέο βασικό σενάριο ο ιαπωνικός οίκος, αναθεωρεί επί τα χείρω  την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 0%.
Για τον πλανήτη το ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 0,9%.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/nomura%20corona%20cases.jpg?itok=MlhNi1bQ

Ενώ η Nomura εξακολουθεί να προβλέπει μια παγκόσμια ανάκαμψη σχήματος V στο δεύτερο τρίμηνο 2020 στη νέα βασική της υπόθεση.
Το σχήμα U δηλαδή εκτίμηση ότι θα καθυστερήσει η ανάκαμψη αποτελεί το νέο δυσμενές σενάριο και ένα καταστροφικό σενάριο όπου δεν υπάρχει ανάκαμψη καθώς το L σηματοδοτεί την πτώση και την διατήρηση της διεθνούς οικονομίας σε φάση στασιμότητας. 
Τα θετικά νέα είναι η έντονη μείωση του αριθμού των νέων ημερησίων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα.
Υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις μεταξύ των ελέγχων ασφαλείας της δημόσιας υγείας - από επαρκείς πόρους υπηρεσιών υγείας έως περιορισμούς και μέτρα καραντίνας με επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη.
Η Κίνα επέβαλε δρακόντειους ελέγχους, σφραγίζοντας σχεδόν 60 εκατομμύρια κατοίκους του Hubei, εμποδίζοντας τις μεταφορές και κλείνοντας δεκάδες πόλεις. 
Το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας μπορεί να έχει κερδίσει τη μάχη κατά του ιού, αλλά με ένα τεράστιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την οικονομική ανάπτυξη. 
Η νέα βασική μας υπόθεση υποθέτει ότι τα περιοριστικά μέτρα της Κίνας τελειώνουν στα τέλη Μαρτίου 2020, γεγονός που θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί η επιβράδυνση της πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ στο 0% στο α΄ τρίμηνο του 2020 που μεταφράζεται σε -4,4% σε τριμηνιαία βάση. 
Αυτή η συρρίκνωση της οικονομίας της Κίνας θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στην υπόλοιπη Ασία - και αυτό μόλις αρχίζει να εμφανίζεται στα οικονομικά δεδομένα. 
Εντούτοις, αυτό που πραγματικά τρομάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η ταχεία μόλυνση του COVID-19 εκτός Κίνας σε 80 χώρες.
Ενώ ο COVID-19 δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο ο SARS (η θνησιμότητα εκτός της Κίνας και του Ιράν είναι 1,5% έναντι 10% του SARS), αυτό που είναι πλέον σαφές είναι ότι εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα. 
Καθώς ο COVID-19 εξαπλώνεται, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταθμίσουν την ασφάλεια για την υγεία έναντι της οικονομικής ανάπτυξης και παραμένει να δούμε αν έχουν τους πόρους και τα μέσα για να αυξήσουν τους ελέγχους υγειονομικής ασφάλειας - και την προθυμία του κοινού να τους ακολουθήσει – με την ίδια δύναμη και αποτελεσματικότητα όπως έπραξε και η Κίνα. 
Αν όχι, ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορούσε, στο εγγύς μέλλον, να χάσει τον έλεγχο προσπαθώντας να συγκρατήσει τον COVID-19.

Οι οικονομολόγοι της Nomura επισημαίνουν ότι σε αυτήν την ανώμαλη οικονομική ύφεση, οι μακροοικονομικές πολιτικές είναι λιγότερο αποτελεσματικές για να βοηθήσουν την αντιμετώπιση του COVID-19, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται σύντομα να αποδεχτούν ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι ένα βέβαιο συμπέρασμα.

Εν ολίγοις, η κατάσταση είναι κακή και θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν η πανδημία εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Πόσο χειρότερα; 
Για να εξετάσει τα δεδομένα η Nomura υποθέτει ότι το ποσοστό εξάπλωσης του COVID-19 (το ποσοστό του μολυσμένου πληθυσμού) στον υπόλοιπο κόσμο καταλήγει, κατά μέσο όρο, σε παρόμοια με εκείνο της Κίνας - τότε ο αριθμός των παγκοσμίως επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θα μπορούσε να ανέλθει στα 445.000.
Αλλά αν οι υπόλοιποι έλεγχοι ασφάλειας του κόσμου είναι λιγότερο αυστηροί ο αριθμός των παγκοσμίως επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θα μπορούσε να ανέλθει στα 890.000 και αν οι έλεγχοι στον κόσμο είναι το ένα τέταρτο αυτών της Κίνας τότε τα κρούσματα θα φθάσουν στα 1,78 εκατ.

Εξετάστε τι έγινε το 2009 με την γρίπη H1N1.
Ξεκίνησε στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου 2009 και εξαπλώθηκε με μεγάλη ένταση. 
Μέχρι τις 11 Ιουνίου 2009, είχε φθάσει σε 74 χώρες με συνολικά 30.000 περιπτώσεις την οποία ο ΠΟΥ χαρφακτήρισε παγκόσμια πανδημία.
Από τις αρχές Νοεμβρίου 2009 έχει φτάσει σε περισσότερες από 200 χώρες με περιστατικά 500 χιλιάδες. 
Ο αριθμός των κρουσμάτων του COVID-19 είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από το 2009 με την γρίπη H1N1 και εάν παρακολουθήσει την πορεία του H1N1 για το 2009, θα μπορούσαν τα κρούσματα του COVID-19 να φθάσουν το 1,5 εκατ μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/nomura%20much%20worse.jpg?itok=B-Z_V5mE

Οι 3 προειδοποιήσεις 

1)Το σοκ που προκαλεί ο COVID-19 μεταλλάσσεται γρήγορα σε μια παγκόσμια κρίση. 
Εκτός από τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες από τη μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο τρίμηνο 2020, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών θα δεχθεί ισχυρά οικονομικά σοκ.
2)Από την άποψη της ταχείας αντίδρασης στην νομισματική  πολιτική, η Fed μείωσε τα επιτόκια 0,50% στο 1% και στο δυσμενές σενάριο θα μειώσει στο 0%.
Η ΕΚΤ και η BOJ έχουν περιορισμένο περιθώριο και τα δημοσιονομικά κίνητρα θα χρειαστούν χρόνο για την ανάπτυξη.
3)Πρόκειται για μια ανώμαλη παγκόσμια οικονομική ύφεση. 
Η πιο αποτελεσματική άμεση αντίδραση πολιτικής δεν είναι η νομισματική ή η δημοσιονομική πολιτική. 
Είναι οι έλεγχοι ασφαλείας της υγείας. 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/nomura%20infection%20scorecard.jpg?itok=Z0wDjhro

bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου