Τρίτη 14 Μαΐου 2013

JP Morgan: Ωρολογιακή βόμβα τα 720 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων της περιφέρειας - Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 25% και χωρίς σημάδια αναστροφής

-->
Ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη χαρακτηρίζει η JP Morgan τα 720 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων της περιφέρειας. Από αυτά τα δάνεια, τα 500 δισ. ευρώ βαρύνουν τις τράπεζες της περιφέρειας, τα 150 δισ. ευρώ άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες (πλην γερμανικών) και τα 60 δισ. ευρώ τις γερμανικές τράπεζες.
Ανησυχητικό σημάδι για τη JP Morgan αποτελεί η διαπίστωση ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων, η Ιταλία ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι με την Ισπανία, με απόσταση 2 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η πλημμυρίδα των κόκκινων δανείων στην Ισπανία απαίτησε μία ευρεία αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αναγκάζοντας τη χώρα να λάβει χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση αυτή.

Όπως δηλώνει η JP Morgan, με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας, η τάση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην περιφέρεια δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι οι ρυθμοί αύξησης των κόκκινων δανείων, που αγγίζουν το 2,5% το χρόνο.

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 25% και χωρίς σημάδια αναστροφής της αυξητικής τάσης. Ακολουθεί η Ιρλανδία με 19%, η Ιταλία με 13,4% και η Ισπανία με την Πορτογαλία, κοντά στο 10%.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη Γερμανία μειώνονται, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δύσκολη θέση, καθώς καλείται να εφαρμόσει την ίδια νομισματική πολιτική σε οικονομίες οι οποίες αποκλίνουν μεταξύ τους.

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του, ο Mario Draghi επανέλαβε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να εξυγιάνει τους ισολογισμούς του τραπεζικού κλάδου, υπονοώντας ότι δεν αναμένεται να ασχοληθεί με το πρόβλημα των 500 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες της περιφέρειας.

Το φημολογούμενο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από την JP Morgan σαν ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα, με τον οίκο να ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμα σημεία για την επιτυχία του.

“Ωστόσο, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ίσως απαιτήσει πιο στοχευμένες λύσεις. Αυτό αφήνει το βάρος στα κράτη, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM ή σε άλλους υπερεθνικούς οργανισμούς, να αντιμετωπίσουν το πολύ σημαντικό πρόβλημα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, καταλήγει η JP Morgan.

Πηγή:http://www.newmoney.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου