Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Έτοιμη η κυβέρνηση να δεχθεί συμφωνία πακέτο αλλά κινδυνεύει να υποστεί τριπλή ήττα – Ναι σε όλα χωρίς ανταλλάγματα

-->
Η Ελλάδα διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να πει σε όλα ΝΑΙ και να υποστεί τριπλή ήττα κοινώς να μην πάρει κανένα αντάλλαγμα.
Η άτεγκτη και απόλυτη στάση των δανειστών υποχρεώνουν την Ελλάδα να υποχωρήσει άρον άρον από τις στρατηγικές «σκόπιμης κωλυσιεργίας» και πλέον η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος είναι έτοιμη να δεχθεί 
-Αφορολόγητο 5000 ευρώ 
-Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και εν συνεχεία 3% έως το 2028 
-Νομοθετημένα μέτρα για μειώσεις συντάξεων και μισθών 
Όμως ζητάει για να δεχθεί το βασικό πακέτο των απαιτήσεων ανταλλάγματα δηλαδή ζητάει μια ρήτρα δέσμευσης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. 
Στην συνάντηση που είχαν ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble με τον Thomsen του ΔΝΤ ερήμην την Ελλάδος καθώς δεν είχε κληθεί ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών – με βάση γερμανικά μέσα ενημέρωσης – συζητήθηκε εάν θα υπάρξει φόρμουλα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος….
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι προαπαιτούμενο τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την ΕΚΤ 

1)Για το ΔΝΤ χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν μπορεί να αλλάξει την αξιολόγηση του το Ταμείο για την ελληνική DSA για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 
Ως γνωστό το ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου του 2017 που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα παρουσιάσει και επίσημα την έκθεση βιωσιμότητας που θα αναφέρει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμη και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Για να αλλάξει η DSA θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ καταλυτική εξέλιξη να παρουσιαστούν και προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
Χωρίς αυτά το ΔΝΤ ξεκάθαρα θα θεωρηθεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. 
Ένα ερώτημα που θέτουν ορισμένες πηγές είναι ότι ακόμη και με μεσοπρόθεσμα μέτρα το ΔΝΤ θα μπορεί να αλλάξει την εκτίμηση του για το ελληνικό χρέος;
Δεν θα χρειαστεί χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα έκθεση βιωσιμότητας; 
Και εάν αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν ατύπως ανακοινωθεί νέα επιμήκυνση και πάγωμα των τόκων στα δάνεια για κάποια χρόνια μπορούν να μετατρέψουν ένα μη βιώσιμο χρέος σε βιώσιμο; 
Το ΔΝΤ είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα εκ νέου και να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα με αρνητική έκθεση βιωσιμότητας…
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι προαπαιτούμενο για το ΔΝΤ. 

2)Για την ΕΚΤ είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση. 
Ωστόσο όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι το σενάριο ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ξεθωριάσει τόσο πολύ που μάλλον έχει εγκαταλειφθεί.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η Ελλάδα κινδυνεύει με τριπλή ήττα 

Η Ελλάδα κινδυνεύει με τριπλή ήττα καθώς κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες ανταλλαγμάτων και αυξάνεται η πιθανότητα τριπλής ήττας.
Τι σημαίνει τριπλή ήττα; 
Η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να πάρει όλα τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές για να μπορέσει να εκταμιεύσει τις δόσεις χωρίς κανένα άλλο αντάλλαγμα. 
Τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί; 

1)Πρώτη ήττα 

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα λιτότητας και αυτή θα είναι η πρώτη ήττα της κυβέρνησης. 
Θα πάρει όλα τα μέτρα έναντι των δόσεων χωρίς άλλο αντάλλαγμα. 
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να πάρει τίποτε άλλο καθώς είναι ασυνεπής. 
Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2016 και μάλλον θα κλείσει Μάρτιο του 2017 ένα χρόνο μετά. 

2)Δεύτερη ήττα 

Οι Γερμανοί αλλά και άλλες χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Υπάρχει μόνο μια περίπτωση να εξεταστεί μια ρήτρα εγγύησης δηλαδή στο Eurogroup που θα κλειδώσει η συμφωνία π.χ. το Eurogroup του Μαρτίου 2017 να περιλαμβάνει και μια αναφορά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι 1 ή 2 ή 3 παράμετροι αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση ώστε το ΔΝΤ να επαναξιολογήσει την έκθεση βιωσιμότητας και την συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο. 
Όμως χωρίς ανάλυση βιωσιμότητας DSA πως το ΔΝΤ μπορεί να πάρει μια απόφαση συμμετοχής; 
Είναι αδύνατο. 

3)Τρίτη ήττα 

Χωρίς μεσοπρόθεσμα για το ελληνικό χρέος δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Συμπέρασμα 

Η Ελλάδα διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να πει σε όλα ΝΑΙ και να υποστεί τριπλή ήττα κοινώς να μην πάρει κανένα αντάλλαγμα. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου