Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Με νέα πρόταση σοκ η Ελλάδα - Στόχος «προσύμφωνο» με κόφτη στις 26/1 και «Staff Level Agreement» στις 20/2

-->
Ναυάγησε η «πολιτική συμφωνία» - Πράσινο φως από Τσίπρα και Πολιτικό Συμβούλιο στον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων»
Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τη «φόρμουλα υποχωρήσεων και συμβιβασμών» για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. 
Η περιβόητη «πολιτική λύση», στην οποία πόνταρε ο Αλέξης Τσίπρας, για να υπερβεί τα τεχνικά κλιμάκια και να βάλει «φρένο» στις ακραίες απατήσεις μερίδας των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ και του Βερολίνου, δεν επήλθε παρότι υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι και τα επόμενα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να σηκώσει το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς. 
Την ίδια ώρα, μόλις πέντε 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, Βερολίνο και ΔΝΤ… δείχνουν τα δόντια τους και επιβεβαιώνουν ότι ουδέποτε είχαν… διαφορετικές απόψεις. 
Η Christine Lagarde και ο Wolfgang Schaeuble έβαλαν οριστικό τέλος στα σενάρια για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, «κουρεύοντας» τις προσδοκίες, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί στην Αθήνα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. 
Στη συνάντηση που είχαν στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το Ταμείο αναζητά τρόπους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Με αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον ελάχιστα ενώ ο χρόνος στην κλεψύδρα της διαπραγμάτευσης, με καταληκτική ημερομηνία-ορόσημο την 9η Μαρτίου ή 27η Απριλίου του 2017, όπου θα ληφθεί η απόφαση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είναι ελάχιστος.

Τα όρια ενεργοποίησης του «μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων» και η πρόταση σοκ όταν οι αποκλίσεις ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα θα είναι «ηπίου χαρακτήρα» και «πολιτικά διαχειρίσιμα» και δεν θα αφορούν στην περικοπή συντάξεών, μισθών ή αφορολόγητου, στην περίπτωση που η απόκλιση είναι μικρή, δηλαδή της τάξεως του 0,5% με 0,7% του ΑΕΠ. 
Δε θα συμβαίνει, όμως, το ίδιο αν οι αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ξεπερνούν για παράδειγμα το 1% του ΑΕΠ, όπου τα μέτρα που θα ενεργοποιούνται θα αφορούν σε οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιβολή νέων έμμεσων και άμεσων φορολογικών μέτρων. 
Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές ένα «προσύμφωνο» στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας 26/1/2017, το οποίο θα αποτελεί και τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε «staff level agreement», δηλαδή κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 
Αυτό όμως αποτελεί το καλό σενάριο. 
Αν το Ταμείο και ο Schaeuble δε βάλουν… νερό στο κρασί τους, προσφέροντας μία πολιτικά διαχειρίσιμη συμφωνία στην Αθήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς θα χάσει την ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Η επιδίωξη είναι τα όποια μέτρα θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και θα αφορούν στην περίοδο μετά το 2018, συμπεριλαμβανομένου και του «μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων», δηλαδή του νέου «κόφτη», να μην απαιτηθεί από τους δανειστές να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Πράσινο φως από Τσίπρα και Πολιτικό Συμβούλιο στον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει λάβει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην πρόταση για συμφωνία «πακέτο» στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων», που θα αντικαταστήσει τον «κόφτη» δαπανών για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018. 
Επιπλέον, το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε δύο φορές σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, έχει εγκρίνει τον βαθμό υποχωρήσεων που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνηθούν τα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018. 
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ετοιμάσει ένα πολυσέλιδο κείμενο προτάσεων, το οποίο θα θέσει υπόψη των θεσμών και θα κοινοποιήσει και στους ομολόγους του, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogrοup. 
Στο κείμενο θα περιγράφονται με σαφήνεια ποία μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση, εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν διαφωνίες ή εμπλοκές ο κ. Τσακαλώτος στο σακίδιό του θα έχει και εναλλακτικές προτάσεις μέτρων.

Δ. Αλειφερόπουλος

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου