Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Εκτιμήσεις – σοκ της Τράπεζας της Ελλάδος για ύφεση και ανεργία!

-->
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις» αναφέρει στην έκθεση της η Κεντρική Τράπεζα – Ποιες είναι οι προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία. Στην δημοσιότητα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τη Δευτέρα, την έκθεση της για την Ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την έκθεση ,η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία.

"Η κρισιμότερη παράμετρος...η οποία θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος, είναι η συνεπής εφαρμογή του. Υπάρχουν αναμφισβήτητα μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όμως, σε τελευταία ανάλυση οι στόχοι του είναι εφικτοί και το πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει ", ανέφερε η έκθεση.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι ύφεση θα συνεχιστεί και φέτος, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να υποχωρεί κατά 4,5% κατά μέσο όρο και την ανεργία να ξεπερνάει το 19%, ενώ η οικονομική ανάκαμψη πιθανόν να αρχίσει κατά την διάρκεια του 2013.

Πάντως για το σύνολο του 2013, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,5%.

'Οσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η ΤτΕ προέβλεψε ότι η αναμενόμενη σημαντική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μέχρι το 2013 σε συνδυασμό με την υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές θα συμβάλει στην ανάκτηση των απωλειών το διάστημα 2001-2009.

"Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια", ανέφερε η έκθεση.

Για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 1% ή και χαμηλότερα, ενώ θα κινηθεί στο 0,5% το 2013.

Όσον αφορά το έλλειμμα ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, αυτό θα φτάσει στο 7% του ΑΕΠ από 9,8% πέρυσι.

Η Ελλάδα βρέθηκε σε κίνδυνο

Η ΤτΕ εκτιμά πως η η έξαρση της αβεβαιότητας στα τέλη του 2012 έθεσε σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ:

• Το 2011 η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και η μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ έφθασε το 6,9%. Η σωρευτική μείωση του ετήσιου ΑΕΠ την τετραετία 2008-2011 έφθασε το 13,2%, ενώ η μείωση μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2007 και του δ’ τριμήνου του 2011 έφθασε το 17,2%.

• Ο αριθμός των ανέργων υπερέβη το 1 εκατομμύριο άτομα, η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 και το μέσο ποσοστό ανεργίας έφθασε το 17,7%.

• Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, παρά τα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαδοχικές προς τα άνω αναθεωρήσεις του στόχου λόγω και της ύφεσης και των καθυστερήσεων, έφθασε το 10,6% του ΑΕΠ, μέγεθος το οποίο είναι μικρότερο κατά 76 εκατ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.

• Το πρωτογενές έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010.

«Πολλές φορές στο παρελθόν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες έχουν προσκρούσει στην ψευδαίσθηση ότι το σύστημα που παρήγε ευημερία με ελλείμματα και χρέη θα μπορούσε να διατηρηθεί επ’ άπειρον.
Σήμερα δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις.
Οι όντως σημαντικές και επώδυνες απώλειες που υφίστανται οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν με επιστροφή στο παρελθόν.  Στις σημερινές συνθήκες, αυτό θα συνεπαγόταν πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και καταβαράθρωση των εισοδημάτων» αναφέρει ενδεικτικά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Για το τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίησή του:

"Το 2012 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του τραπεζικού συστήματος στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί".

"Το τελικό ύψος των απαιτήσεων σε κεφάλαια θα πρέπει επίσης να είναι επαρκές ώστε ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) να διαμορφωθεί κατ’ ελάχιστον σε 9% και 10% μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου του 2012 και του β΄ τριμήνου του 2013 αντίστοιχα. Επίσης, οι εν λόγω απαιτήσεις σε κεφάλαια διασφαλίζουν ότι για κάθε ένα από τα τρία έτη, 2012-2014, ο ανωτέρω δείκτης διαμορφώνεται σε 7% με βάση το δυσμενές σενάριο".

"Όσον αφορά την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση κεφαλαίων από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα. Τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα κεφάλαια μπορούν να αντληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας".

"Η ένταση της ύφεσης επέτεινε τη δυσκολία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώνουν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εξέλιξη που επιδείνωσε την ποιότητα των δανείων σε όλες τις κατηγορίες, ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια. Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδός του στο τέλος Δεκεμβρίου 2011". 

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου