Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Ερντογάν πριν το Δημοψήφισμα; - Aπειλεί με θερμό επεισόδιο την Ελλάδα

-->
Για σχέδιο ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ του Τούρκου Προέδρου πριν την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχσυση των προεδρικών εξουσιών κάνους λόγο Γερμανοί bloggers. Μια και μιλάμε για συνταγματική αναθεώρηση ανοίγουμε μια παρένθεση στο θέμα μας για να χωρέσουμε το καλύτερο ανέκδοτο των τελευταίων ωρών στην Ελλάδα που δεν είναι άλλο από το ότι “ο Κατρούγκαλος επικεφαλής ομάδας επιστημόνων σχεδίασε την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος”!
Από τον Ian Ford
Ο Κατρούγκαλος επικεφαλής ομάδας επιστημόνων! Γύρευε τι σόι επιστήμονες είναι αυτοί που δέχθηκαν να έχουν ως επικεφαλής των Κατρούγκαλο που ότι πιάνει γίνεται σκουπίδι, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό. Κλείνουμε την παρένεθεση με τον Κατρούγκαλο ως επικεφαλής επιστημονικής(!) επιτροπής και επιστρέφουμε στην αποκάλυψη του Σχεδίου δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου που αποκαλύπτουν οι Γερμανικές ιστοσελίδες. Ο Ερντογάν έχει πολλούς εχθρούς και το πιο πιθανό  είναι οι δράστες της δολοφονίας του να μην αποκαλυφθούν ποτέ.
Η δολοφονία του Ερντογάν θα ήταν ο καταλύτης στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Μόνο που ο χρόνος για το δημοψήφισμα μετράει αντίστροφα και στο μεταξύ η μάχη παραμένει οριακή και αναμένεται να κριθεί στο νήμα σύμφωνα με τον διευθυντή του δημοσκοπικού ινστιτούτου Konda.
Ο Μπεκίρ Αγιρντίρ διαπιστώνει ότι ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ώρα, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ αυτοί που δεν θέλουν να ανακοινώσουν την απόφασή τους κυμαίνονται γύρω στο 3%-5%.
 Στο στρατόπεδο του «ΟΧΙ», όπου κυριαρχούν οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP) και του φιλοκουρδικού «Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος» (HDP) δεν υπάρχουν δισταγμοί. Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων είναι μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του AKP δεν έχουν ακόμη πειστεί για την αναγκαιότητα των αλλαγών, ένας στους τέσσερις οπαδούς του MHP είναι αναποφάσιστοι και περισσότεροι απ’ τους μισούς του MHP λένε ότι θα ψηφίσουν «ΟΧΙ».
«Αν είναι να νικήσει το “ΝΑΙ” τότε αυτό δεν θα εξαρτηθεί απ’ το να μικρύνουν τα ποσοστά των ψηφοφόρων του «ΟΧΙ», ή να μην πάνε στις κάλπες όσοι θα ψηφίσουν “ΟΧΙ”, αλλά απ’ το κατά πόσον θα καταφέρει το κυβερνών κόμμα και ο πρόεδρος [Ερντογάν] να πείσουν τους ψηφοφόρους. Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε να κυριαρχεί στην εκστρατεία είναι βασικά η προπαγάνδα του κυβερνώντος AKP. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, θα είναι “ΝΑΙ” αν καταφέρει να πείσει αυτή η καμπάνια», δήλωσε ο Αγιρντίρ στην εφημερίδα Hurriyet.
Ο γνωστός στη γείτονα πολιτολόγος επισημαίνει ότι περίπου το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος, ενώ το υπόλοιπο 35% μένει εκτός αυτής της πόλωσης και πολλά θα κριθούν από τη στάση του.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αναμένεται να είναι η κουρδική ψήφος. Παραδοσιακά χωρίζεται μεταξύ αυτών που είναι υπέρ ή κατά του συστήματος κυρίαρχης εξουσίας, συνήθως γύρω στο 50%-50%. Επίσης μπορεί κανείς να διαχωρίσει τους Κούρδους ψηφοφόρους ανάλογα με το αν είναι συντηρητικοί θρησκευτικά ή πιο κοσμικοί. Και πάλι τα δύο στρατόπεδα ισοψηφούν με 50%-50%.
Μέχρι το 2011 το AKP εξασφάλιζε περίπου το 60% της κουρδικής ψήφου, ενώ το HDP γύρω στο 35%-40%. Αλλά τα συμβάντα στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι το 2014 ήρθαν να ενισχύσουν την κουρδική εθνική ταυτότητα σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή. Αυτοί που ψήφισαν το HDP δεν εγκατέλειψαν το συντηρητισμό τους. Συνέχισαν να ασκούν κριτική στο PKK, αλλά δεν εγκαταλείπουν την κουρδική τους ταυτότητα. Κι ο Αγιρντίρ αναμένει ένα ποσοστό 70% των Κούρδων να ψηφίσουν «ΟΧΙ», κι ένα 30% να πάνε στο στρατόπεδο του «ΝΑΙ».
Η αγωνία του Ερντογάν για το δημοψήφισμα θα μπορούσε στην κυριολεξία να προκαλέσει ανάφλεξη στο Αιγαίο ή τη Θράκη  την ίδια στιγμή που ένας Τούρκος δημοσιογράφος ανάρτησε στο twitter την πληροφορία του περί αυξημένης και περίεργης κινητικότητας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
«Οι πηγές μου μου αναφέρουν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις παράνομες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους.  Ετοιμάζεται κάτι;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Ο εν λόγω δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της Ζαμάν διέφυγε από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ότι διατηρεί σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον βασικό κατηγορούμενο της όλης υπόθεσης από την πλευρά της Άγκυρας. Πλέον, έχει βρει καταφύγιο στη Σουηδία, απ’ όπου δημοσιεύει τις πληροφορίες του.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος πιστεύει ότι ενδεχομένως να ετοιμάζει κάτι ο Τούρκος πρόεδρος, αποφεύγει, ωστόσο, να συνδυάσει την πληροφορία για κινητικότητα με το επερχόμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.
Παράλληλα, στον βρετανικό Guardian δημοσιεύτηκε άρθρο-ανάλυση για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο, καθώς, όπως επισημαίνεται, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση. Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει την αδυναμία ΕΕ και ΝΑΤΟ να διαχειριστούν μια κρίση εάν συμβεί, αλλά και την απουσία -μέχρι στιγμής- ενός πλήρως λειτουργικού μηχανισμού ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, που λειτουργεί συνήθως πυροσβεστικά σε τέτοιες καταστάσεις.
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, καταγράφει τη σταδιακή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Άγκυρας και ευρωπαϊκών πρωτευουσών ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν, που οι τελευταίες θεωρούν ότι επιδεικνύει «ανησυχητικά σημάδια απολυταρχισμού».
Ο Guardian, ωστόσο, συνδέει την πιθανότητα ενός ατυχήματος στο Αιγαίο με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου (ανήμερα του Πάσχα για τους Έλληνες), αλλά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες δείχνουν να καταλήγουν σε ναυάγιο, της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.
Η αγγλική εφημερίδα καταπιάνεται και με το Κυπριακό, γράφοντας πως «η εχθρότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει πρόσφατα φόβους ότι η Τουρκία θα προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εμποδίζονται εδώ και καιρό απ’ την Κύπρο και οι συνομιλίες για την επανένωση της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά έχουν κολλήσει κι είναι απίθανο να προχωρήσουν πριν το δημοψήφισμα. Διπλωμάτες και ειδικοί σε θέματα άμυνας εκφράζουν φόβους για ένα ατύχημα σε μια περίοδο που έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι τέθηκαν στο περιθώριο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Στην πίεση συμβάλλει κι η κλυδωνιζόμενη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
«Η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί τόσο για ένα επεισόδιο εκ προθέσεως αλλά για ένα ατύχημα, που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στον Guardian ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία θα καθιστούσε δύσκολη την αποκλιμάκωση μιας τέτοιας κατάστασης».
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί τις ψήφους των εθνικιστών αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί το τράβηξε ακόμη παραπέρα «ισχυριζόμενος ότι αρκετά ελληνικά νησιά είναι υπό κατοχή και αντέδρασε οργισμένα όταν ο Καμμένος επισκέφθηκε τις Οινούσσες».
«Η Ελλάδα εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Ντόκος. «Αλλά όταν δεν υπάρχει ένας πλήρως λειτουργικός μηχανισμός εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον που συνήθως είναι ο πυροσβέστης σε τέτοιες καταστάσεις, όταν η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη και της ΕΕ ακόμη λιγότερη, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση αν συμβεί».
Κι όλα αυτά την ώρα που τα γερμανικά ΜΜΕ βλέπουν εκτίναξη του ελληνικού τουρισμού με την χώρα μας να καραγράφει αύξηση ρεκόρ 70% στην επιλογή των Γερμανών τουριστών οι οποίοι θα αποβιβάζονται στα αεροδρόμια της γερμανικής Fraport.
«Οι Βαλεαρίδες είναι σταθερά πρώτες στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών. Όμως η Ελλάδα καλύπτει τη διαφορά με μεγάλα βήματα, γράφει η διαδικτυακή Die Welt σε άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα ενώπιον ρεκόρ την καλοκαιρινή περίοδο». Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της γερμανικής εταιρίας ερευνών αγοράς GfK για τους προορισμούς που επιλέγουν φέτος οι Γερμανοί. Η Ελλάδα καταγράφει αύξηση ρεκόρ που αγγίζει το 70%. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Βουλγαρία με αύξηση 33%, η Κροατία με 36%, αλλά και η Κύπρος και το Μαρόκο. Μεγάλη χαμένη φέτος θα είναι, σύμφωνα με την GfK, η Τουρκία, που αποτελούσε τον αγαπημένο προορισμό των Γερμανών μετά την Μαγιόρκα. Λόγω της πολιτικής κατάστασης, της αντιπαράθεσης με διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και την κράτηση του ανταποκριτή της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ ο τουρισμός στην Τουρκία έχει πάρει την κατιούσα. Σε γενικές γραμμές πάντως οι Γερμανοί προτιμούν φέτος πακέτα διακοπών και αποφεύγουν, λόγω των τελευταίων επιθέσεων, ταξίδια σε μεγάλες πόλεις».

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου