Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Γιατί «σαρώθηκαν» από το ΚΥΣΕΑ οι τρεις Αρχηγοί Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας

-->

του Γιάννη Πετρίδη
 
Αίσθηση όχι μόνο στο στράτευμα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, έκανε η μαζική αποστρατεία των τριών Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το πρωί, όπως κατ'αποκλειστικότητα έγραψε το pronews.gr το πρωί, προδιαγράφοντας τις εξελίξεις.
 
Τέτοιου είδους μαζική αποστρατεία είχε να γίνει από τον Οκτώβριο του 2011, για διαφορετικούς λόγους φυσικά. Τότε είχαν κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου ως "εν δυνάμει πραξικοπηματίες" και οι τέσσερις Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων, ΓΕΕΘΑ (Ι.Γιάγκος), ΓΕΣ (Φ.Φράγκος), ΓΕΝ (Δ.Ελευσινιώτης) και ΓΕΑ (Β.Κλόκοζας), πρακτικά για να καλύψει την χαοτική κατάσταση που είχε δημιουργήσει με την πρόταση δημοψήφισμα και την εναντίον του οργή από τους "εταίρους" στις Κάννες.
 
Από τότε ξεκίνησε μια διαδικασία που έφερε στον Στρατό Ξηράς έξι (6) Αρχηγούς μέσα σε έξι χρόνια και άλλους έξι Αρχηγούς στους άλλους τρεις Κλάδους.
 
Τι προκάλεσε τις σημερινές αποστρατείες; Διαφορετικοί λόγοι για την κάθε περίπτωση. 
 
Ο μέχρι σήμερα Αρχηγός ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Β.Τελλίδης, ένας καλός άνθρωπος και καλός αξιωματικός, βρέθηκε στην θέση αυτή από "σπόντα" όταν αντικαταστάθηκε ο Α/ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς το 2015 για την γνωστή υπόθεση των ΝΗ-90 (επειδή επέμενε να μην "παγώσει" η παραλαβή τους λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, του τεράστιου κόστους συντήρησης-υποστήριξης κια των "σκοτεινών" σημείων που είχε η σύμβαση.
 
Εξαιρετικός και μάχιμος αξιωματικός ο Μανωλάς, δεν χειρίστηκε με την πρέπουσα πολιτική ευελιξία το όλο θέμα και βρέθηκε εκτός στρατεύματος με αποτέλεσμα ο Β.Τελλίδης να γίνει Αρχηγός.
 
Αν θα θυμούνται για κάποιο λόγο οι Ελληνες πολίτες τον Β.Τελλίδη είναι η περίφημη ατάκα του σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων το φθινόπωρο του 2015 όταν τον ρωτούσαν για πιθανά προγράμματα εξοπλισμών και την προσπάθεια διατήρησης σε υψηλά επίπεδα της ετοιμότητας του Στρατού Ξηράς: "Δεν έχω αρβύλες και στολές να δώσω στους νεοσύλλεκτους, τι μου λέτε για εξοπλιστικά προγράμματα;" είπε,σκιαγραφώντας με δύο απλές κουβέντες το "αξιόμαχο" του στρατεύματος για το οποίο κόπτονται όλες οι πολιτικές ηγεσίες.
 
Εκανε ότι μπορούσε, πάντως. Προώθησε την μάλλον περίεργη επιλογή της (δωρεάν) προμήθειας των αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58 Kiowa και μέχρι εκεί.
 
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Γ.Γιακουμάκης ανέλαβε Αρχηγός του Ναυτικού και αυτός από "σπόντα" έξι μήνες μετά τον Β.Τελλίδη. Η προαγωγή του μέχρι τότε Α/ΓΕΝ Ε.Αποστολάκη στην θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έφερε τον πρώην Αρχηγό Στόλου ως φυσιολογική διαδοχή στην θέση του Α/ΓΕΝ.
 
Και αν ο Β.Τελλίδης είπε την περίφημη ατάκα για το ετοιμοπόλεμο του στρατεύματος, ο Γ.Γιακουμάκης δεν είπε ούτε καν κάτι ανάλογο για να τον θυμάται κάποιος ως Αρχηγό του Ναυτικού.
 
Πρακτικά αρχηγός του Ναυτικού ήταν και παραμένει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Ε.Αποστολάκης. Θα δούμε αν και μέχρι ποίου βαθμού θα χειραφετηθεί από τον "άρχοντα της θάλασσας", ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ.
 
Η περίπτωση της αποστρατείας του αντιπτεράρχου Χ.Βαΐτση είναι διαφορετική.
 
Μάχιμος, με άριστο μητρώο, μέλος της λεγόμενης "μαφίας των F-16" (μαφία με την καλή έννοια...) και καλός στις δημόσιες σχέσεις. Ισως αυτό, λένε κάποιοι και να τον "έφαγε" συν το γεγονός ότι του "χρεώνονταν" υπερβολικά καλές σχέσεις με τον Ε.Βενιζέλο, αλλά με τον Κ.Μητσοτάκη.
 
Η αλήθεια είναι ότι "ήθελε να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη", δηλαδή ήθελε να διαδεχθεί τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Ε.Αποστολάκη. Εφέτος ή του χρόνου.
 
Θα ήταν μια απόλυτα λογική διαδοχή, δεδομένου ότι εκτός από ικανός αξιωματικός είχε και καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα.
 
Αρχισαν να τον "στραβοκοιτάνε" στην κυβέρνηση και να τείνουν ευήκωα ώτα στις "σπόντες" του Ε.Αποστολάκη, όταν ο Χ.Βαΐτσης έκανε το λάθος και συναντήθηκε στα Χανιά με τον Κυριάκo Μητσοτάκη, τον Αύγουστο στην Κρήτη και του ετοίμασαν υποδοχή στην 115 Π.Μ. ως εν δυνάμει πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο (που ακούει "χακί" και βγάζει φλύκταινες) να κάνει δηλώσεις... πλαισιωμένος με πιλότους των F-16!
 
Να σημειώσουμε ότι και ο πρώην Α/ΓΕΑ πτέραρχος ε.α. Ε.Τουρνάς που θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής με τη ΝΔ, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Χ.Βαΐτση, οπότε είχε και ένα επιπλέον κίνητρο ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΑ να έχει καλές σχέσεις με τον Κ.Μητσοτάκη για να έχει να νώτα του φυλαγμένα.
 
Και τέλος υπάρχει για όλους τους παραπάνω η εκδοχή που ακούγεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι "Πάμε σε εκλογές γι αυτό τους άλλαξαν όλους για να υπάρχει επαφή και να είναι απολύτως νομοταγείς οι νέοι".
 
Είναι γεγονός ότι και τις προηγούμενες μαζικές αποστρατείες της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας το Νοέμβριο του 2011 και αυτές του Αυγούστου του 2009, τις ακολούθησαν εκλογές μετά από 2-6 μήνες.
 
Θα δούμε κατά πόσον θα επαναληφθεί το σκηνικό. Πάντως ένας δεν κινδυνεύει, είτε με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία: Ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Ε.Αποστολάκης. Γιατί; Αυτό θα το δούμε σε άλλο σημείωμα...

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου