Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020

Αποστολάκης: Ο Ερντογάν θα κάνει πόλεμο όταν βρεθεί σε αδιέξοδο

-->
Στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις εξελίξεις στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή LIVE NEWS στο Mega.

O πρώην υπουργός Άμυνας εξέφρασε τον φόβο ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει χειρότερες εικόνες στο προσφυγικό από το 2015, ενώ τόνισε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες είναι το ξεκίνημα ενός προβλήματος που φαινόταν ότι θα προκύψει.

«Βλέπουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Ερντογάν ετοιμάζεται να εργαλειοποιήσει το θέμα του προσφυγικού» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος το χρησιμοποιεί ως ένα εξαιρετικό όπλο για να πιέσει.

Ο ίδιος εκτίμησε πως ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει την αλαζονική αυτή πολιτική και στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ των κινήσεων της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση των συνόρων. «Ευτυχώς σε πρώτη φάση καταφέραμε να κρατήσουμε το κύμα προσφύγων που έστειλε στα σύνορα με όλους τους τρόπους. Στον Έβρο έγινε πολύ σοβαρή προσπάθεια που είχε αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη «στη στεριά τα πράγματα είναι κάπως διαχειρίσιμα. Αυτό που ανησυχεί όλους είναι τι θα γίνει στη θάλασσα γιατί, αν οι πρόσφυγες δεν καταφέρουν να περάσουν από τον Έβρο, θα το επιχειρήσουν από τη θάλασσα».

«Το κράτος πρέπει να προασπίσει τα σύνορά του, ωστόσο οι δυνατότητες είναι περιορισμένες» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στα ελληνικά ύδατα. «Υπάρχει πυκνό πλέγμα από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex τα οποία επιτηρούν την περιοχή. Το θέμα είναι όμως πώς θα τους σταματήσεις όταν έρχονται στην οριογραμμή».

Όπως είπε ο ίδιος, όταν προσπαθούν να μπουν μαζικά στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, πρέπει να ενωθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά και τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν στο Αιγαίο, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν απομακρύνεται από τους στόχους του και προσπαθεί να τους προσεγγίσει από διάφορες μεριές και με διάφορους τρόπους. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στη Συρία. Αν το λύσει, μετά θα επανέλθει στο Αιγαίο.

Σε αυτό το σημείο δε και βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, ο πρώην υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως «αυτός που φοβάται τον πόλεμο χάνει πριν πολεμήσει».

«Δεν συνιστώ να γίνει πόλεμος, όμως όταν έχεις ένοπλες δυνάμεις που είναι ικανές, έναν λαό που είναι περήφανος και δίκιο σε όλα όσα διεκδικεί ο αντίπαλος, θα πρέπει να σταθείς και να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να μην φοβηθείς την αναμέτρηση. Αν φοβόμαστε, θα οδηγηθούμε σε κινήσεις ήττας πριν ξεκινήσει κάτι» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται.

«Δεν έχει λόγο ο Ερντογάν να κάνει πόλεμο αυτή τη στιγμή. Όταν βρεθεί σε αδιέξοδο, ίσως το κάνει» κατέληξε.

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου