Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ursula Von der Leyen: Ο κορωνοϊός κλονίζει και θέτει σε αμφισβήτηση την ηγεσία της στην Κομισιόν

-->
Πριν ακόμη βρει τις ισορροπίες εντός των νέων της καθηκόντων η πρόεδρος της Κομισιόν αμφισβητείται ακόμη και από τους υφισταμένους της
Η πανδημία του κορωνοϊού μαζί με την βαθιά οικονομική κρίση που επέφερε, αποκαλύπτει και τις χρόνιες αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μία πρωτοφανή πανδημία, με κυριότερη την αμφισβήτηση της ηγέτιδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ursulla Von der Leyen. 
Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg έξι μήνες στα πόστα τους, ορισμένοι αξιωματούχοι οι οποίοι εργάζονται με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursulla Von der Leyen, διερωτώνται εάν είναι η κατάλληλη.
Μάλιστα, πριν δύο μήνες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχτηκε επιπλήξεις από την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, προκαλώντας διπλωματική οργή, για τους χειρισμούς της και τις προαναγγελίες αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η πανδημία έχει εκτοξεύσει τους προϋπολογισμούς σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης και άφησε την Ιταλία να εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί εμποδίζουν το είδος της βοήθειας που απαιτείται για να βοηθήσουν τη Ρώμη να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να επιβάλει όρια στην ικανότητα της ΕΚΤ να συγκρατεί τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενωμένα.
Την Κυριακή απείλησε να μηνύσει τη Γερμανία, διακινδυνεύοντας μια άνευ προηγουμένου αναμέτρηση σε μια στιγμή που ηγέτες, όπως ο Emmanuel Macron, μιλούν ανοιχτά για διάλυση της ΕΕ, ενώ το γεγονός ότι η Γερμανία τυχαίνει να είναι πατρίδα της, δίνει μια επιπλέον πολιτική διάσταση.
Η κρίση θα προκαλέσει σύγχυση στο μπλοκ των 27, όπως και στο παρελθόν, ωστόσο είναι δύσκολο να αντιληφθούμε θα το διαχειριστεί αυτή τη φορά, ενώ η Επιτροπή αυξάνει τη σύγχυση.
Μάλιστα, βετεράνοι αξιωματούχοι, συγκρίνουν την πορεία της Von der Leyen, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να τη συγκρίνουν με την κρίση του 1999 όταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς ανάγκασε σε παραίτηση ολόκληρη την ηγεσία της Επιτροπής. 
Δεν λείπουν, ωστόσο, και εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι μόλις βρει τους βηματισμούς της θα αποδειχτεί αποτελεσματική πρόεδρος. 
Υποδεικνύουν μάλιστα το πάθος τα θέματα πράσινης ανάπτυξης τα οποία πριν από την κρίση της πανδημίας ήταν το επίκεντρο του πλάνου της για την θητείας της.
Υπάρχει και η πλευρά που λέει ότι μερίδα των Επιτρόπων στρέφονται κατά της Ursulla Von der Leyen, η οποία προσπάθησε και απέτυχε να ανακτήσει τον έλεγχο.

Καμία ηγετική εμπειρία

Όταν οι ηγέτες της ΕΕ επέλεγαν την Von der Leyen, σκόπιμα απέφυγαν υποψήφιους με μεγαλύτερη εμπειρία ή χαρίσματα για κάποιον με λίγη γνώση σχετικά με τους μηχανισμούς και τις πολιτικές της ΕΕ. 
Ο προκάτοχός της Jean-Claude Juncker κατά καιρούς στεκόταν μπροστά στους Ευρωπαϊους ηγέτες και τους έδειχνε με τη βαθιά του εξοικείωση στις λειτουργίες του μπλοκ.
Από την άλλη η Von der Leyen είναι το δεύτερο άτομο στην ιστορία που έχει γίνει πρόεδρος της Επιτροπής χωρίς να έχει διατελέσει πρωθυπουργός, χωρίς να έχει κάποια ηγετική βάση ούτε ένα δίκτυο ανθρώπων, αναφέρουν αξιωματούχοι, ενώ σημειώνουν ότι δίνει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης της στους συμβούλους που έφερε από το Βερολίνο.

Ανακολουθία στη δέσμευση για εκπόνηση σχεδίου

Συνάδελφοί της υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που διορίστηκε έθεσε σε κίνδυνο την εξουσία της από την αρχή.
Άλλοι έκαναν εκστρατεία μηνών για να αντικαταστήσουν τον Juncker, η Von der Leyen δεν είχε ακόμα αποφασίσει να κατέβει στην κούρσα, μέχρι που οι ηγέτες την απομάκρυναν από τη σχετική ασάφεια του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας.
Όταν η Merkel βγήκε από τις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής, αναγνώρισε ότι «πίεσε για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα για ολόκληρη την ημέρα». 
Ο πρώην επικεφαλής των κομμάτων του Σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού της Merkel, Martin Schulz, δήλωσε ότι η ΕΕ είχε επιλέξει το χειρότερο μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.
Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα, η Von der Leyen ζήτησε «αλληλεγγύη» από όλες τις πλευρές. 
«Αυτή η αλληλεγγύη δεν είναι αυτονόητη, δεν είναι δεδομένη», είπε. 
«Απαιτεί συμβιβασμό και προσπάθεια από όλους».
Αξιωματούχοι λένε ότι το έργο της Επιτροπής, για ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, μετά την άρση των περιορισμών από την πανδημία, πηγαίνει πίσω κυρίως γιατί η πρόεδρος στερείται των ισχυρών δεσμών με τα κράτη που θα τη βοηθούσαν να δημιουργήσει συμβιβασμούς. 
Στη Σύνοδο Κορυφής είχε δεσμευτεί για μία πρόταση μέχρι τις 6 Μαΐου, ωστόσο αποδείχτηκε ανακόλουθη καθώς η Επιτροπή είπε ότι θα χάσει αυτήν την προθεσμία και το σχέδιο θα φτάσει αργότερα μέσα στο μήνα.
Μάλιστα όταν στα τέλη Απριλίου διέρρευσε ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ένας εκπρόσωπος της επιτροπής είπε ότι η Von der Leyen δεν το είχε δει. 
Και ήταν σοκαριστικό και για τους ηγέτες. 
Σε μια ιδιωτική τηλεδιάσκεψη, η Merkel επέπληξε την πρώην υπουργό της, ζητώντας της να ενημερώνει τους ηγέτες πριν δημοσιοποιηθούν στο μέλλον τέτοιες προτάσεις.
Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο ιός έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της Von der Leyen ως προς τον τρόπο που διευθύνει, με ορισμένους επιτρόπους να μένουν στις χώρες τους και να ενημερώνουν τα δικά τους εθνικά μέσα ενημέρωσης αντί να βρίσκονται στις Βρυξέλλες. 
Ακόμα και πριν από την πανδημία, η Von der Leyen επέλεξε ασυνήθιστους τρόπους για να δείξει ότι ήταν υπεύθυνη: τον Φεβρουάριο πραγματοποίησε τη δική της συνέντευξη τύπου για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ λίγα λεπτά πριν, δύο από τους επιτρόπους της πραγματοποίησαν ξεχωριστή δημοσίευση λευκής βίβλου για το θέμα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής έχει χάσει πολλές μάχες μέχρι στιγμής στη σύντομη θητεία της. 
Εάν χάσει και πάλι, όσο προσπαθεί να υπερασπιστεί την ΕΚΤ, ενάντια στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, θα έθετε μια άλλη σοβαρή ρωγμή στο οικοδόμημα της ενότητας της ΕΕ.
 
bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου