Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Φοβούνται θερμό επεισόδειο; Με το πρόσχημα του κορωνοιού υποχωρούν και ακυρώνουν την τελευταία στιγμή την καταιγίδα 2020;

-->
Δύο ημέρες πριν την έναρξη της μεγάλης σε κλίμακα άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού Καταιγίδα 2020 και ενώ όλοι εδώ και μέρες εργαζόντουσαν πυρετωδώς για την προετοιμασία της διεξαγωγής της, πηγές του ΓΕΕΘΑ που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμες αναφέρουν πως αναστέλλονται όλες οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με πρώτη την «Καταιγίδα ’20», η οποία επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα
Άρης Ιχθύς Για τα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μία τουλάχιστον περίεργη έκβαση της κατάστασης – Τι συμβαίνει;
Η άσκηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μετά από απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικώς τόσο τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, όσο και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, και ήταν αποτέλεσμα της πρωτοφανούς σε έκταση και «ποιότητα» προκλήσεων δραστηριότητα των τελευταίων μηνων της Άγκυρας.
Πίσω από την προαναφερθείσα άσκηση και τη διεξαγωγή της υπήρχε ένα ολόκληρο παρασκήνιο, που έχει ως εξής:
Όπως αποκάλυψε προσφάτως ο ίδιος ο ΥΕΘΑ σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ με τηλεδιάσκεψη, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό ε.α. Χαλουσί Ακάρ. Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, πάντα κατά τον Έλληνα υπουργό, ο Τούρκος ΥΠΑΜ του αποκάλυψε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν φέτος τη μεγάλη δική τους ναυτική άσκηση, επίσης με διακλαδικό μανδύα, “Mavi Vatan” (= «Γαλάζια Πατρίδα»), λόγω των «μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό», ως ελέχθη.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ανταπάντησε ότι και εμείς από τη δική μας πλευρά, σε μία ένδειξη καλής θελήσεως, δεν θα πραγματοποιήσουμε την αντίστοιχη άσκηση του Στόλου «Καταιγίδα». Μάλιστα δόθηκαν αμέσως εντολές στο ΠΝ που άρχισε να σχεδιάσει (και θα υλοποιούσε) την ίδια ουσιαστικώς άσκηση, «σπασμένη» σε τρία επί μέρους – διαφορετικά – σενάρια, κάτι που από επιχειρησιακής πλευράς θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το lawandorder.gr
Και ενώ έτσι επρόκειτο να γίνει, οι απίστευτες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών , με τους πυροβολισμούς στον Έβρο, άλλαξαν άρδην την κατάσταση από ελληνικής πλευράς, η οποία αποφάσισε ως προελέχθη, να διεξαχθεί η άσκηση κανονικώς και με τη συγκεκριμένη ονομασία, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε ένα «μονομερές μορατόριουμ» την ίδια ώρα που ο έτερος των δύο μερών είχε προβεί σε κάθε δυνατή πρόκληση.
Στη συνέχεια έρχεται η επικοινωνία Α/ΓΕΕΘΑ με το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο κατά τις οποίες η συμμαχία ενημερώνεται ρητώς: “Θα γίνει ατύχημα να το ξέρετε”
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις με ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους στους οποίους και έκανε σαφές ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε σ΄ όλες τις προκλήσεις των Τούρκων οι οποίες προφανώς και είναι γνωστές στο ΝΑΤΟ, το οποίο συστηματικά καλύπτει την Τουρκία. Τόσο συστηματικά που πλέον υπάρχουν δικαιολογημένα βάσιμες υποψίες ότι τις επικροτεί κιόλας.
Τις ίδιες ημέρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί την Ελλάδα με νέα Ίμια καθώς Αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα νησιών και ζήτά διάλογο για την κυριαρχία τους.
Συνέστησε μάλιστα στην Ελλάδα να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να επιλύσουν τα προβλήματα που έχει επινοήσει η Αγκυρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντά διά του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό ”ρουτίνας”. Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».
Λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στον Real FM o Νίκος Δένδιας είχε σημειώσει πως «η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο», τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που τείνει η Αθήνα, κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, αλλά η χώρα μας έχει υποχρέωση να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επίσης είχε αναφέρει πως «Η στρατιωτικοποίηση των διαφορών θα οδηγήσει σε επιδείνωση»
«Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής τη μορφής.
Τις ίδιες στιγμές, οι Τούρκοι, συνέχιζαν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο: Έστειλαν έξι μαχητικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, και πραγματοποίησαν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών και 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Μήπως όλα τα παραπάνω συντέλεσαν ώστε να παρθεί η απόφαση να μην διεξαχθεί η Καταιγίδα 2020; Μήπως η Αθήνα φοβήθηκε τελικώς το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως η Άγκυρα δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα και είναι γνωστό πως σε κανένα δεν τα καταφέρνει καλά! Ούτε στην Λιβύη οπού χάνει άνδρες και στρατιωτικό υλικό, ούτε στη Συρία οπού αντιμετωπίζει προκλήσεις ως αποτέλεσμα της συνεργασίας Χαφτάρ και Άσαντ, ούτε όμως και στο εσωτερικό της καθώς δοκιμάζεται από τον κορωνοιό και ταυτόχρονα η Τουρκική λίρα κατρακυλά σε ιστορικά χαμηλά!
Όλα αυτά θα μπορούσαν θεωρητικά να οδηγήσουν την Άγκυρα και τον Ερντογάν σε μία απόπειρα εξαγωγής της κρίσης στο αιγαίο; Μήπως η Αθήνα με την “άσκηση Καταιγίδα 2020” θα του έδινε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία; Μήπως αυτός ήταν και ο λόγος ο οποίος ώθησε την Αθήνα να αναστείλει όλες τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων;
Και εάν ναι, τα |ΕΤ| ρωτούν γιατί θα μπορούσε να μας φοβίσει κάτι τέτοιο;
Και ασφαλώς δεν μεμφόμαστε την στρατιωτική ηγεσία, το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το στρατιωτικό δυναμικό της Πατρίδος μας που έχει αποδείξει πως μπορεί να πράξει ότι του ζητηθεί με επιτυχία, αλλά την πολιτική ηγεσία που όπως και οι προηγούμενες, τρέφουν φοβικά σύνδρομα για την γείτονα χώρα!
Η επίσημη Εκδοχή
Η επίσημη Εκδοχή αναφέρει πως αυτό γίνεται καθώς, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για αυτό επιβάλλεται η συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους.
Ωστόσο η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία, επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και προστασία του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, της υγείας του προσωπικού και της διαθεσιμότητας των Μονάδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν μέσω της πανδημίας, αυτό επετεύχθη στον ύψιστο βαθμό με κόπο και στερήσεις, κατατάσσοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των ελαχίστων παγκοσμίως που κατάφεραν κάτι τέτοιο».
Υπενθυμίζεται ότι η «Καταιγίδα ’20», επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις από τις 11 έως και τις 19 Μαΐου. Η πρώτη φάση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε Σποράδες και Κυκλάδες, η δεύτερη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και η τρίτη και τελική θα έχει μια ιδιαίτερα ευρεία έκταση στον άξονα Δωδεκάνησα-Κρήτη-Κύθηρα-Ανατολική Μεσόγειος. Μάλιστα, στην τελευταία φάση της άσκησης είχε σχεδιαστεί να συμμετάσχουν δυνάμεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Η Αγκυρα εμφανιζόταν τις τελευταίες ημερες να προαναγγέλλει ασκήσεις σε θαλάσσιες εκτάσεις που ήδη είχαν δεσμευθεί από την Αθήνα μέσω NAVTEX για τη διεξαγωγή της «Καταιγίδας ’20».

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου