Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Στο προσκήνιο και πάλι το Σκοπιανό για το Μαξίμου - Πως μπορεί να ξεπεραστεί ο «πονοκέφαλος» των ΑΝΕΛ - Η ψήφος «κατά συνείδηση» και η αποχή

-->
Η νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα φέρει και πάλι ψηλά στην ατζέντα το Σκοπιανό. Μπορεί η υπόθεση της Novartis να έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εξακολουθούν να ευελπιστούν σε μια λύση παρά την αμφίσημη στάση των γειτόνων σχετικά με το ονοματολογικό.
Η πλευρά της ΠΔΓΜ με κάθε ευκαιρία προτάσσει τις «κόκκινες γραμμές» της όσον αφορά την ταυτότητα και τις αλλαγές στο Σύνταγμα, προκαλώντας σύγχυση στο υπουργείο των Εξωτερικών σε μια συγκυρία όπου ολοκληρώνεται η σύνταξη του συμφώνου που θα παραδοθεί στην Σκοπιανή πλευρά.

Ο «γόρδιος δεσμός» των ΑΝΕΛ

Όσο πλησιάζει η ώρα που οι διαβουλεύσεις με την ΠΓΔΜ θα ενταθούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να λύσουν και το  «γρίφο»  που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με το ονοματολογικό. Πιθανή πρόταση στο τραπέζι θα πρέπει να βρει έτοιμη την πλευρά της πλειοψηφίας η οποία δεν εμφανίζεται ενωμένη. Ο  «πονοκέφαλος»  των ΑΝΕΛ παραμένει και για αυτό το λόγο τα «κομπιουτεράκια»  έχουν πάρει «φωτιά» στην Ηρώδου Αττικού.
Όσον αφορά τον κυβερνητικό εταίρο φαίνεται να υπάρχουν δυο ανοιχτά  «παράθυρα» για την ώρα της ψηφοφορίας, καθώς και στις τάξεις των ΑΝΕΛ καταγράφονται διαφοροποιήσεις.
- Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr ο βουλευτής  Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει θέσει στα όργανα του κόμματος την άποψη πως «το Σκοπιανό είναι ένα λεπτό θέμα που εξελίσσεται και πρέπει να κάνουμε υπομονή», συμπληρώνοντας πως  «στο κόμμα έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση», υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή, όπως το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, η κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα κ.α.  Σε μια τέτοια περίπτωση αρκετά κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  δεν αποκλείουν να υπάρξουν διαρροές κατά τη ψηφοφορία κύρωσης της συμφωνίας με τα Σκόπια από τους «9» των ΑΝΕΛ.
- Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την πιθανότητα αποχής από την ψηφοφορία του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού εταίρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr αυτό το ενδεχόμενο  μπήκε ως πρόταση στην προτελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Εφόσον  ο Πάνος Καμμένος προκρίνει αυτή τη λύση  προκειμένου να μην προκαλέσει πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί, ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων στην κάλπη θα είναι 291. Άρα θα απαιτούνται 146  βουλευτές για την πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή 1 ψήφο παραπάνω από όσους βουλευτές διαθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό  που μετέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές των ΑΝΕΛ, στο newpost.gr, είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος δεν φαίνεται να προκρίνει την λύση κορυφαίων στελεχών για απόσυρση των υπουργών από την κυβέρνηση και απλή στήριξη της πλειοψηφίας, από τη στιγμή που ο όρος «Μακεδονία» υιοθετηθεί στην τελική λύση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το έθεσε ο Κώστας Κατσίκης ως ερώτημα στον Πάνο Καμμένο (στην τελευταία κοινή συνεδρίαση της  Κ.Ο και του Ε.Γ) ο υπουργός Άμυνας φέρεται να του απάντησε: «Τι λες, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Ευρεία συναίνεση ψάχνουν στο Μαξίμου

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μένει στο σενάριο η πιθανή συμφωνία για το ονοματολογικό να περάσει μόνο με 146 ψήφους.
Επιθυμεί για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στη Βουλή και συνεπώς μια μεγάλη πλειοψηφία που δεν θα αμφισβητεί την τελική λύση. Για αυτό το λόγο οι παρασκηνιακές επαφές με τη ΔΗΣΥ  και ειδικότερα με το ΠΟΤΑΜΙ φέρεται να  συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα.
Αρκετά στελέχη, ωστόσο εκτιμούν πως η εν μέρει «σαλαμοποίηση  της λύσης, που υπάρχει ως σενάριο στο τραπέζι, θα αποτελέσει εμπόδιο για τη  Φώφη Γεννηματά να δώσει το «πράσινο φως». Η περίπτωση, δηλαδή, να ψηφιστούν οι διακρατικές συμφωνίες στη ελληνική και στη Σκοπιανή Βουλή για την αλλαγή του ονόματος,  η ΠΓΔΜ να κερδίσει κάποια προνόμια σε σχέση με το ΝΑΤΟ - σε πρώτη φάση - και όταν αλλάξει το Σύνταγμα (που χρειάζεται χρόνο) να γίνει πλήρες μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου