Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βρετανικές εκλογές: Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «μετέωρο κοινοβούλιο» και τι ακολουθεί την επόμενη ημέρα;

-->
Ο όρος «μετέωρο κοινοβούλιο» είναι δανεισμένος από το δικαστικό χώρο και συγκεκριμένα από τη «μετέωρη ετυμηγορία», όταν δηλαδή σε ένα δικαστήριο οι δικαστές δεν μπορούν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση
Με τα exit polls να έχουν αναδείξει των Κόμμα των Συντηρητικών ως πρωτοπόρο με 314 έδρες και το Κόμμα των Εργατικών να ακολουθεί με 266, στη Μεγάλη Βρετανία συνέβηκε αυτό που προέβλεπαν οι περισσότεροι:
Να μην σχηματιστεί κυβέρνηση αυτοδυναμίας και η χώρα να βρεθεί με ένα «μετέωρο κοινοβούλιο».
Τι ακριβώς σημαίνει και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις όταν η χώρα βρεθεί σε κατάσταση μη αυτόνομης κυβέρνησης;
Ο όρος «μετέωρο κοινοβούλιο» είναι δανεισμένος από το δικαστικό χώρο και συγκεκριμένα από τη «μετέωρη ετυμηγορία», όταν δηλαδή σε ένα δικαστήριο οι δικαστές δεν μπορούν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση και είναι αναγκασμένοι να επαναλάβουν τη διαδικασία απόφασης για να καταλήξουν σε μία ετυμηγορία. 
Στον πολιτικό στίβο τώρα όταν η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα «μετέωρο κοινοβούλιο» δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επαναληπτικές εκλογές.
Το κόμμα που προπορεύεται έχει δικαίωμα να ξεκινήσει συνομιλίες με κάποιο κόμμα για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε να φτάσει στον πολυπόθητο αριθμό των 326 εδρών.
Κάτι που συνέβηκε το 2010, όταν οι Συντηρητικοί πέτυχαν συμφωνία με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς που συμπτωματικά και σε αυτές τι εκλογές μοιάζει ο πιο πιθανός υποψήφιος για προσεγγιστεί από τη May, έχοντας 14 έδρες. 
Προσπάθεια μπορεί να κάνει και το δεύτερο κόμμα – στην προκειμένη περίπτωση οι Εργατικοί – ενώ αν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία τότε μπορεί να επιλέξει το δρόμο του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, με τις όποιες δυσκολίες όμως προκύψουν στη ψήφιση νόμων στο κοινοβούλιο.
Εάν, όπως φαίνεται πιθανό, οι Συντηρητικοί καταλήξουν με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη συμμετοχή άλλου κόμματος. Αν δεν το καταφέρουν τότε με τη σειρά του οι Εργατικοί του Jeremy Corbyn μπορούν να επιχειρήσουν να σχηματίσουν με τη σειρά τους κυβέρνηση.
Το παράδοξο;
Οι Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα 314 έδρες.
Οι Εργατικοί με 266 έδρες και πιθανή συνεργασία με το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας που έχει 34 έδρες και τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς που έχουν 14 έδρες, φτάνουν στο σύνολο τις 314 όσες έχουν και οι Συντηρητικοί. 
Και μετά τι;

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου