Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν πακέτα 6,33 τρισ δολ για τον κορωνοιό - Δίνουν επιταγή 3.000 δολ ανά οικογένεια, κρατικοποιήσεις στην Γερμανία

-->
Οι ΗΠΑ σε διάστημα 2 ημερών αύξησαν το πακέτο στήριξης από 2 σε 6 τρισεκ. δολάρια και χορηγούν επίσης 3.000 δολάρια από 1.000 δολάρια σε κάθε 4μελή οικογένεια
Το 27% του ΑΕΠ θα δαπανήσουν οι ΗΠΑ ώστε να στηρίξουν με πακέτα στήριξης την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω κορωνοιού ενώ η Γερμανία θα δαπανήσει το 9% του ΑΕΠ.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 21 Μαρτίου πρόγραμμα 2 τρισεκ. δολαρίων με 22 τρισεκ. ΑΕΠ συνεπάγεται περίπου 9% με 10%
Ωστόσο στις 22 Μαρτίου 2020 ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Mnuchin ανέφερε ότι η FED και η αμερικανική κυβέρνηση θα δαπανήσουν 4 τρισεκ. δολάρια για να χορηγήσουν επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και επιταγή 4.000 δολαρίών ανά 4μελή οικογένεια. 
Άρα τα δύο πακέτα στήριξης ανέρχεται στα 6 τρισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ και αντιστοιχούν στο 27% του ΑΕΠ. 
Οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την Federal Reserve, θα δανείσουν έως και 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοιού. 
Πρόκειται για προγράμματα δανεισμού ευρείας βάσης... 
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το μετοχικό κεφάλαιο της Federal Reserve πρόσθεσε.
Θα δοθούν άνεια διατήρησης μικρών επιχειρήσεων. 
Ο Steven Mnuchin δήλωσε ότι το σχέδιο θα βοηθήσει τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επόμενες 90 έως 120 ημέρες. 
Η δοκιμαστική δέσμη κινήτρων θα περιλαμβάνει επίσης καταβολή 3.000 δολαρίων σε μια τετραμελή οικογένεια.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόγραμμα 356 δισεκ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών του κορωνοιού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και κρατικοποιήσεις. 
Η Γερμανική οικονομική ορθοδοξία κατέρρευσε λόγω του κορωνοιού. 

Το ΑΕΠ της Γερμανίας ανέρχεται σε 4 τρισεκ. ευρώ. 
Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 η Γερμανία ανακοίνωσε το δικό της πακέτο, παραβιάζοντας μια πάγια αρχή της το γνωστό «μαύρο μηδέν» που προκαλείται από τις πικρές αναμνήσεις της χώρας της υπερπληθωρισμού της Βαϊμάρης.
Η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα δαπανηθούν 356 δισεκ. ευρώ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Το ποσό, αυτό ισοδυναμεί με το 10% του ΑΕΠ της χώρας, είναι παρόμοιο σε μέγεθος με τη δημοσιονομική αντίδραση της Κίνας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ήταν τότε το 9,7% του ΑΕΠ της Κίνας.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz θα παρουσιάσει επίσης στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο σχέδια να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο διάσωσης ύψους 500 δισ. ευρώ για τη διάσωση εταιρειών που επλήγησαν από τον κορωνοιό.
Η δέσμευση του πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων θα ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ σε νέες εκδόσεις χρεών, θα είναι μια σαρωτική δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης για να σώσει την οικονομία της Γερμανίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ο Scholz θα παρουσιάσει σχέδια για συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 156 δισ. ευρώ για το 2020 και ένα νέο ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι γνωστό στη γερμανική γλώσσα ως το WSF και μπορεί να λάβει άμεσα μερίδια συμμετοχής σε εταιρείες όπως αερομεταφορές, ξενοδοχεία εστιατόρια, κινηματογράφους.
Θα παρέχει επίσης κρατικές εγγυήσεις ύψους 400 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα χρέη των εταιρειών που επλήγησαν από την αναταραχή, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική δύναμη πυρός σε 500 δισ. ευρώ.
Τέλος, ο Scholz σχεδιάζει επίσης κυβερνητικό δάνειο ύψους 100 δισ. ευρώ στην κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW, η οποία έχει εξουσιοδοτηθεί να παρέχει απεριόριστα μετρητά σε επιχειρήσεις που αγωνίζονται με τις συνέπειες από την πανδημία. 
Συνολικά, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, μαζί με το ποσό των 100 δισεκ για το WSF και το δάνειο 100 δισεκ ευρώ στην KfW ανέρχονται σε 356 δισεκ. ευρώ ή 9% με 10% του Γερμανικού ΑΕΠ. 
Το WSF θα αποτελέσει στην πραγματικότητα μια "επανενεργοποίηση" του Soffin, ενός κρατικού οχήματος το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών. 
Η Soffin διαχειρίζεται επί του παρόντος το 15,6% του γερμανικού κράτους στην Commerzbank, που απέκτησε πριν 12 χρόνια. 
Το μαζικό ταμείο διάσωσης, το οποίο όχι μόνο θα εγγυάται τα χρέη των εταιρειών αλλά και θα ανακεφαλαιοποιεί όσες εταιρίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του σοκ του κορωνοιού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα κύμα κρατικοποιήσεων. 
Ακριβώς όπως η κυβέρνηση βοήθησε τις τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, «είμαστε πλέον προετοιμασμένοι να αγοράσουμε μετοχές για την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Scholz.
Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει η Γερμανία είναι η εναλλακτική μιας μεγάλης κλίμακας εθνικοποίησης κάθε βιομηχανίας, με την ελπίδα ότι θα διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και θα αποφευχθούν οι χρεοκοπίες.
Ενώ είναι πλέον επίσημα νεκρός, ο εθισμός της Γερμανίας στο "schwarze null" και η αποστροφή προς το νέο χρέος όλα αυτά άλλαξαν.
Τα καλά νέα είναι ότι χάρη στους αυστηρούς κανόνες, τα τελευταία χρόνια η Γερμανία κατόρθωσε να φέρει το δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 60%, ενώ η Γαλλία έχει κολλήσει γύρω στο 99% και η Ιταλία βρίσκεται στο 134,8%. 
Ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε στην Die Welt ότι η Γερμανία έχει τώρα το περιθώριο να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση καθώς έχει μεγάλα πλεονάσματα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/german%2010y%20yield%203.21.jpg?itok=4hpJc8w5

Στα 6 τρισεκ δολάρια αυξήθηκε το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ για τον κορωνοιό ή 27% του ΑΕΠ

Στο 27% του ΑΕΠ ή 6 τρισεκ. δολάρια αυξήθηκε το πακέτο στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοιού.
Πρώτα ήταν 850 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια 1 τρισεκ. δολάρια. 
Εν συνεχεία 1,2 τρισεκ. δολάρια και ακολούθως 1,3 τρισεκ. για να φθάσει μετά από 5 αναθεωρήσεις στα 6 τρισεκ. δολάρια μαζί με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις των 4 τρισεκ δολαρίων. 
Να σημειωθεί ότι και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman, θεωρεί ότι θα μειωθεί το ΑΕΠ των ΗΠΑ 24% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. 
Το πακέτο αντιστοιχεί περίπου στο 27% του ΑΕΠ των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 22 τρισεκ. δολάρια. 
Πάντως πολλοί υποστηρίζουν ότι ούτε και το 27% του ΑΕΠ επαρκεί. 
Πώς έφθασαν οι αμερικανοί σε αυτόν τον αριθμό; 
Θεωρήστε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ είναι 22 τρισεκ. δολάρια. εκ των οποίων η κατανάλωση είναι περίπου 70% ή 15 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Έτσι, η μείωση κατά 20% των εσόδων και των δαπανών σε 2μηνη περίοδο σημαίνει το ΑΕΠ  μειωμένο κατά 750 δισεκατομμύρια δολάρια και  η κατανάλωση των ΗΠΑ μειωμένη κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια. 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GS%20sudden%20stop_0.jpg?itok=wHP0ZM9D
  
bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου