Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΣΟΚ! Μέρκελ σε Τσίπρα: “Θα ήθελα να σας βοηθήσω κι άλλο, αλλά τα χέρια μου είναι δεμένα”

-->

Ο απολογισμός της Συνόδου της Μάλτας


Αποστολή στη Μάλτα, του Θάνου Αθανασίου
Η ΕΕ αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, με τρόπο αρκετά διαφορετικό από αυτόν που επιλέχθηκε στην περίπτωση της Τουρκίας: θα πληρώσει για να αναδιοργανώσει την Λιβύη και να την καταστήσει επαρκές εμπόδιο ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες που θα ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη και τις ακτές της Ιταλίας.
Θα πληρώσει για την ακτοφυλακή της Λιβύης, θα πληρώσει και για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Λιβύης, για τα κέντρα φιλοξενίας και γενικώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πολύ καλύτερα τα 31 δισ. ευρώ της αναπτυξιακής βοήθειας που προγραμμάτιζε για την Αφρική.
Οι 28 επέδειξαν ενότητα στην προσέγγιση αυτή κάτι που σχολιάστηκε, καθώς οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό δεν είναι ποτέ πολύ εύκολες.
Σε σχέση με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ, επέλεξαν να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, χωρίς όμως να μένουν σιωπηλοί σε θέματα αρχών (όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο Τραμπ επιχείρησε να εισαγάγει διάκριση με βάση τη θρησκεία στο πρόσφατο διάταγμα).
Αντιθέτως η ΕΕ σκοπεύει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη να ηγηθεί του ελεύθερου κόσμου, αν οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ασχοληθούν.
Σε αυτό το σημείο οι 27 δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το Brexit, καθώς όλοι οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο μόνος χαμένος θα είναι η Βρετανία και δεν σκοπεύουν να κάνουν παραχωρήσεις του τύπου “και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος”.
Κοινή αγορά και πρόσβαση σε αυτήν χωρίς τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ δεν υφίσταται με τους Ευρωπαίους να κλείνουν την πόρτα σε κάθε συζήτηση άνευ ενεργοποίησης του άρθρου 50.
Στο format των 27 κλήθηκαν δε να εξετάσουν τις πρωτοβουλίες για ενότητα που είχαν εξαγγελθεί ήδη από την Μπρατισλάβα και ένα σχέδιο διακήρυξης για τα 60 χρόνια της ΕΕ, το οποίο θα υιοθετηθεί τελικά στην Ρώμη στις 25 Μαρτίου. Το 2ο αυτό σκέλος της συνόδου έληξε χωρίς ανακοινώσεις.
Σε σχέση τέλος με τα αμιγώς ελληνικά θέματα, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά έτυχαν σαφώς καλύτερης αντιμετώπισης από την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση της με τον Αλέξη Τσίπρα, από ότι η αξιολόγηση.
Η Άνγκελα Μέρκελ συντάσσεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε ότι αφορά την Τουρκία και δεν διστάζει να το καθιστά σαφές στην Άγκυρα. 
Από την άλλη σε σχέση με την αξιολόγηση, το μήνυμα ήταν “θα ήθελα να σας βοηθήσω κι άλλο, αλλά τα χέρια μου είναι δεμένα”.
Πηγή: real.gr

=====================================================

Επιβεβαίωση και από bloomberg

Bloomberg: Στους θεσμούς παρέπεμψε τον Τσίπρα η Merkel - Καμία «πολιτική συμφωνία»


Η Merkel φέρεται να τόνισε στον Τσίπρα προς προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τους θεσμούς
Στους θεσμούς παρέπεμψε τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, αφήνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της χώρας, χωρίς πολιτική παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης.
Με αυτό τον τρόπο συνοψίζει τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με την καγκελάριο της Γερμανίας σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως τα τέλη αυτού του μήνα, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο.
Η Merkel φέρεται να τόνισε στον Τσίπρα προς προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τους θεσμούς, σχετικά με την εκπλήρωση των όρων για τα έκτακτα δάνεια, σύμφωνα με έτερο αξιωματούχο.
Το Bloomberg επισημαίνει πως και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, καθώς η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν προσωπική.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε χθες, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, πως περίπου το 1/3 των εκκρεμών ζητημάτων με τους θεσμούς υπόκεινται σε πολιτικές διαπραγματεύσεις, εν μέσω επίμονων εκκλήσεων από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για επιπλέον μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά της χώρας.
Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει δόσεις χρέους το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η σταθεροποίηση της Ελλάδας «ενδιαφέρει τη Γερμανία και την Ευρώπη», υποστήριξε η Nadine Kalwey, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Η ίδια υπογράμμισε πως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου «κάλεσε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ» στο πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου