Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Με 153 ΝΑΙ το ασφαλιστικό - φορολογικό έναντι 147 ΟΧΙ - Τσίπρας: Θα κάνουμε παροχές - Μητσοτάκης: Άμεσα εκλογές

-->
Σφοδρή η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη - Αλληλοκατηγορίες για τον μεγαλύετρο ψεύτη
(upd6) Χωρίς εκπλήξεις και απώλειες υπερψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό - ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αιφνιδίως έφερε στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛ κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 153 ψήφους, χωρίς επεισοδιακές εσωκομματικές απώλειες και να περάσει το νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, αρκετές εκ των οποίων απειλούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή τα μέλη τους με διαγραφή εάν δεν το καταψηφίσουν.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι 147 βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης οι πρόεδροι των οποίων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ατελείωτα ψεύδη προς τον ελληνικό λαό, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απείχε από τη συνεδρίαση της ολομέλεια της Βουλής και δεν υπολογίστηκε η ψήφο της.

Επεισοδιακή η συζήτηση στο σύνολο της Η συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή, που ξεκίνησε από νωρίς,  ήταν επεισοδιακή, αφού διεκόπη το απόγευμα για περίπου μισή ώρα εξαιτίας του φραστικού επεισοδίου μεταξύ του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και τον αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γ. Λαγού.  
Οι τοιποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για το χρέος. 
Σημειώμεται ότι από το βήμα της Βουλής μίλησαν ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών, Β. Λεβέντης, ο πρόεδρος της ΝΔ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος.

Αντιπαράθεση Τσίπρα- Μητσοτάκη για πλεόνασμα και χρέος
«Το χρέος έγινε μη βιώσιμο από τη δική σας ανεπαρκή πολιτική τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι αστείο να θέλετε να πείσετε το λαό ότι εμείς φέραμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ».
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη τον ρώτησε «αφού πήρατε την υπόσχεση το 2012 για ελάφρυνση χρέους γιατί δεν την υλοποιήσατε και αφού είχατε αυτήν την υπόσχεση γιατί ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ακυρώνοντας έτσι αυτήν την υπόσχεση;».
«Με την ομιλία μου, κ. Μητσοτάκη, σας έδωσα την ευκαιρία να μην ταυτιστείτε με ακραίους κύκλους στην Ευρώπη που λένε 'ποτέ συζήτηση για το χρέος' και να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια, αλλά εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση, και δεν αξίζει στην παράταξή σας να την μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ακόμη ότι  η ΝΔ επιδίδεται σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός έκρινε την συμφωνία, την προσπάθειά μας και την εντιμότητά μας, εσείς κάνετε λογιστική με παραπειστικά νούμερα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα που καταφέραμε εμείς να έχουμε, ήταν σε εποχή καταστροφικής κρίσης», αλλά και ότι «τα χρήματα του πλεονάσματος θα πάνε στην ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση».
«Κύριε Μητσοτάκη, σας έδωσα μια ευκαιρία να στηρίξετε μια εθνική προσπάθεια όμως εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν έχει νόημα να πυροβολούμε τους πολίτες με νούμερα, η χώρα πρέπει να ξεκινήσει να παράγει, αλλά και ότι
«εμείς επιλέξαμε να μην μοιράσουμε τα βάρη σε αυτούς που τα τελευταία 6 χρόνια έχουν υποστεί 12 μειώσεις στις συντάξεις τους».
Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με μέτρα ύψους 63 δισ ευρώ, ή αλλιώς το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας και την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση διότι σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση έφθασε σε ένα συμβιβασμό που κατέληξε σε μια συμφωνία η οποία όμως δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άφησε έλλειμμα, ενώ η χώρα έχει την δυνατότητα εξόδου από την κρίση, με προϋποθέσεις την έξοδο από τον φαύλο κύκλο, την επανεκκίνηση της παραγωγής και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Τσίπρας: Εφαρμόσαμε τα μέτρα που υποσχεθήκαμε

«Κύριοι της ΝΔ στερείστε μέχρι και σήμερα στοιχειωδώς εναλλακτικής πρότασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας «είμαστε αποφασισμένοι να ξανά στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής».
Σχολιάζοντας την ομιλία του  πρόεδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, είπε πως «χρίζει μελέτης.
Αναδεικνύει το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν πέσει οι δυνάμεις που πέρυσι συγκρότησαν το κίνημα «μένουμε Ευρώπη».
Το σχήμα που υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη από τη μια έλεγαν ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και από την άλλη ότι υποχωρούμε στους δανειστές.
Διαψευστήκατε.
Το σχέδιο ήταν να ματώσουμε για να τιμήσουμε τη συμφωνία με τον ελληνικό λαό».
«Με την ομιλία σας κύριε Μητσοτάκη κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα, διερωτήθηκε τι εννοεί ο πρόεδρος της ΝΔ όταν προτείνει ως εναλλακτική τις «περικοπές δαπανών», συμπληρώνοντας «ζητάτε περικοπές δαπανών που δεν είναι ανελαστικές δαπάνες.
Άρα μιλάτε για περικοπές κύριων συντάξεων και μισθών και για απολύσεις», κάτι που όπως είπε «δεν τολμάτε να το πείτε».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε «ζητάτε εκλογές, επειδή έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας», καθώς και ότι «ο λαός αποφάσισε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «ο λαός γνωρίζει και καταλαβαίνει ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση που ζούμε τώρα».
Κάνοντας αναφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, σημείωσε ότι  χρειάζεται μια βαθιά τομή γιατί είναι άδικο, δαιδαλώδες και χαοτικό, το σχέδιο που ψηφίζεται εγγυάται τις συντάξεις και θα έχει βασική αρχή τη δικαιοσύνη με δεδομένες τις δυσκολίες.
Υπογράμμισε πως έχουν ληφθεί ευνοϊκά μέτρα για τα πρώτα πέντε χρόνια ασφάλισης των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, εναρμονίζονται οι παροχές νέων και παλαιότερων ασφαλισμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ με δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Ασφάλισης οι αγρότες θα μπορούν να πάρουν μια αξιοπρεπείς σύνταξη 650 ευρώ αντί 250 ευρώ.
«Τηρούμε μια βασική δέσμευση.
Δεν μειώνουμε τις κύριες συντάξεις και δεν επιβαρύνουμε για 13 φορά την πλειοψηφία των συνταξιούχων.
Η αγωνία της αντιπολίτευσης είναι γιατί δεν θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις», υπογράμμισε.
Όπως είπε, «το νομοσχέδιο προβλέπει καλύτερες συντάξεις για όσους παίρνουν ως 1.000 ευρώ και αυτό αντιστοιχεί στο 87% των μισθωτών», ενω «για το 92,5% των συνταξιούχων δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε».
Μίλησε για δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έπρεπε να αναστραφούν, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτές στο ασφαλιστικό ήταν οδυνηρές, «της πέμπτης αξιολόγησης με βασικότερη τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα εξαφάνιζε τις επικουρικές».
Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του «αναγκαστήκαμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά».
Μεταξύ άλλων , σημείωσε ότι «αφήσαμε τη δικαιοσύνη να αναπνεύσει και βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο παρά το μεγάλο πολιτικό κόστος», ξεπαγώσαμε τα μεγάλα έργα, «έχουμε καταφέρει ήδη να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία ενώ οι δανειστές μας πίεζαν για το αντίθετο».
Διαβεβαίωσε ότι έρχονται καλύτερες μέρες που τις αξίζει ο τόπος, αλλά και πως η ανάπτυξη που έρχεται μετά το β΄εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, θα επενδυθεί σε παροχές.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, χρειάζονται νέες πολιτικές που θα ανοίξουν νέους εργασιακούς δρόμους και νέες θέσεις εργασίας, «εργαζόμαστε πάνω σε ένα μελετημένο σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή αμέσως μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης».
«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο και βγαίνουμε όλοι μαζί σε ήσυχα νερά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι αύριο στο Eurogroup θα είναι μια σημαντική ημέρα γιατί μετά από 6 χρόνια θα συζητηθεί για πρώτη φορά και η ελάφρυνση του χρέους.

Μητσοτάκης (ΝΔ): Αυτό το νομοθέτημα είναι η επιτομή της ανικανότητάς σας

«Κατά συρροή ψεύτη» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
Όπως είπε, «είναι η ώρα να μιλήσουμε την ώρα της αλήθειας», τονίζοντας ότι είναι «οξύμωρο ο κατά συρροή ψεύτης να λέει ότι τώρα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.
Δεν μιλήσατε ποτέ την αλήθεια, δεν την ξέρετε και δεν την αντέχετε».
Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε την αλήθεια όταν υποσχόταν πως θα σκίσει τα μνημόνια και όταν υποσχόταν αφορολόγητο 12.000, ενώ του είπε ότι θα είναι «ο πιο απαξιωμένος πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα ποτέ» και τον κατηγόρησε ότι η Ελλάδα απαξιώνεται καθημερινά και κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία.
Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του «ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν είχε πει υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές. 
Δεν είχε γνωρίσει εσάς».
Συνέχισε την επίθεση λέγοντας «κ. Τσίπρα δεν μπορείτε καν να αποτρέψετε την καταστροφή που εσείς ο ίδιος προκαλείτε», υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν σας πιστεύει πλέον στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι θα πείτε την αλήθεια».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επενδύει στον διχασμό και ζήτησε «να τελειώνουμε με την πιο ανίκανη κυβέρνηση που έχε γνωρίσει ο τόπος»,  για να οδηγηθούμε στην δημοκρατική διέξοδο, που όπως είπε είναι  «εκλογές για να μπει ένα τέλος στον διασυρμό της χώρας».
Υπογράμμισε δε, πως «το κόστος των νέων εκλογών θα είναι μικρότερο από αυτό της παραμονή σας στην εξουσία». 
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει αποτύχει, ενώ η αβεβαιότητα κατατρώει τη ζωή των Ελλήνων, που κάνουν θυσίες χωρίς να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα δεν θα αποδώσουν «και το ξέρετε. 
Θέλετε να μεταθέσετε στην επόμενη κυβέρνηση περισσότερα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Εκτίμησε δε, πως «κάθε νοικοκυριό στο τέλος του 2016 θα είναι κατά.5000 ευρώ φτωχότερο σε σχέση με το τι θα συνέβαινε αν δεν είχατε κυβερνήσει», αλλά και ότι «210 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί το 2015 -2016 εάν δεν είχατε έρθει στην εξουσία».
Υπογράμμισε ακόμη πως «μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 δεν ήταν απαραίτητη καμία περικοπή συντάξεων όλα όμως άλλαξαν όταν ήρθατε εσείς».
«Εμείς ως ΝΔ κάναμε την αυτοκριτική μας όμως τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα είναι το κόστος της δικής σας ανικανότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Περαιτέρω, δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους, ενώ για το ασφαλιστικό ανέφερε  «αυτό το νομοθέτημα είναι η επιτομή της ανικανότητάς σας.
 Σας πήρε 9 μήνες για να καταλήξετε ασθμαίνοντας σε έναν αχταρμά μέτρων
Με αυτό το νομοσχέδιο δολοφονείται τις ελπίδες και το μέλλον των νέων».

Καμμένος (ΑΝΕΛ): Τα δικά μας μέτρα είναι 5 δισ. ευρώ 

«Τα μέτρα που πάρθηκαν από το 2010 ως το 2014 είναι 58,6 δισ. ευρώ και τα σημερινά μέτρα μέχρι και το 18 είναι 5 δισ. στη χειρότερη των περιπτώσεων», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.
Μάλιστα, απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέφερε «τα δικά σας τα σπασμένα καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε», προσθέτοντας ότι «ενώ διαλύσατε με το PSI τα ταμεία και ψηφίσατε 58,6 δισ. μέτρα, έρχεστε σήμερα εδώ και αντι να ακολουθήσετε μια εθνική προσπάθεια κάνετε τους παλικαρισμούς και τους λεονταρισμούς που έκαναν κάποιοι άλλοι».
Σημείωσε δε, πως «από την αντιπολίτευση δεν ακούσαμε τίποτα ουσιαστικό για το ασφαλιστικό.
Ξεχάσαμε τη συζήτηση που γίνεται».
Ο κ. Καμμένος έκανε αναφορά στα διαφημιστικά κονδύλια των τραπεζών που δημοσιεύτηκαν και διερωτήθηκε αν αναφέρονται σε όλα τα ΜΜΕ, προσθέτοντας «γιατί βλέπω πως ευνοήθηκε και το protagon που ιδρύθηκε από τον κ. Θεοδωράκη».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πολλά μέσα πληρώνονται από τις τράπεζες για να λένε αυτά που λένε, ενώ κάλεσε τον Εισαγγελέα να ερευνήσει τις διαφημιστικές εισφορές σε συγκεκριμένα μέσα και δημόσιους οργανισμούς.
Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος είπε για τον κ. Καμμένο ότι «τα ξενύχτια στις βίλες έχουν κουράσει», ενώ διευκρίνισε ότι από το protagon έφυγε την άνοιξη του 2014 και συνέχισε λέγοντας «μόνο σαν αστείο μπορώ να εκλάβω τις συστάσεις του κ. Καμμένου περί ήθους», υπενθυμίζοντας τη φράση «στα τέσσερα».
Ο κ. Καμμένος απαντώντας είπε ότι ο κ. Θεοδωράκης ξέχασε ότι η φράση «στα τέσσερα» είναι του κ. Σαμαρά.

Θεοδωράκης (Ποτάμι): Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛ είναι ένα όχημα που κατρακυλά στο παρελθόν

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζεται όλα αυτά που χρεοκοπούν την χώρα γι αυτό χρεοκοπείτε κι εσείς τόσο γρήγορα», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.
Όπως είπε, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ. ΕΛ είναι ένα όχημα που κατρακυλά στο παρελθόν», ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «αποδεικνύετε ξανά ότι η "πρώτη φορά Αριστερά" ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι.
 Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού- κομματοκρατίας-κρατισμού και εθνικισμού. 
Μια συντηρητική διακυβέρνηση».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει συνεχώς ψέματα και σήμερα ψηφίζει αυτά που μέχρι χθες έλεγε ότι δεν θα ψήφιζε.
«Και επειδή η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς, κλείνετε και τον Εθνικό κήπο», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας «εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος - άντε και στις παιδικές χαρές. 
Και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες».
Για το ασφαλιστικό, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι δε διασφαλίζει τις επόμενες γενιές και αγνοεί επιδεικτικά τα Επαγγελματικά Ταμεία, ενώ οι θυσίες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων θα αποβούν μάταιες.
«Εκμαυλίζεται την κοινωνία με τη θεωρία της ψόφιας κατσίκας»,ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης
 ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση του Ποταμιού είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε πολλές ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα, πρότεινε τρεις πυλώνες στο συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη:
Πρώτος πυλώνας: Κύρια σύνταξη – καταβάλλεται από το Κράτος 
- Δεύτερος πυλώνας: Επαγγελματική σύνταξη που θα χορηγείται από τα Επαγγελματικά Ταμεία τα οποία μπορεί να ιδρύει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος (μηχανικοί, αγρότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί) και θα προικοδοτούνται από την περιουσία επικουρικών και εφάπαξ 
- Τρίτος πυλώνας: Προαιρετική συμπληρωματική σύνταξη, δηλαδή ατομικές αποταμιεύσεις με φορολογικά και άλλα κίνητρα. 
Όπως είπε, «θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες με δυνατότητα συνεργασίας με τα επαγγελματικά ταμεία».

Δραγασάκης: Η ομιλία του Μητσοτάκη ήταν ένα ατελείωτο και μεγάλο αν 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος για να ορθοποδήσει η χώρα και να αλλάξουμε την Ευρώπη», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος απάντησε και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως «η ομιλία του Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν έχει εναλλακτική ή διέξοδο αλλά μια κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα», «εσωστρέφεια, καταστροφολογία και αδυναμία κατανόησης των εξελίξεων χαρακτηρίζει τη ΝΔ», ενώ «η ομιλία του Μητσοτάκη ήταν ένα ατελείωτο και μεγάλο αν».
Μάλιστα, για τον κ. Μητσοτάκη είπε «καλλιεργείτε κλίμα καταστροφής, μιλάτε για αδιέξοδα της κυβέρνησης, ενώ προσπαθείτε να κρύψετε τα δικά σας», αλλά και πως «αυτό που ονομάζετε ψέματα ήταν στόχοι ενός πολιτικού κόμματος και τους στόχους μας δεσμευόμαστε να τους υλοποιήσουμε είτε γρήγορα είτε αργότερα».
Τέλος, σημείωσε ότι «η πορεία είναι δύσκολη αλλά μετά την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα εχουμε τρία χρόνια μπροστά μας να υλοποιήσουμε επιτέλους το δικό μας πρόγραμμα για να μπορέσουμε στο τέλος της τετραετίας να απαντήσουμε θετικά σε όλες τις αγωνίες του λαού».

Λεβέντης: Μόνο κυβέρνηση όλων των κομμάτων θα δώσει τη λύση


«Δεν ξέρω πόσο θα μείνει ο Τσίπρας ή πόσο θα κάτσει ο κ. Μητσοτάκης. 
Μετά όμως μόνο κυβέρνηση όλων των κομμάτων θα δώσει την λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωση Κεντρώων, Β. Λεβέντης, μιλώντας στη Βουλή.
Όπως είπε,  «μπορεί ο Τσίπρας να μας φάει ένα μήνα ακόμα. 
Η λύση του ελληνικού προβλήματος θα είναι αυτό που ζητάω εδώ και μήνες μία οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών».
Ο κ. Λεβέντης σημείωσε πως «η  χώρα θέλει ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ό,τι κάνει το κάνει με κέφι, γιατί το πιστεύει. 
Η χώρα με κατάκοπους υπουργούς βαδίζει σε Grexit».
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα που λύνεται με ανεύρεση νέων πόρων ή με ανάπτυξη. 
«Επομένως η ανεύρεση νέων πόρων θα ήταν σημαντικό.
 Αυτό που κάνουν τα νομοσχέδια του κ. Κατρούγκαλου είναι διαχείριση της κατάστασης. 
Έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες ο κ. Κατρούγκαλος αφού καταφέρνει με λιγότερα λεφτά να δώσει τις ίδιες συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. 
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία που έρχεται προς ψήφιση «μονομερή», προσθέτοντας ότι «δεν  περιέχει την «κάβα» ούτε έχετε την σύμφωνη γνώμη των τεχνικών κλιμακίων.
Και θα πάτε αύριο και θα πείτε ότι η Βουλή ψήφισε αυτή τη συμφωνία».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβέντης πρότεινε να κοπούν οι συντάξεις των πλουσίων που έχουν πάνω από 3.000 ευρώ εισόδημα το μήνα, των βουλευτών και οι πολλές συντάξεις.

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την βρώμικη δουλειά

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του "η συνολική στάση σας τελευταία ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αθλιότητας".
Όπως είπε, «οι συντάξεις μειώνονται και για τους νέους και τους παλιούς συνταξιούχους.
Διαλύει τις επικουρικές.
Μειώνει δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Μειώνει τα αναπηρικά επιδόματα.
Τα νέα μέτρα έρχονται να πατήσουν πάνω στις πολλαπλές μειώσεις των προηγούμενων».
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «κορόιδεψε συλλογικά τους συνταξιούχους», αλλά και ότι «θάβει μια και καλή τη 13η σύνταξη», χαρακτηρίζοντας την ως «άξιους συνεχιστές των μνημονιακών κυβερνήσεων και ό,τι πιο σάπιου έφερε η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ».
Σε άλλο σημείο ανέφερε «βαδίζετε απρόσκοπτα για το τέταρτο μνημόνιο τέλη του Μάη γιατί αυτή είναι η συμφωνία που έχετε κάνει με τη Merkel και τον Hollande», προσθέτοντας πως «μια του κλεφτή, πέρυσι τον Γενάρη, δυο του κλεφτή τον Σεπτέμβρη, τρεις και η κακή του μέρα».
Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους να μην πιστέψουν «λέξη από ότι λέει η κυβέρνηση», καθώς τα βάρβαρα μέτρα ήρθαν για να μείνουν.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο λαός δεν θα δεχτεί το αντιλαϊκό πακέτο μέτρων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μην νομίσετε ότι τελειώνει εδώ όλο αυτό.
Στην αρχή βρισκόμαστε ακόμη.
Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει αυτό το πακέτο μέτρων.
Θα δείξει την πραγματική αντίδρασή του και τότε δεν θα ξέρετε που θα κρυφτείτε και εσείς και όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015».
Τόνισε δε, ότι ο λαός έδωσε και αυτές τις μέρες την απάντησή του, καθώς «διαδηλώνουν χιλιάδες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησής σας».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως "η κυβέρνηση διατηρεί την φορολογική ασυλία των εφοπλιστών".


Μιχαλολιάκος: Σε όλα τα μνημόνια η Χρυσή Αυγή αντιστέκεται και ψηφίζει Όχι
«Σε όλα τα μνημόνια η Χρυσή Αυγή αντιστέκεται και ψηφίζει Όχι», ανέφερε ο Ν.Γ. Μιχαλολιάκος, Γενικός Γραμματέα του Λαϊκού Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής, μιλώντας απόψε στη Βουλή.
Τόνισε δε, ότι «εμείς στο δίλημμα ευρώ ή Ελλάδα ψηφίζουμε Ελλάδα», αλλά και ότι «το μνημόνιο είναι θάνατος για την Ελλάδα και η ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας».
Όπως είπε, «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ελληνικής χρεοκοπίας ήταν το PSI που η κυβέρνηση τότε δεν εξαίρεσαι τα ασφαλιστικά ταμεία».
Σημείωσε μάλιστα πως «οι πρωθυπουργοί σε αυτή τη χώρα βγαίνουν από το αμερικανικό κολέγιο και την ΚΝΕ», καθώς και ότι  «έχετε κληρονομήσει στο ΣΥΡΙΖΑ τους συνδικαλιστές του παλιού ΠΑΣΟΚ».
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν μιλάμε για κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά για επιμήκυνση», είπε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων  ότι «παρά τον περίφημο νόμο Πεπονή για διορισμούς μόνο μέσω ΑΣΕΠ εκατοντάδες έχουν διοριστεί παράνομα στο δημόσιο».

Το βράδυ η ψηφοφορία 


Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα για την διεξαγωγή της οποίας προανήγγειλαν ήδη ότι θα καταθέσουν η ΝΔ και το ΚΚΕ.
Η συζήτηση κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με αιχμή τόσο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσο και τις φορολογικές διατάξεις με την μεν κυβέρνηση, δια των συναρμόδιων υπουργών, να υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εξαπολύουν μύδρους μιλώντας για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους χειμαζόμενους Έλληνες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο…», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει…». 
Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». 
Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. 
Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».
«Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών. Καθιερώνουμε πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι. 
Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών», είπε επιγραμματικά υπογραμμίζοντας ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Επανέλαβε ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα απονεμηθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.
«Επιδιώκεται ένα σύστημα και με τα στοιχεία που έχουμε βλέπουμε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Koρυφώνονται οι αντιδράσεις

Κορυφώνονται σήμερα, Κυριακή οι αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού – Φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή, με τις συγκεντρώσεις και πορείες που έχουν προγραμματίσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι επιστημονικοί φορείς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και το ΠΑΜΕ από το πρωί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Σε εξέλιξη είναι στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.
Κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος και το κτίριο του Κοινοβουλίου (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων) και τα γύρω στενά.
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν δευτεροβάθμια σωματεία - μέλη της ΑΔΕΔΥ (ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.λπ.), αριστερές οργανώσεις, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, αντιεξουσιαστές, ενώ έντονη είναι η παρουσία Κούρδων υποστηρικτών του Οτσαλάν.

(Πρώτη ενημέρωση 10:32, Κυριακή 8 Μαΐου 2016)

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου