Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Eurogroup: Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στα 9 δισ

-->
Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στα 9 δισεκ. μέτρα θα είναι το συμπέρασμα του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα 9 Μαίου στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ενώ θα προηγηθεί (πριν το Eurogroup) και EuroWorking Group όπου θα εξετάσει αυτόματο μηχανισμό και μέτρα. 
Αν και δεν αναμένεται συμφωνία για την αξιολόγηση, ωστόσο θα ανοίξουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους...θέτοντας ως όρο την συμφωνία για τα 9 δισεκ. 
Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση πέρασε το ασφαλιστικό και φορολογικό με 153 ΝΑΙ και 147 ΟΧΙ. 


1)Υπάρχει  χάσμα μεταξύ των δανειστών για τα μέτρα των 9 δισ. 
Το ΔΝΤ ζητάει να εγκαταλειφθούν τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. και ουσιαστικά θεωρεί ότι χρειάζεται είτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είτε αλλαγή του μείγματος των μέτρων και σίγουρα χρειάζεται λύση για το χρέος. 
Το ΔΝΤ υποστηρίζει αυτό που ένθερμα υποστηρίζουν ΙΟΒΕ και Alpha bank ότι η υπερφορολόγηση πλήττει την ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ μάλιστα προβλέπει ότι με τα 5,4 δισεκ. μέτρα που έχουν συμφωνηθεί (αποτελούν ένα από τα δύο σκέλη των 9 δισεκ. μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση) δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 αλλά μόνο 1,5%. 
Το ΔΝΤ επίσης αμφισβητεί την αξιοπιστία των εκτιμήσεων της ελληνική κυβέρνησης ξεκάθαρα. 
Όμως για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί ο αυτόματος μηχανισμός γιατί θα αποτύχει ενώ τα μέτρα που προτείνονται για τον μηχανισμό είναι αναξιόπιστα καθώς και ότι εδώ και τώρα θα πρέπει να ανοίξει το θέμα του χρέους. 

2)Η ΕΕ, η Γερμανία και ο ESM υποστηρίζουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% καθώς και ότι ο στόχος για μέτρα 9 δισεκ. θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα. 
Ταυτόχρονα ειδικά η Γερμανία τάσσεται ανοικτά υπέρ του αυτόματου μηχανισμού καθώς ήδη εφαρμόζεται σε 5-6 χώρες στην ευρωζώνη. 
Η Γερμανία θέλει ο αυτόματος μηχανισμός μέτρων 3,6 δισεκ. να συνδεθεί με το χρέος και να παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. 

3)Άρα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τον έκτακτο μηχανισμό εξέλιξη που απομακρύνει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια το ΔΝΤ.
Όμως ούτε στο ζήτημα του χρέους υπάρχει συμφωνία αν και φαίνεται ότι η υποσχετική ότι θα συζητηθεί το χρέος δεν είναι απίθανη.  
Το ΔΝΤ ορθά ζητάει εδώ και τώρα λύση – η Ελλάδα θεωρεί εχθρό το ΔΝΤ παραδόξως – ενώ η Γερμανία…κάνει λόγο για θέμα που θα εξεταστεί αργότερα αν και εσχάτως ο W. Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ίσως να έχει αναθεωρήσει στο ζήτημα του χρέους.... 
Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια υποσχετική για το χρέος αλλά θα θυμίσουμε ότι υποσχετική για το χρέος υπήρχε και το 2012 και το ζήτημα του χρέους εξετάζεται το 2016 δηλαδή 4 χρόνια μετά. 
Για το θέμα του χρέους θα μπορούσε να ανοίξει τυπικά η συζήτηση, να επικυρωθεί στις 24 Μαίου η έναρξη του διαλόγου αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος πριν την λήξη και της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2016. 
Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να αναλυθεί είναι η σχέση μέτρων και χρέους…αποτελεί μια ακόμη πτυχή του ελληνικού προβλήματος και στο σκέλος αυτό δεν υπάρχει συμφωνία αλλά αντιθέτως τεράστια απόσταση μεταξύ των εμπλεκομένων. 

Το μοντέλο λύση για το ελληνικό χρέος….μια υποτυπώδης λύση 

Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews και έχει πρόσβαση στον ESM θα εξεταστεί το εξής σενάριο για το ελληνικό χρέος. 
«Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι σε κείμενο του Eurogroup να αναφέρουν ότι δεσμεύονται ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους. 
Είναι πιθανό στις 9 ή 24 Μαΐου να υπάρξει γραπτή αναφορά στο ελληνικό χρέος για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει πολιτικά η κυβέρνηση στην Ελλάδα και χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ.
Όμως αυτό που δεν θα αναφερθεί θα είναι το είδος της λύσης αλλά κυρίως το χρονοδιάγραμμα της λύσης ενώ ταυτόχρονα η λύση αυτή θα είναι μεν αναδιάρθρωση αλλά όχι πειστική απάντηση στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος. 
Το ΔΝΤ είναι περίπου σίγουρο ότι δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα. 
Για να ξεκινήσουμε αντίστροφα, υπάρχει ένας σχεδιασμός η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αν και υπήρξαν και σχέδια επί χάρτου και για το τελευταίο τρίμηνο του 2016. 
Βασικό σενάριο είναι να βγει στις αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2017 ώστε να ανανεώσει και το πρώην 3ετές πλέον ετήσιο ομόλογο λήξης 2017. 
Ως προς την δομή και το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι επικρατέστερα σενάρια είναι 
1)Να υπάρξει 10ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προς τον EFSF/ESM και μια 10ετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων στον ESM (ο EFSF έχει ήδη χορηγήσει μια 10ετή περίοδο χάριτος το 2012).
2)Να υπάρξει επιμήκυνση 17 ετών στους τόκους αποπληρωμής του ESM.
3)Το σενάριο να συνδεθεί η αποπληρωμή με την ανάπτυξη έχει εξεταστεί αλλά προσκρούει σε εμπόδια. 
Επίσης φαίνεται ότι έχει σχεδόν αποκλειστεί η μείωση των επιτοκίων όπως και η μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά. 
Ως προς τον χρόνο εφαρμογής της νέας ελληνικής αναδιάρθρωσης θα είναι μάλλον η εξής. 
Το Eurogroup θα επιβεβαιώσει ότι ξεκινάει η διαπραγμάτευση για το χρέος. 
Η τελική λύση θα παρουσιαστεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2016 και η εφαρμογή θα ξεκινήσει τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023 καθώς έως το 2023…το χρέος θεωρείται βιώσιμο…κατά μια έννοια. 
Επίσης φαίνεται ότι η γερμανική πρόταση η λύση για το χρέος να συνδεθεί με τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων και να παραμείνει επί μακρόν ακόμη και μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου θα περάσει και είναι σχεδόν βέβαιο. 
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι η Γερμανία καταφέρνει να επιβάλλει τον μέτρο του αυτόματου μηχανισμού με 4μηνη αξιολόγηση εξέλιξη που προφανώς δεν αρέσει στην Γαλλία καθώς και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που δεν θα ενοχλήσει τους γερμανούς φορολογούμενους»
Το συμπέρασμα από όλα αυτά; 
Η λύση για το χρέος θα είναι μια ήπια αναδιάρθρωση που δεν θα αλλάξει το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους με 10ετή ή 17ετή επιμήκυνση και θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις, θα ανοίξει τώρα, θα ολοκληρωθεί μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016 και θα εφαρμοστεί τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023. 
Επίσης κάθε 4μηνο θα αξιολογείται αν θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων ενώ το ΔΝΤ όπως φαίνεται δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια. 
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές προγραμματίζεται για αρχές του 2017»

Συμπέρασμα 

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup.
Υπάρχει πολύ μεγάλο χάσμα. 
Το ζήτημα του χρέους επίσης τυπικά ακόμη και αν ανοίξει άμεσα θα κλείσει σε βάθος πολλών μηνών. 
Στο Eurogroup ωστόσο θα γίνει ένα βήμα.
Θα προσδιοριστεί το πρόβλημα και θα αναζητηθεί μια λύση.
Το πρόβλημα είναι 9 δισεκ. μέτρα και λύση ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος…
Το Eurogroup θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να υπάρξει λύση για το χρέος θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία στα συνολικά μέτρα και συμφωνία δεν υπάρχει...
Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα του χρέους υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στα 9 δισεκ. μέτρα. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου