Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

To κουμπί του πολέμου; - Σοκάρει η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση Ερντογάν-Τίλερσον-Τσαβούσογλου - 3 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 15′

-->
Μετά την συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό Μέγαρο, το ερώτημα είναι εάν ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη και πόλεμος ανάμεσα σε Ελλάδα και την Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά ή απομακρύνθηκε για την ώρα.

Από την Ιόλη Πιερίδη
Ο Αμερικανός πέρασε την είσοδο του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου στις 19.40 και παρέμεινε σ΄αυτό για 3 ώρες και 15′. Μαζί τους ήταν και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου ο οποίος ανέλαβε ρόλο μεταφραστή. Κανείς άλλος δεν συμμετείχε σ΄αυτή την συνάντηση. Μόνο οι 3 τους.
Αυτό φαίνεται και σε σύντομο βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπήρχαν επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ούτε πρακτικογράφοι. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστο» από Αμερικανούς πρώην και νυν διπλωμάτες.
Τις συνέπειες της κεκλεισμένων θυρών συνάντησης όσο αφορά την Ελλάδα θα τις δούμε να ξετυλίγονται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν υπήρξε-λόγω της μακράς διάρκειας της συνάντησης ούτε ανακοίνωση από την εκπρόσωπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Μια συνάντηση σε πλήρη συσκότιση.
Σχολιάζοντας την πληροφορία, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί ξανά και διατηρούν μία καλή σχέση εργασίας. «Ο κ. Τίλερσον δεν έχει πρόβλημα με τον κ. Τσαβούσογλου σε ρόλο μεταφραστή», πρόσθεσε.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείσα να σχολιάσει άρθρο του Τούρκου βουλευτή Aykan Erdemir σε αμερικανικό έντυπο, με το οποίο ζητούσε σκληρότερη στάση εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, ακόμη και κυρώσεις, η κ. Νάουερτ είπε πως οπωσδήποτε υπάρχουν διαφορές και καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην `Αγκυρα δεν θα ήθελε να πει οτιδήποτε.
«Όμως οι κυρώσεις οι κυρώσεις βρίσκονται πάντα στο τραπέζι σε σχέση με διαφορετικά έθνη και περιοχές όπου ίσως έχουμε δυσκολίες. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν μιλούμε προκαταβολικά για κυρώσεις», σημείωσε.
Η κ. Νάουερτ είπε πως δεν γνωρίζει για απειλές από μέρους της Τουρκίας για απαγόρευση της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ.
«Η Τουρκία είναι μέρους του Συνασπισμού εναντίον του ISIS και επιπρόσθετα εταίρος στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας εκεί. Δεν γνωρίζω για παρεμπόδιση ή οποιεσδήποτε απειλές για παρεμπόδιση», ανέφερε.
Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος λέγοντας ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ζήτησε συγκεκριμένα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και σημείωσε τις συναντήσεις του Ρεξ Τίλερσον, πρόσθεσε: «`Εχουμε σειρά παραγωγικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. `Εχουμε κι άλλους οι οποίοι επίσης εμπλέκονται”.
Ανέφερε πως για παράδειγμα ο Υπουργός Άμυνας Μάτις συναντάται με Τούρκους αξιωματούχους χθες και σήμερα, αλλού.”Επίσης υπάρχουν πολλά στα οποία πρέπει να εργαστούμε. Υπάρχουν οπωσδήποτε εντάσεις. Αλλά υπάρχουν κι αρκετοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συμφωνήσουμε να εργαστούμε μαζί…”, ανέφερε.
Τέλος, σε ερώτηση για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400 που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία, η κ. Νάουερτ επανέλαβε τη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μη διαλειτουργικότητά τους με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και τις σχετικές συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μελών του. Είπε ότι δεν γνωρίζει σε ποιό στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα της αγοράς.
Λίγες ώρες πριν την συνάντηση ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Ρόμπερτ Πίρσον, με ανοιχτή επιστολή του προς τον Ρεξ Τίλερσον προειδοποιούσε μεταξύ άλλων ότι ο τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να έχει εδαφικές βλέψεις στην περιοχή.
«Η Τουρκία ρισκάρει κλιμάκωση στη Μεσόγειο», εκτιμά και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυοn-tv. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «εδώ και δεκαετίες ερίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Το 1996 οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου. Τώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν ξανά σε απειλητικές ενέργειες».

Στο μεταξύ την αντίθεση ανάμεσα στη βαθμιαία βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και στη δεινή οικονομική κατάσταση των ελλήνων πολιτών αναδεικνύει ανταπόκριση της Frankfurter Rundschau από την Αθήνα. Με τίτλο «Το κράτος αναρρώνει – ο λαός έχει χρεοκοπήσει», η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν, φρέσκο χρήμα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας. Ο λαός αντίθετα χρωστάει στα δημόσια ταμεία σχεδόν 100 δις ευρώ».
Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την οποία πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στο ελληνικό κράτος «Που σημαίνει: δύο στους τρεις Έλληνες έχουν χρεοκοπήσει», σχολιάζει ο ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι το συνολικό χρέος πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ανέρχεται «στο απίστευτο ποσό των 99,97 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 60% του ελληνικού ΑΕΠ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «τα φορολογικά χρέη μεγαλώνουν και μεγαλώνουν» και υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες δεν χρωστούν μόνο στο κράτος. Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (…) έχουν υπερβεί στο μεταξύ τα 35 δις ευρώ. Και ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων (…) έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 2009: από περίπου 20 σε 102 δις ευρώ».
Η γερμανική εφημερίδα διερωτάται και απαντά: «Ποιος θέλει ακόμη να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο; Στην Ελλάδα πάντως σχεδόν κανείς».

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου