Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

To παγκόσμιο φιλοσοφικό συνέδριο προς τιμήν των Αρχαίων φιλοσόφων

-->
Βορειοανατολικά του Ιερού βράχου της Ακροπόλεως, στο ίδιο τόπο όπου προ 2.400 ετών, ο κορυφαίος Έλληνας Φιλόσοφος Πλάτων δίδασκε στον επίσης ξακουστό μαθητή του Αριστοτέλη
(μετέπειτα διδάσκαλο του Μ.Αλεξάνδρου) την «Διαλεκτική», εκεί όπου την άνοιξη του 387 μΧ , ίδρυσε το πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο, συνεδριάζουν οι σύγχρονοι Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί Φιλόσοφοι απ΄ όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.Ο «Ναός του Πνεύματος» του Πλάτωνα ήταν αφιερωμένος στις Μούσες , στις Επιστήμες, στην έρευνα της ανθρώπινης ζωής και συμπαντικής ευταξίας. Στο πλαίσιο της ειδικής αυτής υπαίθριας συνεδρίας , στον φυσικό τόπο της Διδασκαλίας αλλά και μαθητείας των Μεγάλων Ελλήνων Φιλοσόφων, οι παρευρισκόμενοι, στοχάζονται με κεντρικό θέμα τη « Σημασία της Ελληνικής Φιλοσοφίας σήμερα».

Με πρόεδρο του φιλοσοφικού συμποσίου τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του San Diego των ΗΠΑ, Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, οι διεθνούς φήμης Φιλόσοφοι –καθηγητές Ενρίκο Βέρτι, της Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Πάδοβα και Noburu Notomi από το Πανεπιστήμιο Κιουσου της Ιαπωνίας, αναπτύσσουν τις εισηγήσεις τους περί της «Σημασίας της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας σήμερα» και της «Υποδοχής από την Ανατολική Ασία, της Πλατωνικής Ιδέας του Ιδανικού»

Αθήνα – Τετάρτη 7 Αυγούστου και ώρα 18:00 – 20:00 Πνύκα – Συμπόσιο «Η φιλοσοφία ως πρακτική σοφία»

Στον βραχώδη λόφο της Πνύκας που άρχισε από το 507 π.Χ να χρησιμοποιείται ως τόπος για τις δημόσιες συνελεύσεις και συζητήσεις των Αθηναίων πολιτών τα αρχαία χρόνια, προσέρχονται οι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί του 23ου Παγκοσμίου Φιλοσοφίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα μεγάλα αναστήματα της Ελληνικής Διανόησης, τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους, οι οποίοι από το βάθρο της Πνύκας γνωστό και ως «Βήμα Λόγου», διέδωσαν στην οικουμένη, το Φως της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας της έκφρασης.

Μεταξύ αυτών οι ρήτορες του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ που ήταν και η Χρυσή εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, Κλεισθένης, Θεμιστοκλής, Αριστείδης, Κίμων, Περικλής, Αλκιβιάδης, Νικίας, Δημοσθένης, Αισχίνης, Λυκούργος. Το 1838, ο Στρατηγός Επικεφαλής της Ελληνικής Απελευθερωτικής Επανάστασης από τους Τούρκους Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, από το ίδιο αυτό «ΒΗΜΑ» απευθύνθηκε στους νέους του έθνους των Ελλήνων και τους προέτρεψε «να ακολουθήσουν τα βήματα των σοφών που περπάτησαν κάποτε εδώ.

Στην Ειδική συνεδρία συμμετέχουν «κορυφές» της Παγκόσμιας Φιλοσοφίας. ΟΙ καθηγητές Φιλοσοφίας Juliana Gonzalez του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικό θα αναπτύξει το θέμα «Η φρόνηση του Σωκράτη σήμερα» , ο Alexander Nehamas του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, το θέμα «Είναι το να ζεις τέχνη που μπορεί να διδαχθεί;» και η Chen Lai του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα, της Κίνας, το θέμα «Η πρακτική σοφία της Koμφουκιανής Φιλοσοφίας»

Αθήνα – Πέμπτη 8 Αυγούστου και ώρα 18:00 – 20:00 – Καλλιρόη (Αγ, Φωτεινή Ιλισσού – Συνεδρία και φιλοσοφικό συμπόσιο με θέμα «Έρως»

Η συνεδρία θα διεξαχθεί στο σημείο όπου διεξήχθη ο ξακουστός από τον Πλάτωνα, διάλογος μεταξύ Σωκράτη και Φαίδρου, στο χώρο που σήμερα είναι η Εκκλησία της Αγ.Φωτεινής Ιλισσού, και ο τότε ιερός τόπος ανάπαυσης του Πανός . Εκεί όπου ο Σωκράτης δίδαξε πως «Έρωτας είναι η αγάπη για την γνώση, την αλήθεια και την ομορφιά» από κοινού με τον ψυχικό πλούτο, οι διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκοί Φιλόσοφοι και Επιστήμονες που συμμετέχουν στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, σε ειδική συνεδρία προς τιμήν του Μεγάλου Αρχαίου Διδασκάλου και Στοχαστή, προσέρχονται με σεβασμό να επεκτείνουν την φιλοσοφική αναζήτηση των ίδιων αρχών στο σήμερα.

Οι διδασκαλίες του Σωκράτη περί «ανιδιοτέλειας», «αυτοσυγκράτησης», «ψυχικού πλούτου» έναντι του υλικού και της απληστίας είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ επίκαιρες. Υπό την προεδρία του Πανεπιστημιακού Διδασκάλου Φιλοσοφίας του Τορόντο, Τhomas M. Robinson οι σύγχρονοι ομιλητές - καθηγητές Φιλοσοφίας πραγματεύονται κι εκείνοι, τον «ΕΡΩΤΑ»: Οι Simon Critchley του Κολλεγίου Λανγκ της Ν.Υόρκης, με θέμα «Φιλοσοφικός Έρως στον ΦΑΙΔΡΟ του Πλάτωνα», η Μυρτώ Δραγώνα , του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα ««ΕΡΩΣ ο απροσδόκητος θεός της Στωικής κοσμοπολιτείας» και ο Jonathan Lear, του Πανεπιστημίου του Σικάγο με θέμα «Ερως : Σημειώσεις για μια φανταστική κυοφορία», διεισδύουν φιλοσοφικά στην πολυδιάστατη αυτή κινητήριο δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, διάνοιας και ζωής, που καθιστά «ερωτεύσιμο» το ωραίο, το Ηθικά ανώτερο και το
αληθές .

Αθήνα – Παρασκευή 9 Αυγούστου και ώρα 18:00-20:00 – Λύκειο Αριστοτέλη η «Σημασία της Αριστοτελικής φιλοσοφία»

Ειδική Συνεδρία - Φόρος τιμής στον κορυφαίο εκ' των Φιλοσόφων μαθητών του Πλάτωνος, τον Αριστοτέλη, μετέπειτα Διδάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο χώρο που ο ίδιος ίδρυσε το 355 τη δική του Σχολή «Λύκειο» στα πρότυπα της Σχολής του διδασκάλου του Πλάτωνα και της γνωστής ομώνυμης Ακαδημίας. Στον τόπο αυτόν, που άλλοτε ήταν το «Λύκειο του Αριστοτέλη» φοίτησαν και εντρύφησαν στην «Ηθική», τους «Νόμους» και την «Αρετή» διακεκριμένοι αργότερα Φιλόσοφοι μαθητές του, όπως οι, Πρόδικος, Πρωταγόρας και Ισοκράτης.

Εδώ, αιώνες αργότερα συναντώνται για πρώτη φορά όλοι μαζί, οι σύγχρονοι Φιλόσοφοι και Ακαδημαϊκοί, απ' όλα τα κράτη του κόσμου που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας και του Προέδρου της Κωνσταντίνου Βουδούρη. Η Ειδική συνεδρία έχει θέμα «Σημασία της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας σήμερα», υπό την προεδρία του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Νικόλαου Χρόνη.

Οι Πανεπιστημιακοί σύγχρονοι «παγκόσμιοι Καθηγητές» οικοδομούν πάνω στην Διδασκαλία του Μεγάλου Διδασκάλου της «Αρετής» και της «νομιμοφροσύνης» Αριστοτέλη. Η εισήγηση του Θεόδωρου Σκαλτσά του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, φέρει τίτλο «Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της Αριστοτελικής αρετολογίας», της Δωροθέας Φρίντ του Πανεπιστημίου Γκαίτε «Ο Αριστοτέλης για τη σπουδαιότητα των κανόνων, των νόμων και των θεσμών» και του Δρ. Φιλοσοφίας Κώστα Καλιμτζή εκ του Πανεπιστημίου της Αρκαδίας των ΗΠΑ, «αντίληψη του Αριστοτέλους για τη σχολή και το νου, ως τρόπου ζωής»

ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου