Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

Γερμανικός Τύπος: Ο Erdogan έπαιξε με τη φωτιά και τώρα όλα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες

-->
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν καλά τι θα συμβεί εάν η κατάσταση στη Συρία κλιμακωθεί περαιτέρω
Για «χαμένο» παιχνίδι του Erdogan στη Συρία με την αποστολή στρατού στο Ιντιμπλ το οποίο πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος.  
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τη στάση και τους χειρισμούς του Tayyip Erdogan, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έπαιξε με τη φωτιά. Τώρα όλα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες (…)
 O Erdogan ενεπλάκη στη Συρία για δύο λόγους. Στην αρχή ήθελε την ανατροπή του ηγεμόνα της Συρίας Assad, γι αυτό βασίστηκε στις πολιτοφυλακές ισλαμιστών, τις οποίες βέβαια κανείς δεν θέλει να δει στην εξουσία, ακριβώς όπως και τον δικτάτορα Assad. Όταν απέτυχε, διέταξε τους στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιντλίμπ να προστατεύσουν τους τελευταίους αντάρτες από την εκδίκηση του Asssad. 
Έστειλε όμως ο Erdogan στρατό στη Συρία και για να αποτρέψει μια κουρδική αυτονόμηση. Kαι τα δύο ήταν εφικτά επειδή ο Τούρκος πρόεδρος εξυπηρετούσε τον Putin. Αυτή είναι όμως τώρα η καταδίκη».

Η Συρία πυροδοτεί νέο προσφυγικό

Στις ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο του Συριακού και συγκεκριμένα στην επαρχία Ιντλίμπ, τη στάση της Τουρκίας και του Erdogan αλλά και την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία σχολιάζει εκτενώς tagesschau.de. 
Mε τίτλο «Ιντλίμπ – ένα φριχτό παιχνίδι με τους πρόσφυγες» η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης αναφέρει: «Η Τουρκία είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών της στο Ιντλίμπ.
Αλλά ο πόλεμος δεν γεννά ήρωες, ούτε απλώς σκοτώνονται ήρωες. Άνθρωποι είναι αυτοί που πεθαίνουν κι έτσι εξαπλώνεται μια απεριόριστη δυστυχία, τόσο στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών όσο μεταξύ των αναρίθμητων αμάχων. Αυτή όμως η σκέψη συχνά χάνεται μέσα στην προπαγάνδα του πολέμου».
 Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο συριακό μέτωπο «από χθες συνεχίζουν να συρρέουν ξανά εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ελπίζοντας ότι τελικά θα τα καταφέρουν να φύγουν από την Τουρκία. Πρέπει να φύγουν από την Τουρκία, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα εναντίον τους –σαν να ήταν ταραξίες σε μια διαδήλωση. Αυτή η εικόνα δεν τιμά την Ευρώπη ούτε την Ελλάδα».
Σε άλλο σημείο το ίδιο σχόλιο αναφέρεται και στον τρόπο που ο Erdogan μεταχειρίζεται την προσφυγική συμφωνία που είχε συνομολογήσει με την ΕΕ παρατηρώντας: «Με την προσφυγική συμφωνία του 2016 ο Erdogan έχει έναν άσο στο μανίκι.
Δεν θα τον βγάλει αμέσως όμως, ακόμη κι αν τώρα έχει ανοίξει προσωρινά τις πύλες προς την Ευρώπη. Kάθε φορά που το λέει αυτό οι Ευρωπαίοι ταράσσονται. Αυτό δείχνουν οι διάφορες έκτακτες συσκέψεις που γίνονται από χθες. Μια λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά ένα πρώτο βήμα πρέπει να γίνει.
Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να πάρουν πρόσφυγες από την Τουρκία (…) Όσο κλείνονται στον εαυτό τους, όσο περιχαρακώνονται απέναντι στα δεινά και τη δυστυχία ανθρώπων, τόσο το αίμα που χύνεται στο Ιντλίμπ κυλά και στα δικά τους χέρια».

Η Ευρώπη επέτρεψε την νέο Οθωμανική τρέλα

Από την πλευρά της η Mannheimer Morgenpost εστιάζει στην στάση της ΕΕ και παρατηρεί: 
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν καλά τι θα συμβεί εάν η κατάσταση στη Συρία κλιμακωθεί περαιτέρω. Ο Erdogan μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος εταίρος, αλλά ο Putinν είναι ακόμη χειρότερος. Η ΕΕ για μεγάλο διάστημα παρέμεινε αδρανής αναφορικά με τη Συρία και απλώς άφησε τον Putin να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία (…) Παράξενο που κανείς δεν έχει σκεφτεί την ιδέα να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Nordwest-Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα: 
«Η Γερμανία, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ – όλοι δρέπουν τώρα τους καρπούς του κατακτητικού πολέμου της Τουρκίας στη Συρία (…) 
Άφησαν για καιρό τη νεο-oθωμανική τρέλα των Τούρκων να δρα, ελπίζοντας πιθανώς ότι θα μπορούσε κάπως να περιορίσει τη ρωσική επιρροή στη Δαμασκό. Αλλά τα πράγματα πήγαν θεαματικά λάθος. Η Τουρκία έχει γίνει στο μεταξύ προστάτιδα δύναμη των ισλαμιστών τρομοκρατών κάθε είδους. Στην τουρκοσυριακή μεθόριο ήδη εφαρμόζει η Τουρκία σχέδιο εθνοκάθαρσης εναντίον Χριστιανών και Κούρδων».

bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου