Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

H επέλαση του κορωνοϊού - Αυξάνονται οι νεκροί στους 2.990, τα κρούσματα 87.470 - Έκτακτη ανάγκη στις ΗΠΑ - Θάνατοι σε Αυστραλία, Ταϊλάνδη

-->
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αναγνωρίσει το Covid 19 ως πανδημία... ωστόσο έχει τα χαρακτηριστικά της πανδημίας λόγω νεκρών και κρουσμάτων
(upd14) Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στα συστήματα υγείας και την διεθνή οικονομία από την επέλαση του κορωνοϊού ή Covid-19, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει ολοένα και περισσότερα κράτη ανά την υφήλιο παρά το γεγονός ότι φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση στην Κίνα, από όπου και ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2019.
Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη μετρούν τους πρώτους τους νεκρούς, ενώ στη χώρα μας καταγράφηκε το 7ο κρούσμα. 
Επίσης σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται στη Γαλλία και την Ιταλία αλλά και την Νότια Κορέα.

Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία, τη στιγμή που οι χρηματαγορές βιώνουν ίσως και την χειρότερη εβδομάδα τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 35 νέοι θάνατοι  από τον κοροναϊό , αυξάνοντας σε 2.870 το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 από τον Δεκέμβριο, αλλά και 573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Παράλληλα, νέος θάνατος καταγράφηκε στην Ιαπωνία, ενώ τα πρώτα κρούσματα στην Αρμενία, στην Ιρλανδία και στο Λουξεμβούργο.
Στη Γερμανία τα κρούσματα του κοροναϊού ξεπέρασαν τα 50, το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μονακό, ενώ το τρίτο κρούσμα άγνωστης προέλευσης καταγράφηκε στις ΗΠΑ. Διαρκής είναι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράν.
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε την Παρασκευή (28/2/2020) το επίπεδο επικινδυνότητας του κορωνοϊού σε «πολύ υψηλό» σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Αναβαθμίσαμε το επίπεδο επικινδυνότητας του κινδύνου εξάπλωσης αλλά και του κινδύνου επίδρασης του COVID-19 (σσ. κορωνοϊός) σε πολύ υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πάντως, σχεδόν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του νέου αυτού κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει αυτή η επιδημία, και το κυριότερο πόσο βαρύ θα είναι το αποτύπωμα της τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.
Πέρα από την ηπειρωτική Κίνα, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 46 κράτη, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας κρατά προς το παρόν αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό.Την ίδια ώρα κερδοσκοπία βρίσκεται σε εξέλιξη για το πότε θα ανακαλυφθεί το εμβόλιο, ήδη hedge fund στοιχηματίζει ότι σε 10 εβδομάδες θα έχει βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid 19.
H Codagenix και η Moderna είναι οι δύο πρώτες εταιρίες που ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν εμβόλιο που θα δοκιμαστεί σε ζώα... αλλά θα απαιτηθούν εβδομάδες ίσως πάνω από 10 ώστε να σχηματιστεί μια ασφαλής άποψη.
To Ισραήλ υποστηρίζει ότι σε λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί το εμβόλιο κατά του Covid 19.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 87.470 κρούσματα και 2.990 νεκροί.
Ωστόσο, 42.670 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων  υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Ήδη στην Ιαπωνία και στην Κίνα κλείνουν τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο για λόγους ασφαλείας.
Στην Σαουδική Αραβία και ειδικά στην Mecca όπου θεωρείται θρησκευτικός τόπος για τους μουσουλμάνους διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να τελεστούν οι θρησκευτικές τελετές λόγω του Covid -19.
Στις ΗΠΑ απεβίωσε ο πρώτος ασθενής στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ ενώ συνολικά στη χώρα αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας.
Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέφερε ότι εξετάζονται 8.400 περιπτώσεις για τον Covid 19, δήλωση που προκάλεσε σοκ στην Wall Street.

Στους 34 οι νεκροί στην Ιταλία 

Ο αριθμός των θανάτων από την έξαρση του κορωνοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε κατά πέντε στους 34 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας την Κυριακή (1/3).Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.694.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας δήλωσε ότι από αυτούς που είχαν μολυνθεί, 83 άτομα έχουν αναρρώσει. 

Γερμανία: 117 τα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού στη Γερμανία έχει εκτοξευθεί στα 117 από τα 66, δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ελέγχου Νόσων Robert Koch.
Μια επιτροπή κρίσεων της Γερμανίας διεύρυνε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διασυνοριακές μετακινήσεις και ακύρωσε σημαντικά διεθνή γεγονότα ενώ ο υπουργός υγείας ενημέρωσε τους πολίτες με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου  να παραμείνουν μακριά από μαζικές εκδηλώσεις.

Η Νότια Κορέα έκλεισε τις εκκλησίες

Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα.
Οι αρχές αναγκάστηκαν  να κλείσουν και τις εκκλησίες, προκειμένου να σταματήσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, καθώς ανακοινώθηκαν 586 νέα κρούσματα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στις 3.736.

Πρώτοι θάνατοι σε Αυστραλία και Ταϊλάνδη
Στην Ταϊλάνδη ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασθενειών ανακοίνωσε ότι ένας 35χρονος που έπασχε και από δάγκειο πυρετό πέθανε από τον ιό.
Σημειώνεται ότι στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα, 30 ασθενείς όμως έχουν αναρρώσει και 11 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Στην Αυστραλία απεβίωσε ένας 78χρονος, πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess.
Υπενθυμίζεται ότι στην Αυστραλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 26, καθώς ένας 40χρονος προσβλήθηκε από τον ιό έπειτα από ταξίδι στο Ιράν.

Νότια Κορέα: 376 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Για 376 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό έκαναν λόγο οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 3.526, ενώ σε ανέρχονται οι νεκροί.

Τέσσερα κρούσματα στο Μεξικό - Δεύτερο κρούσμα στη Βραζιλία
Στα 4 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πόλη του Μεξικού, ένα στην πόλη Κουλιακάν (την πρωτεύουσα στη βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα) και άλλο ένα στην πόλη Τορεόν (στη βόρεια πολιτεία Κοαουίλα), σύμφωνα με την εφημερίδα Excelsior.
Το κρούσμα στην Τορεόν, μια 20χρονη που επέστρεψε πρόσφατα από το Μιλάνο της Ιταλίας, επιβεβαιώθηκε το Σάββατο 29/2, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε το δεύτερο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα.
Πρόκειται για έναν 32χρόνο, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία μαζί με τη σύζυγό του, η οποία είναι ασυμπτωματική.
Σημειώνεται ότι το πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία είναι ένας άνδρας 61 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία και  αναρρώνει σε καραντίνα στο σπίτι του στο Σαν Πάουλου.

Αυξάνονται τα κρούσματα στη Γαλλία
 

Συνολικά 100 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία, οι 86 εκ των οποίων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας Jerome Salomon, αυξάνοντας τον προηγούμενο απολογισμό των 73 κρουσμάτων.
Δύο από αυτούς τους ασθενείς έχουν πεθάνει και 12 έχουν αναρρώσει, διευκρίνισε ο Γάλλος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Παρίσι, όπου προσέθεσε ότι οι εννέα εκ των ασθενών που νοσηλεύονται βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η πρώτη νεκρή στις ΗΠΑ - Trump: Θα έχουμε πιθανώς επιπλέον κρούσματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι επιπλέον κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα είναι «πιθανά», όμως η χώρα είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα αφότου έγινε γνωστός ο πρώτος θάνατος ασθενούς με Covid-19 στις ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε ο Trump στους δημοσιογράφους, η πρώτη ασθενής στις ΗΠΑ που πέθανε έχοντας προσβληθεί από τον ιό είναι μια γυναίκα υψηλού κινδύνου, κοντά στα 60, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών τη Δευτέρα για να συζητήσει την πιθανή δημιουργία εμβολίων.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξετάζουν να κλείσουν τα νότια σύνορα με το Μεξικό για να ελέγξουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, είπε ο Trump.
Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν  ότι οι περιορισμοί σε ταξιδιώτες από το Ιράν θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν όλους τους υπηκόους ξένων χωρών που επισκέφτηκαν αυτήν τη χώρα τις τελευταίες 14 ημέρες.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence, που ήταν παρών στη συνέντευξη τύπου , ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για να συντονίσουν τον έλεγχο των ταξιδιωτών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στο Ιράν

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, συστήνει στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι επίσημοι θάνατοι ανέρχονται σε 43 και τα επίσημα κρούσματα στα 593.
Πάντως ομάδα δημοσιογράφων, που εργάζονται για το BBC Persia, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 210 επιβεβαιωμένους θανάτους που συνδέονται με τον ιό στο Ιράν,  επικαλούμενοι νοσοκομειακές πηγές που αποκάλυψαν μία επιχείρηση συγκάλυψης της κατάστασης. 
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να φθάσει τις 18.000.

Πρώτο κρούσμα στο Μονακό – Σε νοσοκομείο της Νίκαιας  ο ασθενής

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μονακό το βράδυ της Παρασκευής 28/2, σημειώνοντας ότι η κατάσταση του ασθενούς «δεν εμπνέει ανησυχία» και πως βρισκόταν σε εξέλιξη η «διακομιδή» του σε νοσοκομείο της Γαλλίας.
Πρόκειται για άτομο που κατοικεί στο Μονακό, το οποίο τέθηκε σε απομόνωση το πρωί της Παρασκευής 28/2 στο κέντρο υγείας Princesse Grace και όπως ανέφερε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου σε ανακοίνωσή της, επρόκειτο να διακομιστεί το βράδυ της Παρασκευής 28/2 να διακομισθεί στο επιδημιολογικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, δυνάμει συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι ασθενής δεν συγκαταλέγεται στα 19 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, ενώ ακόμη ένα άτομο του περιβάλλοντος του ανθρώπου που έχει μολυνθεί «τέθηκε υπό περιορισμό κατ’ οίκον» και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Το πρώτο κρούσμα στο Κατάρ

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Κατάρ, όπως μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Qatar News Agency.
Πρόκειται για 36χρονο ασθενή, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο Κατάρ από το Ιράν και η κατάστασή της υγείας του είναι σταθερή.
Πάντως, μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο Κατάρ, η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα του Κόλπου που δεν έχει αναφέρει κανένα μέχρι σήμερα.

Καμία πτήση της American Airlines προς Μιλάνο – Τις πτήσεις προς Ιταλία, Ιράκ και Ν. Κορέα αναστέλλει η Τουρκία

Tουλάχιστον μέχρι την 24η Απριλίου αναστέλλει η American Airlines όλες τις πτήσεις της προς και από το Μιλάνο.
Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου 29/2(το πρωί Κυριακής 1/3 ώρα Ελλάδας), αναστέλλει προς το παρόν όλες τις πτήσεις της προς και από το Μιλάνο, κίνηση που γίνεται μερικές ώρες μετά τη νέα ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για περιοχές της Ιταλίας όπου καταγράφονται κρούσματα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η American Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Μιλάνο από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και από το Μαϊάμι τουλάχιστον έως την 24η Απριλίου, επικαλούμενη τη μείωση της ζήτησης.
Παράλληλα, τις απαγορεύσεις πτήσεων εξαιτίας του κορωνοϊού επέκτεινε η Τουρκία,  αναστέλλοντας τα δρομολόγια από και προς την Ιταλία, το Ιράκ και τη Νότια Κορέα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Fakhreddin Koca.
Ήδη, οι τουρκικές αερογραμμές έχουν ήδη σταματήσει τις πτήσεις προς την Κίνα και το Ιράν.
Τέλος, η αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι περιορίζει τα δρομολόγιά της, κυρίως στις μικρές και μεσαίες αποστάσεις, ενώ τα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται αυξήθηκαν από 13 σε 23.
Επιπλέον, η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει περικοπές στο ωράριο των υπαλλήλων της.
Σημειώνεται τέλος, ότι μετά την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) και της Έκθεσης Ειδών Σιδήρου της Κολωνίας, η Έκθεση ειδών άθλησης «Fibo» που θα γινόταν στις αρχές Απριλίου στην Κολωνία, αναβλήθηκε για το β΄ εξάμηνο του έτους.

Ο ΠΟΥ αναβάθμισε το επίπεδο επικινδυνότητας 

«Αναβαθμίσαμε το επίπεδο επικινδυνότητας του κινδύνου εξάπλωσης αλλά και του κινδύνου επίδρασης του COVID-19 (σσ. κορωνοϊός) σε πολύ υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός Κίνας έχουν εντοπιστεί 4.351 κρούσματα σε 48 χώρες αλλά και 67 θάνατοι έως χθες(28/2/2020) το πρωί.
Όπως υποστήριξε, επιδημιολόγοι βλέπουν «σύνδεση των επιδημιών του COVID-19 σε πολλές χώρες, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις σε γνωστές επαφές ή συστοιχίες περιπτώσεων», ενώ τόνισε πως «η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των χωρών που έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητική».
Ωστόσο, ο Tedros επεσήμανε ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός εξαπλώνεται ελεύθερα στις κοινότητες.
Πάντως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 20 φάρμακα.

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 87.470.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 2.990 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 42.670 άνθρωποι.
- Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι αρχές εξετάζουν 8.400 περιπτώσεις για κορωνοιό. - Οι ΗΠΑ μετρούν τον πρώτο νεκρό
- Μόνο στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 2.761.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 79.826 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 3.7366 κρούσματα και 17 νεκρoύς και έκλεισε τις εκκλησίες.
- Στα 1.128 τα κρούσματα στην Ιταλία, στους 29 οι νεκροί.
- Στα 71 τα κρούσματα στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του Covid -19 είναι αναπόφευκτη.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 43 και τα κρούσματα σε 593.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 241 και οι νεκροί σε 5.
- Στα 25 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 23 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα 20 στον Καναδά.
- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- 13 κρούσματα στο Ιράκ, 45 κρούσματα στο Κουβέιτ, 41 στο Μπαχρέιν, 21 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα στο Αφγανιστάν.
- Νέα κρούσματα σε Βόρεια Μακεδονία, Βραζιλία, Εσθονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Δανία, Νιγηρία, Λευκορωσία.
Image
Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση της επιδημίας ανά τον κόσμο

Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CHARTFOUR.png?itok=M-GpzpNQ
ΠΟΥ: Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις
Τη θέση ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Christian Lindmeier μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού στην Νιγηρία και την υποσαχάρια Αφρική.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο ιός μπορεί να πλήξει τις περισσότερες «αν όχι, όλες τις χώρες». 
Επιπλέον, ο Lindmeier ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ.
«Γενικώς, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Lindmeier, αναφέροντας πως αποστολή του ΠΟΥ θα μεταβεί στο Ιράν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, ενώ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες τους ώστε η εξάπλωση του ιού να περιοριστεί αποτελεσματικά.
«Αυτός ο ιός έχει προοπτική πανδημίας» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι ώρα για πανικό.
Είναι ώρα για δράσεις ώστε να αποτραπεί η μετάδοση και να σωθούν ζωές».
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κίνα: Θετικοί εκ νέου στον κορωνοϊό ασθενείς που ανάρρωσαν – Δεν μεταδίδουν τον ιό

Τη θέση ότι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο γιατί ανέρρωσαν, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό, προέκυψε ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό διατύπωσε ο Guo Yanhong, αξιωματούχος της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC).
Ο Guo Yanhong δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου, ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος τον νέο κορωνοϊό και να βελτιώσουμε την διαδικασία εντοπισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης των ασθενών που έχουν αναρρώσει.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι ο Covid -19 έχει μετάλλαξη τύπου HIV δηλαδή το AIDS

Ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από τον άνθρωπο, νέα έρευνα από επιστήμονες στην Κίνα και την Ευρώπη αποκαλύπτει ότι η ασθένεια εμφανίζει «μετάλλαξη τύπου HIV» που της επιτρέπει να δεσμεύεται ανθρώπινα κύτταρα έως και 1.000 φορές ισχυρότερα από τον ιό Sars, σύμφωνα με το SCMP.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2020, μια ομάδα επιστημόνων από την Ινδία έγραψε σε επιστημονικό σύγραμμα υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει τροποποιηθεί γενετικά για να ενσωματώσει τμήματα του γονιδιώματος του HIV.
Αυτή η ασυνήθιστη ομοιότητα π.χ. η πρωτεΐνη nCoV όπως και ο HIV-1 gp120 και η Gag είναι απίθανο να είναι τυχαία στη φύση πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να εμφανίσθηκε φυσικά.
Νέα έρευνα από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Nankai, θεωρεί ότι όντως ο COV-19 εμφανίζει«μετάλλαξη τύπου HIV» που του επιτρέπει να εισέλθει γρήγορα στο ανθρώπινο σώμα συνδέοντας με έναν υποδοχέα ACE2.
Οι εξαιρετικά μεταδοτικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων των HIV και Ebola, στοχεύουν σε ένα ένζυμο που ονομάζεται φουρίνη, το οποίο λειτουργεί ως ενεργοποιητής πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα.
Όταν εξετάζουμε την ακολουθία γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού, ο καθηγητής Ruan Jishou και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Nankai στην Tianjin βρήκαν ένα τμήμα μεταλλαγμένων γονιδίων που δεν υπήρχαν στο Sars, αλλά ήταν παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στον HIV και τον Ebola.
Ο Coronavirus μπορεί πράγματι να περιέχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που μοιάζει με το HIV που το καθιστά εξαιρετικά μολυσματικό, αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μάλλον περίεργης "μετάλλαξης".
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NONCHINA.png?itok=90qFwuOe
Στον αέρα οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω κορωνοϊού

Στον αέρα βρίσκεται η πραγματοποίηση των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το εάν θα γίνουν κανονικά, εάν θα περιοριστεί το εύρος τους ή εάν εν τέλει θα ακυρωθούν.
Οι εαρινές σύνοδοι ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από τις 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.
Με τις αμερικανικές  υγειονομικές αρχές όμως να εκτιμούν και να προεξοφλούν πως ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα κάποιες από τις εργασίες και τις συναντήσεις να γίνουν μέσω του διαδικτύου.
Σε κάθε περίπτωση σε επίσημη ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «αναμένουμε να ληφθεί απόφαση για την κλίμακα και το εύρος των εαρινών συνόδων τις επόμενες ημέρες».
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επισημαίνουν πως πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19 και παρότρυναν τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο να εξετάσουν τη λήψη προληπτικών μέτρων, ιδίως την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν εξάλλου στους πολίτες να αποφεύγουν γενικά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.


Ασταμάτητη η επιδημία

Η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι σε μια σειρά από χώρες ανά τον πλανήτη, την ώρα που οι επιστήμονες αρχίζουν να θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.
Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου».
Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει.
«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα.
Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Christopher Dye του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα.
Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).
Η έμφαση αναμένεται να δοθεί περισσότερο στην - χωρίς πανικό - κατά τόπους αντιμετώπιση της νόσου, έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες - κάτι που πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο.
Πρακτικά, η κατάσταση μπορεί μελλοντικά να θυμίζει μια πολύ άσχημη περίοδο γρίπης ή κάτι οριακά χειρότερο.
Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας.
Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν «δουλέψει» σε ένα βαθμό, λένε οι επιστήμονες.
«Αν δεν είχαμε εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα είχαμε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα περιστατικά από ό,τι έχουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.
Πολλοί επιδημιολόγοι όμως θεωρούν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απλώς εξασφαλίζουν σε μια χώρα λίγο πρόσθετο χρόνο χωρίς τον κορωνοϊό, ενώ ούτε ο ΠΟΥ είναι υπέρ της υιοθέτησης τους, θεωρώντας ότι μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ», π.χ. εμποδίζοντας την αναγκαία τροφοδοσία ιατρικών εφοδίων και υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη και το ηθικό του κοινού.
Όσο ο κατάλογος των χωρών με κρούσματα της νόσου Covid-19 μεγαλώνει, οι περιορισμοί στα ταξίδια θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοσθούν και θα έχουν ολοένα λιγότερο νόημα.
Γιατί, αναρωτιούνται πολλοί ειδικοί, να δαπανά μια χώρα τεράστια ποσά να «προστατεύει» τα σύνορά της, όταν ήδη έχει πολλά κρούσματα στο εσωτερικό της; Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί αυτοί στα σύνορα πλήττουν σοβαρά το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Christopher Dye του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, άλλες χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα πιο αποτελεσματικά από τα δρακόντεια μέτρα της Κίνας (μερικά από αυτά αδιανόητα για δυτικές δημοκρατίες) για τον περιορισμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν η διακοπή των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις, το κλείσιμο όλων των χώρων μαζικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού και η απαγόρευση των μαζικών δημόσιων συναθροίσεων.
Όπως λέει, άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό ότι θα αποφύγουν να μιμηθούν την Κίνα στο κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων και στην επιβολή καραντίνας σε ολόκληρες μεγάλες πόλεις.
Όμως σίγουρα θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς επίσης να προσθέσουν κλίνες στα νοσοκομεία τους για την περίπτωση που ο κορωνοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται πια όπως ο ιός της γρίπης στον πληθυσμό.

bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου