Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Περίεργη προειδοποίηση της BIS – Προετοιμαστείτε για ακραίες διακυμάνσεις και συστημικά σοκ

-->
Η BIS επισημαίνει ως προειδοποίηση ότι το 10% του εταιρικού χρέους σε δολάρια στις αναδυόμενες αγορές ή 120 δισεκ. δολάρια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 2017.
Σε μια άκρως περίεργη προειδοποίηση προέβη η BIS η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) η Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών όπως την αποκαλούν.
Συγκεκριμένα στην τριμηνιαία έκθεση της προειδοποιεί ότι η ίδια η έκταση των αβεβαιοτήτων θα καταστήσει την προσαρμογή "ανώμαλη" και ότι οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για ακραία συστημικά σοκ και μεγάλες διακυμάνσεις.
Η ανθεκτικότητα στις πρόσφατες διακυμάνσεις της αγοράς μετά την εκλογή του Trump στις ΗΠΑ και του Brexit ήταν ευπρόσδεκτη, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες περιόδους ακραίων διακυμάνσεων και «κραχ» όπως αυτού που έπληξε την στερλίνα τον Οκτώβριο του 2016.
Ο Claudio Borio ο οποίος είναι επικεφαλής νομισματικής και οικονομικής ανάλυσης της BIS, είπε ότι «δεν καταλαβαίνουμε αρκετά πλήρως την αιτία αυτών των ασυνήθιστων κινήσεων στις τιμές.
Εφ 'όσον τέτοιες κινήσεις παραμένουν υπό έλεγχο και δεν απειλούν τη λειτουργία της αγοράς ή την ευρωστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεν αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας.
Κατά την BIS οι συμμετέχοντες στην αγορά, για πρώτη φορά, έχουν προβάδισμα στην ικανότητα πρόβλεψης του μέλλοντος, έναντι των κεντρικών τραπεζών ή ίσως, οι συμμετέχοντες στην αγορά απλά έχουν την προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αφήσουν τις αγορές να πέσουν….
Κατά την BIS οι αποδόσεις των ομολόγων – παρά την πρόσφατη άνοδο τους - παραμένουν ασυνήθιστα χαμηλές σε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση.
Με βάση ένα διάγραμμα της Societe Generale για τον εταιρικό δανεισμό οι αποδόσεις είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και όταν η καθαρή μόχλευση είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο.
Ωστόσο, ενώ οι εταιρικές αποδόσεις είναι «παράλογα» χαμηλές, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του έτους.
Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο αύξησε την απόδοση του κατά 100 μονάδες βάσης.
Παγκοσμίως η άνοδος αυτή των αποδόσεων των ομολόγων έχει οδηγήσει σε σχεδόν 2 τρισεκ. δολάρια ζημίες αλλά παραδόξως οι αγορές δεν έχουν ταρακουνηθεί.
Η περιορισμένη επίπτωση στην αγορά μπορεί εν μέρει να αντανακλά την ικανότητα των σημαντικότερων κατόχων των κρατικών ομολόγων να τιθασεύσουν τις mark-to-market απώλειες τους.
Για παράδειγμα, περίπου το 40% των αμερικανικών ομολόγων το κατέχει η Federal Reserve και ξένα κράτη.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία (είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος κρατικών ομολόγων ΗΠΑ) και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα, λόγω της κανονικοποιημένη των αποδόσεων.
Οι αντιδράσεις της αγοράς μετοχών ήταν πιο υποτονική σε σχέση με το 2013, αντανακλώντας ενδεχομένως ένα διαφορετικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σκηνικό.
Η BIS επισημαίνει ως προειδοποίηση ότι το 10% του εταιρικού χρέους σε δολάρια στις αναδυόμενες αγορές ή 120 δισεκ. δολάρια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 2017.
Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά πιο δύσκολη την δυνατότητα οι αναδυόμενες αγορές να εξυπηρετήσουν το χρέος τους στα τοπικά νομίσματα τους.








www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου