Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Αμφισβητεί η JP Morgan τα περί ενίσχυσης του QE για την Ιταλία λόγω δημοψηφίσματος

-->
Ακόμα και αν η Τράπεζα ήθελε να βοηθήσει, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε πιθανότατα να αυξηθούν δραματικά πριν τελικά δράσει Σε ευθεία αμφισβήτηση του σημερινού (29/11) δημοσιεύματος του Reuters για «παρέμβαση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του QE στην Ιταλία προχωρά η JP Morgan.
Νωρίτερα, το πρακτορείο, επικαλούμενο σχετικές πηγές, ανέφερε πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να ενισχύσει -προσωρινά- τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμο δημοψηφίσματος ενισχύσει το κόστος δανεισμού για τη χώρα.
Όπως μετέδιδε το Reuters, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα αλλά και οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί sell off ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου του 2016 λόγω του ρίσκο μιας πολιτικής αναταραχής.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του «όχι», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην «έξοδο» του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi.
Σύμφωνα με τέσσερις πηγές που μίλησαν στο Reuters, «η Ε.Κ.Τ. θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 80 δισ. ευρώ μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άμεση, περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα μετά το δημοψήφισμα, εξομαλύνοντας τις διακυμάνσεις της αγοράς και στηρίζοντας τα ομόλογα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχήμα ήταν αρκετά ευέλικτο για να επιτρέψει μια προσωρινή αύξηση στις αγορές ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα χρειαζόταν απαραιτήτως να έχει την σφραγίδα του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ.Τ., που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 8 Δεκεμβρίου (σσ. λίγες ημέρες μετά το ιταλικό δημοψήφισμα) προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον της QE.
Πάντως, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι αυτή η κίνηση της Ε.Κ.Τ. θα είναι μόνο για λίγες μέρες ή εβδομάδες με στόχο την αντιστάθμιση οποιασδήποτε άμεσης μεταβλητότητας στην αγορά.
Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα αγοράς assets σχεδιάστηκε για να τονώσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και δεν προορίζεται για να αντιμετωπίσει κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτό σημαίνει πως εάν η Ιταλία ή οι τράπεζες της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια επισήμως.
Η Ε.Κ.Τ. αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.
Ωστόσο, η JP Morgan, μέσω σημειώματος του αναλυτή Greg Füzesi, τονίζει πως τα παραπάνω είναι απίθανο να εφαρμοστούν χωρίς μία προηγούμενη έγκριση από το διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.Τ.
Επίσης, ακόμα και αν η Τράπεζα ήθελε να βοηθήσει τη γειτονικής μας χώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε πιθανότατα να αυξηθούν δραματικά σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα πριν τελικά δράσει.
Σε άλλο σημείο τονίζεται πως για να δράσει μακροπρόθεσμα η Τράπεζα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει επίσημη αίτηση για βοήθεια από την ιταλική κυβέρνηση προς τον ESM.
«Το QE πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό και, ως εκ τούτου, θα ήταν καλύτερο από νομική και πολιτική άποψη να προχωρήσει (η Ε.Κ.Τ.) σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις για μία χώρα μέσω ενός νέου προγράμματος. (…)
Είμαστε εξαιρετικά δύσπιστοι για την ιστορία του Reuters», επισημαίνει ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου