Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το πραγματικό σχέδιο του Schaeuble είναι 100% haircut στο χρέος για να καταστεί βιώσιμο

-->
Ο Wolfgang Schaeuble, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των ελλήνων ως ο στυγνός Γερμανός πολιτικός που απεργάζεται το σχέδιο διάλυσης της Ελλάδος.
Η επιχειρηματολογία αυτή σε μια ελληνική κοινωνία που υποφέρει από άκρως αντιλαϊκά μέτρα, από σκληρή λιτότητα ιστορικών διαστάσεων βρίσκει πρόσφορο έδαφος και καλλιεργείται συστηματικά. Όμως η επιχειρηματολογία αυτή είναι άκρως λανθασμένη και έωλη.
Γιατί;
Ο Wolfgang Schaeuble και η Merkel ήταν αυτοί που έλαβαν την απόφαση για την νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ.
Δεν είναι παράδοξο οι Γερμανοί να καταστρώνουν το σχέδιο των 130 δις ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης και την ίδια στιγμή να χαρακτηρίζονται ως εχθροί της Ελλάδος;
Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ο Wolfgang Schaeuble έχει μιλήσει πολύ τελευταία και μεταξύ των δηλώσεων  που έχει κάνει ήταν ότι η Ελλάδα είναι λάκκος δίχως πάτο.
Εσχάτως σε νέα συνέντευξη του στην Τagesspiegel am Sonntag για μια ακόμη φορά βοήθησε την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν επιθυμεί η Γερμανία την κατάτμηση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δις ευρώ.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά;
Η βασική Γερμανική πολιτική σκέψη θέλει να στηρίξει την Γερμανία.
Όμως ο Wolfgang Schaeuble υιοθετώντας κυρίως τις απόψεις των τραπεζιτών, των Γερμανών και ευρωπαίων τραπεζιτών έχει καταλήξει στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα βρει λύση με την πρόταση που η Γερμανία υπέβαλλε.
Το βασικό σχέδιο της Γερμανίας παραμένει haircut 100% δηλαδή ολοκληρωτικό κούρεμα στο ελληνικό χρέος που αφορά τους ιδιώτες με στόχο η Ελλάδα να ξεκινήσει από το μηδέν και το μόνο χρέος που θα εξυπηρετεί θα είναι το νέο χρέος της πρώτης και δεύτερης δανειακής σύμβασης των 110 και 130 δις ευρώ αντίστοιχα.
Η Γερμανία δεν είναι εχθρός της Ελλάδος, η Γερμανία είναι φίλος της Ελλάδος.
Βέβαια πολλοί θα διερωτηθούν μα καλά οι σκληρές δηλώσεις που έχουν υπάρξει από Γερμανικής πλευράς μπορούν να λησμονηθούν;
Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά η Γερμανία φοβάται ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις της.
Δεν θα εφαρμόσει κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, ιδιωτικοποιήσεων και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα όλο το σχέδιο διάσωσης.
Οι Γερμανοί ανησυχούν για την ελληνική ασυνέπεια και όχι για τα 130 δις ευρώ τα οποία ούτως ή άλλως θα χορηγηθούν στην Ελλάδα λόγω της Γερμανικής επιμονής.
Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και όχι εχθροί της Ελλάδος.
Οι έλληνες δεν θα πρέπει να κατασκευάζουν εχθρούς και σίγουρα όχι την Γερμανία που «κατασκεύασε» το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος.

Το κείμενο επιμελήθηκε ειδικός συνεργάτης από το Βερολίνο
ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου