Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

H Σουηδία ετοιμάζει εκατοντάδες πυρηνικά καταφύγια

-->
Οι σουηδικές αρχές ετοιμάζουν εκατοντάδες πυρηνικά καταφύγια για να προετοιμαστούν, όπως ισχυρίζονται, για μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στη Βαλτική.
Η αρμόδια υπηρεσία (MSB) διέταξε την επιθεώρηση 350 καταφυγίων στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής Θάλασσα, όπου σταθμεύουν μόνιμα Σουηδικά στρατεύματα.
Τα καταφύγια αυτά έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους ανθρώπους απ’ το ωστικό κύμα και την ακτινοβολία μιας πυρηνικής έκρηξης, καθώς και από επιθέσεις με χημικά και βιολογικά όπλα. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ματς Μπέργκλουντ είπε ότι ο έλεγχος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017.
Τα 350 πυρηνικά καταφύγια που διαθέτει το νησί μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 35.000 άτομα, αν και ο πληθυσμός του Γκότλαντ αγγίζει τις 60.000.
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι σουηδικές αρχές είχαν κατασκευάσει πάνω από 65.000 καταφύγια για να προστατέψουν τον πληθυσμό από τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύρραξης.
Όλα τα καταφύγια φέρουν ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί και μπλε λογότυπο με τη λέξη skyddsrum (καταφύγιο).
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοφοριών ότι υπάρχει «μια πραγματική και σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας» της χώρας.
Αν και ο επικεφαλής της Sapo, Άντερς Θόρνμπεργκ, δεν κατονόμασε τη Ρωσία, η Σουηδία ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της μετά την επανένωση με την Κριμαία και την «εντεινόμενη πίεση» στην ευρύτερη περιοχή.
Η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει τα τελευταία χρόνια τις ένοπλες δυνάμεις της αυξάνοντας δραστικά τις αμυντικές δαπάνες . Πρόσφατα επανέφερε την υποχρεωτική στράτευση για άνδρες και γυναίκες φοβούμενη κλιμάκωση της έντασης στη Βαλτική.
«Η κυβέρνηση θέλει έναν πιο σταθερό τρόπο στρατολόγησης και να αυξήσει τη στρατιωτική μας ικανότητα, επειδή η κατάσταση της ασφάλειας έχει αλλάξει», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα υιοθετηθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα ισχύσει το καλοκαίρι για όλους τους Σουηδούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1999. Θα διαρκεί 11 μήνες.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου