Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλες οι πιθανότητες υποβάθμισης του ΧΑ από τον οίκο FTSE τον ερχόμενο Μάρτιο - Στην ίδια μοίρα η Ελλάδα και η Κολομβία

-->
Τον ερχόμενο Μάρτιο συμπληρώνονται ακριβώς  11 χρόνια( Μάρτιος 2001) παραμονής του Ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του ΧΑ τον προσεχή Μάρτιο από τον αγγλικό οίκο Ftse -που ανήκει πλέον στον όμιλο του αγγλικού χρηματιστηρίου- θα κρίνει εάν το Χ.Α. θα παραμείνει στις ώριμες αγορές εισπράττοντας τα οφέλη από τις τοποθετήσεις των funds που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές.
Πολλοί, βεβαίως, υποστηρίζουν ότι μία υποβάθμιση τη δεδομένη στιγμή δεν θα ήταν και καταστροφή για το, έτσι κι αλλιώς, «ταλαιπωρημένο» Χ.Α. καθώς θα βοηθούσε σε μια ανακύκλωση κεφαλαίων, αφού θα αποχωρούσαν τα «παθητικά» funds και θα εισέρρεαν κεφάλαια από ξένα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές. Σήμερα το Χ.Α.
βρίσκεται στην κατηγορία developed (ανεπτυγμένη), αλλά υπό παρακολούθηση (watch list) για πιθανή υποβάθμιση στην κατηγορία advanced emerging. Το σημείο τριβής που ίσως αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του Χ.Α. είναι το εάν θα εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας (έχει αναβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012 με πιθανότητα να λάβει νέα παράταση μέχρι και τον Ιούνιο) που έχει ψηφιστεί και εάν θα φορολογηθούν οι ξένοι επενδυτές. Σήμερα, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
ανέρχεται στο 49,7% διατηρώντας τον έλεγχο της εγχώριας αγοράς έναντι 48,8% που είναι το ποσοστό των Ελλήνων επενδυτών.
Το μόνο κριτήριο από τα 21 συνολικά που δεν πληροί το Χ.Α. είναι η απουσία κοινών κωδικών (omnibus accounts). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. δεν υπάρχει πρόβλημα για την ελληνική αγορά μετοχών, καθώς έχει επαρκώς εξηγηθεί στα στελέχη του Ftse πως η εκκαθάριση στον τελικό επενδυτή, που σήμερα ισχύει στην αγορά, διασφαλίζει τη μέγιστη εξασφάλιση στους επενδυτές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος.
Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονται στην ίδια λίστα του οίκου Ftse, με το ερωτηματικό της υποβάθμισης. Αντίθετα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση, ενώ άλλα χρηματιστήρια, όπως του Κουβέιτ, της Γκάνας, του Καζαχστάν, είναι υποψήφια για συμμετοχή στους χρηματιστηριακούς δείκτες Ftse. Οταν αναβαθμίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Μάιο του 2001 τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο έδιναν το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο 21,6% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς και από τότε μέχρι σήμερα σταδιακά αυξανόταν, φτάνοντας τον Οκτώβριο του 2011 στο 51,4%. Η διατήρηση του Χ.Α. στην κατηγορία των ώριμων αγορών συνέβαλε στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τα οποία την τριετία 2004-2007 ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2001 με την αναβάθμιση του Χ.Α. είχαν εισρεύσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυτή τη δεκαετία είχαμε στο Χ.Α.
επενδυτές από το εξωτερικό με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και χαμηλού ρίσκου. Πάντως, ο χαμηλός όγκος συναλλαγών τους τελευταίους 22 μήνες είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης των ελάχιστων κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει ξένα funds αναμένοντας τις δημοσιονομικές εξελίξεις της χώρας μας.

Ανέστης Ντόκας


ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου