Οι συγκρούσεις μεταξύ ελλήνων για τους μετανάστες είναι τρανή απόδειξη ότι η κατάσταση είναι οριακή αναφέρει το Gatestone institute
Η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα είναι έτοιμη να εκραγεί αναφέρει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του το Gatestone institute.
Ένα σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε πέντε νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει βίαιη αντίδραση από τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι φοβούνται ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα ενθαρρύνουν ακόμη μεγαλύτερη μαζική μετανάστευση από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι τα νέα κέντρα φιλοξείας τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2020, είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα κέντρα έχουν αποτελέσει το επίκεντρο της διεθνούς κριτικής.
Οι κάτοικοι των νησιών τονίζουν ότι οι μετανάστες πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι Έλληνες νησιώτες συγκρούονται με την αστυνομία καθώς αντιδρούν στα σχέδια κλειστών κέντρων φιλοξείας.
Στις 25 Φεβρουαρίου περισσότεροι εκατοντάδες πολίτες εμπόδισαν τεχνικό προσωπικό να κατευθυνθεί στην τοποθεσία ενός κέντρου φιλοξενίας στον Καραβά Μανταμάδου στη Λέσβο.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και οβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει τα πλήθη.
Παρόμοιες συγκρούσεις συνέβησαν στη Χίο, ένα μεγάλο ελληνικό νησί που απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από την Τουρκία, από όπου μεταφέρονται δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο με την ελπίδα να φθάσουν τελικά στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Το νέο κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο θα είναι κλειστό στρατόπεδο όπου θα ελέγχεται αυστηρά η διέλευση των μεταναστών σε αντίθεση με το σημερινό στρατόπεδο ανοιχτής πρόσβασης στην Moria.
Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας ή στρατόπεδα θα επιτρέπουν στους μετανάστες να βγουν έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα απαγορεύεται η έξοδος το βράδυ.
Ο στόχος είναι να ελέγχουν τις κινήσεις των μεταναστών ώστε να τους εμποδίσουν να διαφύγουν στην ηπειρωτική χώρα.
Εκτός από τη Λέσβο, οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν κλειστές εγκαταστάσεις στα νησιά Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο.
Τα νησιά είναι όλα κοντά στην Τουρκία.
Το κέντρο φιλοξενίας της Moria, είναι χωρητικότητας για περισσότερους από 3.000 μετανάστες, το οποίο φιλοξενεί τουλάχιστον 20.000 περίπου, περίπου το ένα τρίτο των οποίων είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχει προσελκύσει εκτεταμένη διεθνή κριτική για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Ένας εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρει:
«Ζουν σε άθλιες και μεσαιωνικές συνθήκες ... με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως καθαρό και ζεστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση και υγειονομική περίθαλψη.
Σε καθημερινή βάση οι ιατρικές μας ομάδες αντιμετωπίζουν την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης»
Το 2016, οι ελληνικές αρχές, με υποστήριξη από την ΕΕ, έλαβαν μέτρα που αποσκοπούσαν στο να μειωθεί η διέλευση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Τα μέτρα όριζαν οι μετανάστες να παραμείνουν στα νησιά - χωρίς καμία ελπίδα να φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα - μέχρι να αξιολογηθούν τα αιτήματά τους για άσυλο.
Λόγω των δεκάδων χιλιάδων αιτούντων, το σύστημα ασύλου έχει καταρρεύσει.
Περίπου 40.000 μετανάστες είναι παγιδευμένοι στα νησιά.
Η πολιτική περιορισμού έχει εξαγριώσει τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι παραπονιούνται ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας.
Οι άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, τα αιγοπρόβατά τους έχουν σφαγιαστεί, τα σπίτια τους έχουν λεηλατηθεί, δήλωσε ο Νίκος Τρακαλλής, πρόεδρος της κοινότητας στην Μόρια.
Πριν από μερικά χρόνια, όταν υπήρχαν 5.000 μετανάστες στο νησί, τα πράγματα ήταν ήδη άσχημα.
Τώρα υπάρχει η αίσθηση ότι η κατάσταση έχει αποτύχει.
Τον Οκτώβριο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο μεταφοράς 20.000 μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.
Ωστόσο, η επακόλουθη αύξηση των αφίξεων νέων μεταναστών από την Τουρκία αύξησε δραματικά τους πληθυσμούς των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας και πλέον έχει χαθεί ο έλεγχος.
Οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιήσουν τους ντόπιους, τους μετανάστες και τις ομάδες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα να εφαρμόσει ένα σχέδιο", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Αν δεν κατασκευάσουμε νέες εγκαταστάσεις, οι συνθήκες διαβίωσης δεν θα βελτιωθούν.
Ο περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος αντιτίθεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων για τους μετανάστες στα νησιά, περιέγραψε την κατάσταση στη Λέσβο ως "βαρέλι με μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί".
Πλέον η κατάσταση θεωρείται έκτακτης ανάγκης.
Επίσης προειδοποίησε:
Φοβόμαστε για την ασφάλεια του λαού μας, των κατοίκων της Λέσβου, πολλοί πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα και οι νέες αφίξεις από την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν, αν όχι, είμαστε καταδικασμένοι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ως «βόμβες δημόσιας υγείας», δήλωσε:
Ζητάμε από τις τοπικές κοινότητες να καταλάβουν ότι αυτές οι κλειστές εγκαταστάσεις θα ωφελήσουν τη χώρα και τις κοινότητές τους, υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί.
Τα νέα στρατόπεδα ή κέντρα φιλοξενίας θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019, υιοθέτησε μια πιο σκληρή προσέγγιση για τη μετανάστευση από ό, τι η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα:
-Ιούλιος 2019. Η νέα κυβέρνηση κατάργησε την πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες για όσους δεν διαθέτουν έγγραφα.
-Σεπτέμβριος 2019. Η κυβέρνηση έθεσε κριτήρια τόσο για την εφαρμογή όσο και για την έγκριση αιτήσεων για το καθεστώς ασύλου.
Επίσης, δεσμεύθηκε να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και να επιστρέψει στην Τουρκία 10.000 παράνομους μετανάστες μέχρι τα τέλη του 2020.
-Οκτώβριος 2019. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο για το άσυλο, ο οποίος εισήγαγε σημαντικές αλλαγές στο εθνικό σύστημα ασύλου, περιλαμβανομένων των εναλλακτικών επιλογών προσφυγής και διευκόλυνσης της απέλασης όσων δεν πάρουν άσυλο.
-Νοέμβριος 2019. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα καθιστούσε αυστηρότερους τους ελέγχους στα σύνορα της Ελλάδας.
-Ιανουάριος 2020. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατασκευή ενός πλωτού φράχτη για να αποτρέψει τους μετανάστες που φτάνουν απόν την θάλασσα.
Το φράγμα 2,7 χιλιομέτρων (1,7 μιλίων) θα εγκατασταθεί στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου.
Θα έχει ύψος 50 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και θα έχει φώτα που θα το κάνουν ορατό τη νύχτα.
Αν ο φράχτης αποδώσει θα μπορούσε να επεκταθεί στα 15 χιλιόμετρα ή και περισσότερο.
-Φεβρουάριος 2020. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τη ρύθμιση όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που ασχολούνται με ζητήματα μετανάστευσης.
Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι ΜΚΟ δεν επωφελούνται από τη μαζική μετανάστευση "με ελαττωματικό και παρασιτικό τρόπο".
Ο Μητσοτάκης είπε πρόσφατα ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν είναι πλέον ανοιχτή σε όποιον θέλει να έρθει:
Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα μόνο εκείνοι που επιλέγουμε εμείς, όσοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι θα επιστρέφουν, θα κλείσουμε μόνιμα την πόρτα σε παράνομους διακινητές ανθρώπων, σε όσους θέλουν να εισέλθουν ακόμα κι αν δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου.
Από το 2015, περισσότερα από ένα εκατομμύριο μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή έχουν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.
Μια συμφωνία του Μαρτίου 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μείωσε τη ροή, αλλά ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε εκ νέου το 2019, αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan και άλλα μέλη της κυβέρνησής του απείλησαν να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με μουσουλμάνους μετανάστες.
Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο Erdogan ελέγχει προσωπικά τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και τις χρησιμοποιεί ώστε να αντλήσει περισσότερα χρήματα και άλλες πολιτικές επιδειώξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2019, περίπου 60.000 μετανάστες - κατά μέσο όρο 164 ημερησίως - έφτασαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την UNHCR, την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Περίπου το 80% έφτασε στη Χίο, στη Λέσβο και στη Σάμο.
Η τάση συνεχίζεται:
Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες - κατά μέσο όρο 133 ημερησίως - έφτασαν στην Ελλάδα κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2020, σύμφωνα με την UNHCR.
Οι βασικές χώρες προέλευσης: Αφγανιστάν (50%), Συρία (21%), Κονγκό (6%) και Ιράκ (3,5%).
Οι πρόσφατες μάχες στην Idlib, μια επαρχιακή περιοχή στη βορειοδυτική Συρία, ξεριζώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά - οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Η Τουρκία, η οποία σήμερα φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια σύριους πρόσφυγες, δήλωσε ότι δεν μπορεί να χειριστεί νέα εισροή.
Έχει απειλήσει επανειλημμένα να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα της ώστε να υπάρξει μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εκρηκτική, το μεγάλο βάρος των μεταναστευτικών ροών δεν θα είναι αντιμετωπίσημο από την Ελλάδα και οι έλληνες ήδη έχουν εξεγερθεί.
Η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα έτοιμη να εκραγεί.
Οι συγκρούσεις μεταξύ ελλήνων για τους μετανάστες είναι τρανή απόδειξη ότι η κατάσταση είναι οριακή.
www.bankingnews.gr
Ένα σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε πέντε νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει βίαιη αντίδραση από τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι φοβούνται ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα ενθαρρύνουν ακόμη μεγαλύτερη μαζική μετανάστευση από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι τα νέα κέντρα φιλοξείας τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2020, είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα κέντρα έχουν αποτελέσει το επίκεντρο της διεθνούς κριτικής.
Οι κάτοικοι των νησιών τονίζουν ότι οι μετανάστες πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι Έλληνες νησιώτες συγκρούονται με την αστυνομία καθώς αντιδρούν στα σχέδια κλειστών κέντρων φιλοξείας.
Στις 25 Φεβρουαρίου περισσότεροι εκατοντάδες πολίτες εμπόδισαν τεχνικό προσωπικό να κατευθυνθεί στην τοποθεσία ενός κέντρου φιλοξενίας στον Καραβά Μανταμάδου στη Λέσβο.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και οβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει τα πλήθη.
Παρόμοιες συγκρούσεις συνέβησαν στη Χίο, ένα μεγάλο ελληνικό νησί που απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από την Τουρκία, από όπου μεταφέρονται δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο με την ελπίδα να φθάσουν τελικά στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Το νέο κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο θα είναι κλειστό στρατόπεδο όπου θα ελέγχεται αυστηρά η διέλευση των μεταναστών σε αντίθεση με το σημερινό στρατόπεδο ανοιχτής πρόσβασης στην Moria.
Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας ή στρατόπεδα θα επιτρέπουν στους μετανάστες να βγουν έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα απαγορεύεται η έξοδος το βράδυ.
Ο στόχος είναι να ελέγχουν τις κινήσεις των μεταναστών ώστε να τους εμποδίσουν να διαφύγουν στην ηπειρωτική χώρα.
Εκτός από τη Λέσβο, οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν κλειστές εγκαταστάσεις στα νησιά Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο.
Τα νησιά είναι όλα κοντά στην Τουρκία.
Το κέντρο φιλοξενίας της Moria, είναι χωρητικότητας για περισσότερους από 3.000 μετανάστες, το οποίο φιλοξενεί τουλάχιστον 20.000 περίπου, περίπου το ένα τρίτο των οποίων είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχει προσελκύσει εκτεταμένη διεθνή κριτική για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Ένας εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρει:
«Ζουν σε άθλιες και μεσαιωνικές συνθήκες ... με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως καθαρό και ζεστό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση και υγειονομική περίθαλψη.
Σε καθημερινή βάση οι ιατρικές μας ομάδες αντιμετωπίζουν την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης»
Το 2016, οι ελληνικές αρχές, με υποστήριξη από την ΕΕ, έλαβαν μέτρα που αποσκοπούσαν στο να μειωθεί η διέλευση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Τα μέτρα όριζαν οι μετανάστες να παραμείνουν στα νησιά - χωρίς καμία ελπίδα να φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα - μέχρι να αξιολογηθούν τα αιτήματά τους για άσυλο.
Λόγω των δεκάδων χιλιάδων αιτούντων, το σύστημα ασύλου έχει καταρρεύσει.
Περίπου 40.000 μετανάστες είναι παγιδευμένοι στα νησιά.
Η πολιτική περιορισμού έχει εξαγριώσει τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι παραπονιούνται ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας.
Οι άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, τα αιγοπρόβατά τους έχουν σφαγιαστεί, τα σπίτια τους έχουν λεηλατηθεί, δήλωσε ο Νίκος Τρακαλλής, πρόεδρος της κοινότητας στην Μόρια.
Πριν από μερικά χρόνια, όταν υπήρχαν 5.000 μετανάστες στο νησί, τα πράγματα ήταν ήδη άσχημα.
Τώρα υπάρχει η αίσθηση ότι η κατάσταση έχει αποτύχει.
Τον Οκτώβριο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο μεταφοράς 20.000 μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.
Ωστόσο, η επακόλουθη αύξηση των αφίξεων νέων μεταναστών από την Τουρκία αύξησε δραματικά τους πληθυσμούς των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας και πλέον έχει χαθεί ο έλεγχος.
Οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιήσουν τους ντόπιους, τους μετανάστες και τις ομάδες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα να εφαρμόσει ένα σχέδιο", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Αν δεν κατασκευάσουμε νέες εγκαταστάσεις, οι συνθήκες διαβίωσης δεν θα βελτιωθούν.
Ο περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος αντιτίθεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων για τους μετανάστες στα νησιά, περιέγραψε την κατάσταση στη Λέσβο ως "βαρέλι με μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί".
Πλέον η κατάσταση θεωρείται έκτακτης ανάγκης.
Επίσης προειδοποίησε:
Φοβόμαστε για την ασφάλεια του λαού μας, των κατοίκων της Λέσβου, πολλοί πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα και οι νέες αφίξεις από την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν, αν όχι, είμαστε καταδικασμένοι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ως «βόμβες δημόσιας υγείας», δήλωσε:
Ζητάμε από τις τοπικές κοινότητες να καταλάβουν ότι αυτές οι κλειστές εγκαταστάσεις θα ωφελήσουν τη χώρα και τις κοινότητές τους, υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί.
Τα νέα στρατόπεδα ή κέντρα φιλοξενίας θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019, υιοθέτησε μια πιο σκληρή προσέγγιση για τη μετανάστευση από ό, τι η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα:
-Ιούλιος 2019. Η νέα κυβέρνηση κατάργησε την πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες για όσους δεν διαθέτουν έγγραφα.
-Σεπτέμβριος 2019. Η κυβέρνηση έθεσε κριτήρια τόσο για την εφαρμογή όσο και για την έγκριση αιτήσεων για το καθεστώς ασύλου.
Επίσης, δεσμεύθηκε να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και να επιστρέψει στην Τουρκία 10.000 παράνομους μετανάστες μέχρι τα τέλη του 2020.
-Οκτώβριος 2019. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο για το άσυλο, ο οποίος εισήγαγε σημαντικές αλλαγές στο εθνικό σύστημα ασύλου, περιλαμβανομένων των εναλλακτικών επιλογών προσφυγής και διευκόλυνσης της απέλασης όσων δεν πάρουν άσυλο.
-Νοέμβριος 2019. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα καθιστούσε αυστηρότερους τους ελέγχους στα σύνορα της Ελλάδας.
-Ιανουάριος 2020. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατασκευή ενός πλωτού φράχτη για να αποτρέψει τους μετανάστες που φτάνουν απόν την θάλασσα.
Το φράγμα 2,7 χιλιομέτρων (1,7 μιλίων) θα εγκατασταθεί στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου.
Θα έχει ύψος 50 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και θα έχει φώτα που θα το κάνουν ορατό τη νύχτα.
Αν ο φράχτης αποδώσει θα μπορούσε να επεκταθεί στα 15 χιλιόμετρα ή και περισσότερο.
-Φεβρουάριος 2020. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τη ρύθμιση όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που ασχολούνται με ζητήματα μετανάστευσης.
Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι ΜΚΟ δεν επωφελούνται από τη μαζική μετανάστευση "με ελαττωματικό και παρασιτικό τρόπο".
Ο Μητσοτάκης είπε πρόσφατα ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν είναι πλέον ανοιχτή σε όποιον θέλει να έρθει:
Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα μόνο εκείνοι που επιλέγουμε εμείς, όσοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι θα επιστρέφουν, θα κλείσουμε μόνιμα την πόρτα σε παράνομους διακινητές ανθρώπων, σε όσους θέλουν να εισέλθουν ακόμα κι αν δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου.
Από το 2015, περισσότερα από ένα εκατομμύριο μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή έχουν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.
Μια συμφωνία του Μαρτίου 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μείωσε τη ροή, αλλά ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε εκ νέου το 2019, αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan και άλλα μέλη της κυβέρνησής του απείλησαν να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με μουσουλμάνους μετανάστες.
Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο Erdogan ελέγχει προσωπικά τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και τις χρησιμοποιεί ώστε να αντλήσει περισσότερα χρήματα και άλλες πολιτικές επιδειώξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2019, περίπου 60.000 μετανάστες - κατά μέσο όρο 164 ημερησίως - έφτασαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την UNHCR, την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Περίπου το 80% έφτασε στη Χίο, στη Λέσβο και στη Σάμο.
Η τάση συνεχίζεται:
Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες - κατά μέσο όρο 133 ημερησίως - έφτασαν στην Ελλάδα κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2020, σύμφωνα με την UNHCR.
Οι βασικές χώρες προέλευσης: Αφγανιστάν (50%), Συρία (21%), Κονγκό (6%) και Ιράκ (3,5%).
Οι πρόσφατες μάχες στην Idlib, μια επαρχιακή περιοχή στη βορειοδυτική Συρία, ξεριζώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά - οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Η Τουρκία, η οποία σήμερα φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια σύριους πρόσφυγες, δήλωσε ότι δεν μπορεί να χειριστεί νέα εισροή.
Έχει απειλήσει επανειλημμένα να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα της ώστε να υπάρξει μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εκρηκτική, το μεγάλο βάρος των μεταναστευτικών ροών δεν θα είναι αντιμετωπίσημο από την Ελλάδα και οι έλληνες ήδη έχουν εξεγερθεί.
Η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα έτοιμη να εκραγεί.
Οι συγκρούσεις μεταξύ ελλήνων για τους μετανάστες είναι τρανή απόδειξη ότι η κατάσταση είναι οριακή.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου