Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Έρευνα: Η Αθήνα θα έχει πολλούς «καύσωνες της χιλιετίας» στο μέλλον - «Καίγεται» η Ευρώπη - Τι συμβαίνει με το κλίμα;

-->
Η Αθήνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, θα γνωρίσει στο μέλλον την μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Eν ολίγοις θα υποστεί πολλούς «καύσωνες της χιλιετίας»
Το κλίμα είναι σαφές ότι περνάει περίοδο μεγάλων αλλαγών. Πολλοί θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή προέρχεται από την ανθρώπινη διαβίωση και επέμβαση στο περιβάλλον αλλά... έχουν ξεχάσει ότι το κλίμα ΠΑΝΤΑ άλλαζε και πάντα θα αλλάζει είτε υπάρχει η Ανθρωπότητα είτε όχι.
Επί της ουσίας όμως αυτό που μένει είναι πως αλλάζει και από ότι φαίνεται ούτε η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό αλλά ούτε και οι άλλες χώρες.
Ας σημειωθεί ότι ιστορικά και μυθολογικά η τελευταία περίοδος των Παγετώνων έληξε πριν 10.000 χρόνια όπου κατά πολλούς έλαβε χώρα ο Μεγάλος Κατακλυσμός και θεωρείται πιθανό να βυθίστηκαν ολόκληροι ήπειροι όπως και αυτή της μυθικής Ατλαντίδας.
Εάν η κλιματική αλλαγή συμβαίνει επειδή είναι η ώρα της να συμβεί τότε τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει. Όμως τις κυβερνήσεις τις συμφέρει να πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη επέμβαση στην Φύση διότι έτσι μπορούν να θεσπίζουν με άνεση «πράσινους» φόρους σχεδόν σε ότι πετάει και ότι κολυμπάει: Από πόρτες και παράθυρα μέχρι αυτοκίνητα ακόμα και... αγελάδες (έχει βγει μια θεωρία ότι τα αέρια που παράγουν οι αγελάδες συμβάλουν στην θερμική ανάφλεξη και στο φαινόμενο του θεμοκηπίου)
Πολλοί θεωρούν και ότι το γερμανικό Ράγκναροκ με το Λυκόφως των θεών συμβολίζει παγκόσμιες κλιματικές καταστροφές που ξεκινούν τον κόσμο από... την αρχή.
Στους ανθρώπους όμως λόγω της «αλαζονείας του φόβου» τους αρέσει να θεωρεί ότι στην μικρή ζωή τους  των 80 ετών τα πράγματα θα μένουν για πάντα σταθερά. Δεν είναι όμως έτσι. «Τα πάντα ρει και τίποτα ίδιο δεν μένει» έλεγε ο Ηράκλειτος.
Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters”, χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.
Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια.
Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.
Πάντως μέχρι αυτή την στιγμή μεάλη ανησυχία προκαλούν τα καιρικά φαινόμενα που ήδη λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη με τον τρομακτικό καύσωνα που σαρώνει κυρίως την Ιβηρική χερσόνησο τις τελευταίες ώρες.
Στην Πορτογαλία έσπασαν οκτώ τοπικά ρεκόρ, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία που κατεγράφη ήταν 47 βαθμοί Κελσίου και η χαμηλότερη 35 βαθμούς…
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα ότι ο υδράργυρος μπορεί να εκτοξευτεί άλλους δύο με τρεις βαθμούς καταρρίπτοντας το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 που κρατά η Αθήνα εδώ και 41 χρόνια.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό σ’ ένα μεγάλο τμήμα της χώρας την ώρα που εκατοντάδες πυροσβέστες και τουλάχιστον 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Αλγκάρβε στα νότια, κοντά στην πολυτελή βίλα όπου παραθερίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Στην Ισπανία οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε 41 από τις 50 επαρχίες της χώρας μετά το θάνατο τριών ανθρώπων κι ενώ το θερμόμετρο έδειχνε χθες 44 βαθμούς Κελσίου στην Κόρντομπα.
Στην Καταλονία στα βορειοανατολικά μια πυρκαγιά στα σύνορα με τη Γαλλία ανάγκασε τις Αρχές να κλείσουν για αρκετές ώρες έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις δύο χώρες, ενώ ένα άλλο μέτωπο ενισχυόμενο από τις υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μαίνεται στο Σαν Βιθέντε, της Αλκαντάρα στα νοτιοδυτικά, στη μεθόριο με την Πορτογαλία.
Πάνω από δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα εναέρια μέσα ενισχύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.
Το κύμα καύσωνα στην Ισπανία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τριών ανθρώπων που πέθαναν από θερμοπληξία.
Στην Ολλανδία οι Αρχές έκλεισαν ορισμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων όπου είχε λιώσει η άσφαλτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών!
Στο δήμο Ζβόλε άρχισαν να κόβουν τα κλαδιά από κάπου 100 λεύκες, καθώς υπήρχε κίνδυνος να σπάσουν λόγω της ασυνήθιστης ζέστης και να απειλήσουν τους διερχόμενους οδηγούς ή πεζούς, όπως ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.
Στη Βιέννη την πρωτεύουσα της Αυστρίας οι σκύλοι της αστυνομίας που ανέλαβαν την περιφρούρηση ενός τουρνουά beach volley εφοδιάστηκαν με ειδικά παπούτσια, για να μην καούν οι πατούσες τους.
Στην Ιταλία «βράζουν» και μια 79χρονη πέθανε από θερμοπληξία στην περιοχή της Λιγουρίας.
Οι παραθεριστές, ντόπιοι και τουρίστες, ξεχύθηκαν στις παραλίες καθώς ο υδράργυρος δεν λέει να υποχωρήσει.
Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην περιοχή του Λάτσιο, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ρώμη, έχουν καταγραφεί από το 2000 περίπου 7.700 θάνατοι από θερμοπληξία.
Στη Γαλλία ο ενεργειακός κολοσσός EDF ανέστειλε τη λειτουργία ενός τέταρτου πυρηνικού αντιδραστήρα κοντά στους ποταμούς Ρήνο και Ροδανό για να αποφύγει την υπερθέρμανσή τους. Τα πυρηνικά εργοστάσια χρησιμοποιούν το νερό για ψύξη των αντιδραστήρων και το επιστρέφουν στη συνέχεια στα ποτάμια.
Οι περισσότερες περιοχές της Γερμανίας βρίσκονται αντιμέτωπες εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα με ασυνήθιστα υψηλές για τα κλιματολογικά δεδομένα της χώρας θερμοκρασίες και πολύ χαμηλότερες βροχοπτώσεις του συνηθισμένου με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές οι καλλιέργειες και να ζητούν οι αγρότες οικονομική ενίσχυση από το κράτος.
Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι Deutsche Bahn πρόσφεραν δωρεάν νερό στους επιβάτες των καθυστερημένων δρομολογίων, ενώ άφησε ανοικτά τα κλιματιστικά μηχανήματα στους συρμούς, έστω κι αν όταν ήταν άδειοι, για να βοηθήσουν τους πάσχοντες και τους άστεγους.
Στη Βόρεια Ευρώπη οι Αρχές στη Σουηδία προειδοποίησαν για τον «υψηλό κίνδυνο» πυρκαγιών σε κεντρικές και νότιες περιοχές λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας και τον ισχυρών ανέμων. Μάλιστα, έλιωσαν μέχρι και οι πάγοι… Εξάλλου, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στη σκανδιναβική χώρα, ενώ πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν έφθασαν μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο.
Στη γειτονική Φινλανδία, όπου το θερμόμετρο δείχνει πολύ πάνω από τον μέσο όρο, ένα σουπερμάρκετ στο Ελσίνκι άνοιξε τις πόρτες του για εκατό άτομα προκειμένου να κοιμηθούν στους κλιματιζόμενους χώρους του.
Στην Ελβετία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στους στρατιώτες να φορούν σορτς και κοντομάνικα μπλουζάκια αντί για τις κανονικές στολές τους.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου