Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Κύμα ζέστης σαρώνει την Ευρώπη - Ξηρασία και πυρκαγιές - Προσευχές για βροχές

-->
Αντιμέτωπη με ένα κύμα ζέστης και ξηρασίας ασυνήθιστης διάρκειας είναι αντιμέτωπη η Βόρεια Ευρώπη από τη Βρετανία στη Λετονία μέσω της Γερμανίας. Μάλιστα, η ξηρασία αυτή πυροδοτεί πολλά πύρινα μέτωπα αλλά και ανησυχία στους αγρότες.
Συγκεκριμένα, στη Σαξονία-Άνχαλτ, στην κεντρική Γερμανία, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων 18 ετών ξέσπασε στις αρχές του μήνα σε δασώδη περιοχή, καταστρέφοντας σχεδόν 800 στρέμματα δασικής έκτασης. Το ανατολικό τμήμα της χώρας όπως και ένα τμήμα της βόρειας Γερμανίας απειλούνται από τις αναζωπυρώσεις εξαιτίας της έλλειψης βροχής εδώ και εβδομάδες.
Μετά την ξηρασία του Μαΐου και του Ιουνίου, οι γεωργοί κι ειδικά οι παραγωγοί σιτηρών του Βρανδεμβούργου, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η συγκομιδή του έτους θα είναι μειωμένη κατά 20%-50%.
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν θερμοκρασίες ρεκόρ, που θα μπορούσαν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν κατά περιοχή τους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κύμα ζέστης αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Επίσης, στην Πολωνία, περίπου 91.000 αγροτικές καλλιέργειες επλήγησαν από την ξηρασία την άνοιξη, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η Βαρσοβία ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς έχει να αντιμετωπίσει ανευ προηγουμένου ζημιές.
Στη Λετονία και τη Λιθουανία, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρατεταμένη ξηρασία, τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες. Η Λετονία είχε κηρύξει τον Ιούνιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον αγροτικό τομέα ζητώντας από την ΕΕ την εκταμίευση των αγροτικών επιδοτήσεων πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Επιπλέον, στο δυτικό τμήμα, μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση ενός χωριού και οι πυροσβέστες συνεχίζουν και σήμερα τη μάχη με τις φλόγες.
Δυτικότερα, σε ένα μεγάλο τμήμα της Σουηδίας, όπως των γειτόνων της στη Δανία, στη νότια Νορβηγία και τη νότια Φινλανδία, ο υδράργυρος έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα αυτών των χωρών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να ζήσει το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας. Εξαιτίας της ξηρασίας, της χειρότερης που καταγράφεται στις αρχές του καλοκαιριού από το 1961, η βλάστηση στο Χάιντ Παρκ, όπως και σε άλλα πάρκα της πόλης, έχει πάρει ένα κιτρινωπό χρώμα. Η επικεφαλής των πυροσβεστών της βρετανικής πρωτεύουσας Ντάνι Κότον σημείωσε: «Δεν είχα ποτέ σκεφθεί ότι θα το έλεγα αυτό, όμως προσευχόμαστε για να βρέξει».
Την ίδια ώρα, το κύμα ζέστης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή των ασθενών στα νοσοκομεία. Πρόκειται «ιδίως για ηλικιωμένους, που έχουν ανάγκη από νοσοκομειακή φροντίδα στην περίπτωση της αφυδάτωσης» δήλωσε ο γιατρός Νικ Σκρίβεν, εκπρόσωπος των εργαζομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Πηγή: ΑΠΕ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου