Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ενεργοποιήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια Εκτάκτων Αναγκών - Σαρωτικές προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού

-->
Σαρωτικές προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και ώρες με ενεργοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» «Περσέας» και «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ». Εντύπωση προκάλεσαν οι σκηνές στρατιωτικού τύπου που έκαναν την εμφάνιση τους.
Ασκήσεις Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας έλαβαν ή λαμβάνουν χώρα στα Νοσοκομεία «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ-ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» ΓΝ ΚΟΖΑΝΗΣ και ΓΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ενώ άσκηση με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου και ώρα 10 το πρωί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας στον χώρο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο «Βαθύ» Πρέβεζας με την συνδρομή της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων, ΕΚΑΒ κτλ
Ασκηση εκκένωσης του Νοσοκομείου Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ»
Στο πλαίσιο του πανελλαδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαπίστωσης της ετοιμότητας του προσωπικού των Νοσοκομείων, της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης κρίσεων, καθώς επίσης και της βελτιστοποίησης της συνεργασίας με τους εμπλεκομένους φορείς και κυρίως το Πυροσβεστικό Σώμα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), θα πραγματοποιήσει, Ασκήσεις Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας στα Νοσοκομεία «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ-ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» ΓΝ ΚΟΖΑΝΗΣ και ΓΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου και την Τετάρτη 28 Μαρτίου2018 και ώρα 10:00, αντιστοίχως. Τις Ασκήσεις θα συντονίσει ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κος Νικόλαος Π. Παπαευσταθίου.
Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Γ.Ν.Καστοριάς, σας ενημερώνει ότι, στα πλαίσια της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «Περσέας» και «Σώστρατος», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:30π.μ. επιχειρησιακή άσκηση μερικής εκκένωσης του Νοσοκομείου, με τη συνδρομή του Στρατού, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας.
Υπό απόλυτη επιτυχία διενεργήθηκε άσκηση στο Μαμάτσειο – Ποιο ήταν το σενάριο και οι εμπλεκόμενοι φορείς

Σε εσπευσμένη εκκένωση του νοσοκομείου Κοζάνης, οδήγησε της αρμόδιες Αρχές ένας ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στις 10.30 π.μ. της Τρίτης.
Η κατάσταση με τις σκηνές αλλαφροσύνης που επακολούθησαν θα ήταν εφιαλτική αν δεν επρόκειτο για σενάριο άσκησης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο πλαίσιο της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» και «Περσέας».
Την άσκηση επόπτευε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νικόλαος Παπαευσταθίου, ως επικεφαλής κλιμακίου του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.
Επίσης παρέστη εκπρόσωπος του επιτελείου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός και ΕΚΑΒ.
Το σενάριο αναφερόταν σε σεισμό και σε αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου από ασθενείς. Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από το κτήριο του νοσοκομείου συνολικά 20 ασθενείς, εκ των οποίων οι 12 βγήκαν περπατώντας και οι 8 με τα φορεία, ενώ στη συνέχεια τους προσφέρθηκαν από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό οι πρώτες βοήθειες σε σκηνές που είχε στήσει ο στρατός στο προαύλιο του νοσοκομείου και ήταν εφοδιασμένες με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Μετά τον σεισμό προκλήθηκε πυρκαγιά στο λεβητοστάσιο, όπου είχε εγκλωβιστεί ένα άτομο.
Οι πυροσβέστες με αυτοθυσία απεγκλώβισαν τον εγκλωβισθέντα, τον οποίο στη συνέχεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε σε νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων και προβλημάτων έντονης δύσπνοιας.
Επίσης έβγαλαν από τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου δύο άτομα, το ένα από τον 3ο όροφο με τη βοήθεια καλαθοφόρου γερανού και το άλλο από τον 1ο όροφο με τη βοήθεια σκάλας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στην άσκηση ενεπλάκησαν 50 άτομα από τους προαναφερόμενους φορείς. Για να μην αναστατωθούν οι ασθενείς του νοσοκομείου, τον ρόλο των ασθενών υποδύθηκαν τα παιδιά του ΙΕΚ του Μαμάτσειου νοσοκομείου.
Η άσκηση διήρκησε 2,5 ώρες και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς το προσωπικό των υπηρεσιών που έλαβε μέρος, αποδείχθηκε ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από άποψη επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Πρέβεζα-Άσκηση με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
Άσκηση με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου και ώρα 10 το πρωί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας στον χώρο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο «Βαθύ» Πρέβεζας.
Αντικειμενικός σκοπό της συγκεκριμένης άσκησης (σύμφωνα με τον Διοικητή Π.Υ Πρέβεζας Θεόδωρο Βαρδή) είναι η δοκιμασία του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων η πραγματοποίηση της οποίας θα συμβάλλει στην αποσαφήνιση των ρόλων των συναρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων και θα διευκολύνει την συνεργασία των Υπηρεσιών σε πιθανό πραγματικό συμβάν.
Στην άσκηση θα συμμετέχουν το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πρέβεζας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ΔΕΔΔΗΕ Πρέβεζας, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων και ΕΚΑΒ.
Με πληροφορίες από kozani.tvxronos-kozanis.grprlogos.gr


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου