Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ηχούν σειρήνες στη Μιτρόβιτσα του Β.Κοσόβου – Ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ετοιμότητα ανάληψης πολεμικών επιχειρήσων

-->
Αυτή τη στιγμή, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα ακούγονται οι σειρήνες που συνήθως ενεργοποιούνται από τους Σέρβους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή απειλή. Η κατάσταση είναι τεταμένη, πολλοί Σέρβοι σπεύδουν στο κέντρο της πόλης και απειλούνται επεισόδια αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι.
Την ίδιας στιγμή το Βελιγράδι συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας  στις 19.30 απόψε με κύριο θέμα την παράνομη σύλληψη Σέρβου αξιωματούχου αλλά και την παράνομη είσοδο αλβανικών ειδικών δυνάμεων στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σε αντίθεση της απόφασης 1244 του ΟΗΕ.  
Η παράνομη είσοδος αλβανικών ειδικών δυνάμεων κατά παράβαση της απόφασης 1244 του ΟΗΕ φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόμη και αν απελευθερωθεί ο Σέρβος αξιωματούχος.
Ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με τη Σερβία. Υπολογίζονται περί τους 250 και έχουν κλείσει όλους τους δρόμους προς και από τη Σερβία.
Μαζί με τον Djuric συνελήφθη και ο βοηθός του Ζέλικο Γιόβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθεια να αντισταθεί της συλλήψεως.
Nωρίτερα όπως πρώτο σας ενημέρωσε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τον Μάρκο Τζούριτς, διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, δεξί χέρι του πρωθυπουργού της Σερβίας.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε κτίριο στη Μιτρόβιτσα όπου ο Μ. Τζούριτς είχε συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας και τον συνέλαβαν, αφού προηγουμένως με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης απώθησαν τους συγκεντρωμένους που παρουσίασαν αντίσταση. Στη συνέχεια έβαλαν τον Μ. Τζούριτς σε αστυνομικό τζιπ το οποίο απομακρύνθηκε με κατεύθυνση την Πρίστινα.
Το ΥΠΕΞ του Κοσόβου με χθεσινή ανακοίνωσή του απαγόρευσε την είσοδο στον Σέρβο κυβερνητικό αξιωματούχο και προειδοποίησε ότι αν επιχειρήσει να εισέλθει παράνομα θα συλληφθεί.
«Φωτιά» από το πουθενά για πολλούς έχουμε στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την σύλληψη του Σέρβου αξιωματούχου Djuric ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις ROSA στην αίθουσα του δημαρχείου Mitrovacki Dvori, όπου είχε μόλις αρχίσει μια συζήτηση στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου των Σέρβων.
Οι Σέρβοι της Μιτρόβιτσα προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο της αλβανικής αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο κτίριο, η οποία έριξε βόμβα κρότου λάμψης και δακρυγόνα. 
Οι Αλβανοί δήλωσαν ότι δεν  επετράπη η είσοδος στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια των δύο Σέρβων αξιωματούχων, λόγω της «έκρυθμης» κατάστασης η οποία είναι ασταθής στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.
Ο πρόεδρος της Σερβίας είχε δηλώσει ​​την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ντιούρτς και ο Σελάκοβιτς θα μεταβούν στη Μιτρόβιτσα, όπως είχε προγραμματιστεί.
Την ίδια στιγμή ο  πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προειδοποίησε ότι οι βαλκανικές χώρες απειλούνται από τη ρωσική επιρροή απελαύνοντας Ρώσο διπλωμάτη  .
Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα Βαλκάνια είναι μια σημαντική περιοχή και γι ‘αυτό δεν μπορεί να αναμένεται από τη Μόσχα να αποχωρήσει από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στις δομές της», δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι «η Αλβανία αξίζει να αρχίσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις»γράφοντας «στα παλαιότερα των υποδημάτων του» τις συνομιλίες με την Ελλάδα και τα «ανοικτά ζητήματα.
«Το αντιρωσικό συναίσθημα στη χώρα είναι ισχυρό  και ο Ρώσος πρέσβης στα Τίρανα Α. Καρπούσιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανησυχία του κοινού για την επιρροή του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας  λόγος για αυτό», καταλήγει ο αλβανικός τύπος  .
Κάπου εδώ όμως…. «μιλάει» ο Ρώσος πρόεδρος μέσω του Ρώσου  ΑΓΕΕΔ.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων στρατηγός Β.Γερασίμωφ ανακοίνωσε την πλήρη πολεμική ετοιμότητα της Ρωσίας στο έδαφος, στην θάλασσα, στον αέρα, στο διάστημα και στον Κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων .
«Το Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρακολουθεί τα πάντα. Οι  ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι έτοιμες να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις σε όλα τα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων του κυβερνοχώρου, και του τομέα των πληροφοριών, και ούτω καθεξής»,  είπε ο ίδιος σε μια περίεργη χρονικά ανακοίνωση.
Η Ρωσία σαφώς και θα λάβει θέση στα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια αλλά και στις απελάσεις διπλωματών της με αντίποινα.
Την ίδια στιγμή Ρωσία και Σερβία έχουν ενεργή συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο και εφόσον το Βελιγράδι ζητήσει την ρωσική συνδρομή , ρωσική αερομεταφερόμενη μονάδα θα «προσγειωθεί» στην Σερβία.
Η συνέχεια, εφόσν ενταθεί και άλλο η κατάσταση  θα είναι ενδεχομένως …ένας πιθανός νέος  Βαλκανικός πόλεμος με την συμμετοχή Αλβανίας, Τουρκίας και ΗΠΑ.
















ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου