Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

FT: Ποια είναι τα θέματα που «καίνε» στις ιταλικές εκλογές - Τι υποστηρίζουν τα κόμματα

-->
Τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας έχουν βάλει στο κάδρο πολλά θέματα και ιδέες στην προεκλογική περίοδο, από τον ενιαίο φόρο, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κατώτατο μισθό. 
Οι Financial Times σε εκτενή τους ανάλυση εξετάζουν μερικές από τις προτάσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των ιδιαίτερα κρίσιμων ιταλικών εκλογών.

Μετανάστευση

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, συμπεριλαμβανομένης της Forza Italia του Silvio Berlusconi και η Λίγκα του Βορρά του Matteo Salvini, εκφράζουν το κύμα δυσαρέσκειας για την κρίση του μεταναστευτικού. 
Η Ιταλία έχει σχετικά χαμηλό πληθυσμό μεταναστών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους Ιταλούς λόγω της ροής των μεταναστών που φθάνουν από όλη τη Μεσόγειο.



Από το 2014 σχεδόν 630.000 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές και περισσότεροι από 13.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να φτάσουν στην Ιταλία.



Η μετανάστευση κρίση κυριάρχησε στην επικαιρότητα της Ιταλίας. 
Κατά τη διάρκεια του 2016 υπήρχαν 2.954 ειδήσεις σχετικά με τη μετανάστευση στην prime time ζώνη των ειδήσεις, και οι κύριες εφημερίδες είχαν κατά μέσο όρο 270 πρωτοσέλιδα για τη μετανάστευση τις πρώτες 304 ημέρες του 2017, σύμφωνα με μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μανιφέστο της Λίγκας του Βορρά παίζει με το συναίσθημα κατά της μετανάστευσης με συνθήματα όπως «σταματήστε την εισβολή». 
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζουν τη μεταναστευτική κρίση και το αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης Berlusconi.

Η ΕΕ και το ευρώ

Η μεταναστευτική κρίση είναι εν μέρει τροφοδότησε των ευρωσκεπτικισμό. 
Περίπου το 80% των Ιταλών αποδοκιμάζει την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης από την ΕΕ, την υψηλότερη από τις μεγάλες οικονομίες των χωρών - μελών.
Γενικότερα, η ΕΕ θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του οικονομικού προβλήματος της Ιταλίας, με δυο στους τρεις Ιταλούς να μην είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει διαχειριστεί οικονομικά ζητήματα.



Η υποστήριξη των Ιταλών στο ευρώ είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη.



Ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν διαφορετικούς βαθμούς προσαρμογής και βελτίωσης στη σχέση της Ιταλία με τις Βρυξέλλες.
Η Λίγκας του Βορρά είναι ανοιχτά κατά της ΕΕ. 
"Σκλάβοι της Ευρώπης; Όχι ευχαριστώ", λέει ένα σύνθημα κόμματος.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει αλλάξει την προσέγγισή του και τώρα θέλει να «επανα-διαπραγματεύτει κάποιους κανόνες της ΕΕ, αλλά πλέον δεν υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της αποχώρησης από την ΕΕ.
Σε αντίθεση, το Δημοκρατικό Κόμμα λέει στους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα για να «επιλέξουν την Ευρώπη και όχι τον εθνικισμό».

Φόροι

Μια εντυπωσιακή πρόταση είναι μια επίπεδη φορολογία στο 23% ή ακόμα και χαμηλότερα. 
Ο μοναδικός φορολογικός συντελεστής θα υποκαταστήσει τους εταιρικούς φόρους αλλά και των φυσικών προσώπων.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ζητά «χαμηλότερους φόρους, υψηλότερη ποιότητα ζωής», με φορολογικές απαλλαγές για τα χαμηλά εισοδήματα και φορολογικές περικοπές για τις μικρές επιχειρήσεις. 
Το Δημοκρατικό Κόμμα λέει ότι θα συνεχίσει να μειώνει τους φόρους, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, στις επενδύσεις και στις μόνιμες συμβάσεις εργασίας.
Η φορολογία είναι ένα ευαίσθητο θέμα. 
Οι φόροι είναι το δεύτερο πιο πιεστικό πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιταλία μετά από μια αναποτελεσματική γραφειοκρατία.
Η Ιταλία είναι η 112η από τις 190 χώρες στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία πληρωμής των φόρων.



«Υψηλή φοροδιαφυγή, πολλές εξαιρέσεις που μειώνουν Έσοδα και την υπερβολική πολυπλοκότητα» είναι εμφανείς στην Ιταλία, λέει η πρόσφατη έκθεση για τη χώρα του ΟΟΣΑ. 
Η Ιταλία κατέχει την δεύτερη θέση για να διαρκέσει μετά το Μεξικό όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των πραγματικών και δυνητικών εσόδων του φόρου προστιθέμενης αξίας - ένα μέτρο φοροδιαφυγής.



Με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να είναι περίπου 10% κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, τα μέτρα για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου είναι δημοφιλή μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Το πιο αμφιλεγόμενο είναι η βασική ιδέα ενός βασικού εισοδήματος 780 ευρώ  άνευ όρων για όλους που προτείνει Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Κάποιος που κερδίζει λιγότερο από 780 ευρώ είτε από την εργασία του, είτε από τη σύνταξή του θα εισπράττει τη διαφορά.



Το Δημοκρατικό κόμμα προτείνει να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.
Το κόμμα έχει δεσμευθεί να εισαγάγει ένα ελάχιστο κατώτατο μισθό.
Forza Italia, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα του Βορρά ζητούν την ακύρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που αυξάνει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης.

Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών στην ΕΕ μετά την Πολωνία και έχει έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό. 
Με το δημόσιο χρέος στο 133% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, η Ιταλία έχει μικρά περιθώρια στην αύξηση των δαπανών.




bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου