Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Παγκόσμιος οδηγός ομιλίας και γραφής – Δεν το περιμένατε; Ήρθε κι αυτό!

-->
Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Δημοσιογραφικός οδηγός από το Associated Press καθορίζει ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούν όσοι γράφουν άρθρα και παρουσιάζουν ειδήσεις.

Σε χθεσινό μας άρθρο διαβάζατε πως η δημοσιογραφία περνά εξ ολοκλήρου στα χέρια της παγκόσμιας δικτατορίας και σύντομα κανένα ανθρώπινο χέρι δεν θα μπορεί να γράφει έστω μία στάλα αλήθειας.

Την αρχή κάνει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association, το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 706.000 ευρώ από τη Google για να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την γραφή μέχρι και 30.000 ειδήσεων τοπικού ενδιαφέροντος τον μήνα, σε συνεργασία με την Urbs Media.

Αυτό σημαίνει πως οι ειδήσεις θα γράφονται απλά και ψυχρά από μονάδες υπολογιστών, φυσικά από την οπτική γωνία της παγκόσμιας εξουσίας και πλέον δεν θα υπάρχουν «ψευδείς ειδήσεις-hoax», όπως ονομάζουν, μεταξύ των άλλων, τα νέα που ξεσκεπάζουν τα σχέδια της Νέας Τάξης.

Σε συνέχεια όλων αυτών, το πασίγνωστο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press απαγορεύει σε δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «τρομοκράτης», «ισλαμιστής» ακόμα και «μετανάστης».

Αυτό αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Rachel Alexander, σε άρθρο του για την ιστοσελίδα «The Hill».

Αναφέρθηκε στο 2017 AP Stylebook, το οποίο προορίζεται να γίνει παγκόσμιος οδηγός συγγραφέων, καθορίζοντας ποιες λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποιες όχι.

Ο Alexander εξηγεί πως, με βάση τον εν λόγω οδηγό γραφής, όταν οι δημοσιογράφοι θα παραδίδουν το άρθρο τους στον αρχισυντάκτης, εκείνος θα αλλάζει τις επίμαχες λέξεις με άλλες «πολιτικά ορθότερες».

Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο:

Ένας συγγραφές που θα χρησιμοποιεί την λέξη «Pro life, υπέρ της ζωής», θα δει την λέξη να αλλάζει σε «anti-abortion, κατά των εκτρώσεων», προκειμένου το κοινό να καταλάβει αλλιώς το νόημα των γραφομένων του και να τα καταδικάζει.


Οι λέξεις «τρομοκράτης» και «ισλαμιστής» λογοκρίνονται και αντικαθίστανται από τις «μαχητής», «μοναχικός λύκος» και «επιτιθέμενος».

Οι μουσουλμάνοι «μετανάστες» ονομάζονται δε σε «άνθρωποι που αγωνίζονται να μπουν στην Ευρώπη».

«Βλέπουμε πως αυτές οι λέξεις απομακρύνονται από ειδησεογραφικά άρθρα και αντικαθίστανται από ‘πολιτικά ορθές’ λέξεις», σημειώνει ο Alexander, μιλώντας στην εκπομπή «Fox & Friends».

Ως «πολιτικά ορθές» λέξεις ορίζουμε αυτές, οι οποίες βολεύουν την Νέα Τάξη, με σκοπό να περάσει στην κοινή γνώμη το ενδεδειγμένο μήνυμα.

Άραγε αυτές τις λέξεις, δεν τις διαβάζουμε-ακούμε εδώ και καιρό από εγχώρια ΜΜΕ;

Σε λίγο θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν γράφουν όπως υπαγορεύει ο όποιος δημοσιογραφικός οδηγός;

prisonplanet.gr
katohika.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου