Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

«Πάγος» για χρέος και ποσοτική χαλάρωση από τους πιστωτές - Ο Ντράγκι ζήτησε αποδείξεις για τη βιωσιμότητα για να βάλει την Ελλάδα στο QE

-->

Handelsblatt: «Η Ελλάδα δεν θα πάρει καλύτερη λύση για το χρέος από αυτή της 22ας Μαΐου - Πολιτική ήττα Τσίπρα» - Μέχρι και επίκληση στον Θεό έκανε ο Τσακαλώτος

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ των δανειστών για το χρέος από αυτόν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Θα πρόκειται για μια πολιτική ήττα για τον Τσίπρα που άναψε το "πράσινο φως" για το τελευταίο πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους» προσθέτει με νόημα η γερμανική εφημερίδα.

Κατά την εκτίμησή της, μάλιστα, «η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι» υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές» αποπληρωμές.


«Επικίνδυνο παιχνίδι»
Αναφερόμενη στην ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών από τον υπουργό Οικονομικών η Handelsblatt γράφει ότι «ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος» σημειώνοντας τη δήλωσή του ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε μία συμφωνία που δεν πληροί τις συμφωνίες».
 
«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. "Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές", είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα. 

«Κουρασμένος και γκρινιάρης»
 
«Οι δυσκολίες των τελευταίων μηνών έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον Τσακαλώτο. Ο 57χρονος δείχνει κουρασμένος και γκρινιάρης», σχολιάζει η Handelsblatt για τον υπουργό Οικονομικών. «Προκειμένου να κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση ασκεί τώρα πιέσεις μέσω των ΜΜΕ», σημειώνει ακόμη για τη συνάντησή του με τους ανταποκριτές. Τη διεθνοποίηση του αιτήματος για το QE ή τουλάχιστον για ένα «διάδρομο» που θα επιτρέψει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές επιχειρεί από χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και επαφών Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου με Ευρωπαίους πρέσβεις στο Μέγαρο Μουσικής. 
 
Και όλα αυτά την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απαιτεί Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από τους θεσμούς (άρα και από το ΔΝΤ) κάτι που δεν προβλέπεται να υπάρξει ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου καθώς το Ταμείο επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών. 

Υπό το φως των νέων δεδομένων το μότο της κυβέρνησης είναι πλέον ο «καθαρός διάδρομος» που θα βοηθήσει την Ελλάδα να «δοκιμάσει τα νερά» στις διεθνείς αγορές. Μετά την προσδοκία για συνολική συμφωνία (global deal) η οποία διαψεύστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, η στρατηγική πέρασε από τη φάση της επιδίωξης της ένταξης στο QE που αναδείχτηκε σε «ιερό δισκοπότηρο» και τώρα προσγειώνεται στο… διάδρομο.  

Ο κ. Τσίπρας έβαλε την Τρίτη στο κάδρο και τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου αν δεν έχουμε καλά νέα στο Eurogroup. Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup είτε στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση «παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου».
 

Σενάριο και χωρίς QE
 
Από το μεσημέρι και μετά ήταν η σειρά του κ. Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβουν πρωτοβουλίες που απευθύνονταν στο εξωτερικό. 
Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε δύσκολο θέμα την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και... «όπως ο Κύριός μας λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους». 

«Δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνουν (σ.σ.: ΕΚΤ), αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι αυτό που βασικά ζητάμε είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, με το QE, με το ΔΝΤ μέσα ή έξω, δεν γνωρίζω» είπε.
 
Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να εξετάζει ένα σενάριο χωρίς το QE καθώς δήλωσε ότι «ακόμη και χωρίς το QE δεν σημάνει ότι η Ελλάδα θα στερηθεί την πρόσβαση στις αγορές».Πρόσθεσε ότι εάν έχουμε μία ικανοποιητική λύση στις 15 Ιουνίου, η πολιτική βούληση για έξοδο στις αγορές υπάρχει και θα αποφασίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο «να δοκιμάσουμε τα νερά» στις αγορές.

Παρά τη διαλλακτικότητα που έδειξε σημειώνοντας ότι «κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017» ο κ. Τσακαλώτος ήταν κάθετος για την πρόταση Σόιμπλε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ» τόνισε. 
 
Μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «I can't for the life of me understand why», η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί «για όνομα του Θεού δεν καταλαβαίνω γιατί» δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός για το θέμα του χρέους. 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πάντως ότι ο τελευταίος άνθρωπος που επιθυμεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «είμαι σίγουρος ότι εργάζεται πάνω σε μία λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου».

Ενημέρωσαν πρέσβεις για το χρέος
Αμέσως μετά τις δηλώσεις στους ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους διπλωματικούς εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. 
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Μ​όνο έτσι οι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι Έλληνες πολίτες θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».

Η προσπάθεια για ευρύτερες επαφές της κυβέρνησης θα συνεχιστεί την Τετάρτη, ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη με στόχο να προωθήσει το αίτημα για την ένταξη της Ελλάδας στο QE από την ΕΚΤ. 

Πέρα από τις επαφές που ενδέχεται να έχει με στελέχη της ΕΚΤ ο κ. Τσακαλώτος θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist. Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να βρεθούν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και ο ομόλογός από την πλευρά τουESM Νικόλα Τζαμαρόλι. 


ΠΗΓΗ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου