Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

To ΔΝΤ τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση και βάζει νέα θέματα στο τραπέζι - Μόνο με νομική δέσμευση του Eurogroup η ένταξη στο QE

-->
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα μέτρα θα έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά...
(upd) Τη στιγμή που σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας είναι σε εξέλιξη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, κυβερνητικός παράγοντας αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει και νέα θέματα που εγέρθηκαν από το Δ.Ν.Τ.«Στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το Δ.Ν.Τ., καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια» επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος .
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα μέτρα θα έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά, ενώ όπως μετέδιδε και νωρίτερα το bankingnews.gr από τα προσχέδια των δύο Μνημονίων που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά έκανε τεράστιες υποχωρήσεις σε όλα τα μεγάλα μέτωπα: από τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και βαθύ «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020, το οποίο όμως μπορεί και να εφαρμοστεί νωρίτερα, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί.
Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. 
Στην τεχνική συμφωνία (SLA) θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, με ανώτατο όριο περικοπών το 22%, με παράλληλο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καταστεί εφικτή εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ. 
Το κούρεμα όλων των συντάξεων ικανοποιεί το Δ.Ν.Τ. αφού πέτυχε ότι ήθελε από τα μέτρα λιτότητας που ζητούσε παρά το γεγονός ότι για αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή» για την (αριστερή) κυβέρνηση.
Επισημαίνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:00 ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των θεσμών.
Η πρώτη συνάντηση που έγινε στις 16:00 είχε ως θέμα τα δημοσιονομικά, ενώ στις 18:30 ακολούθησε νέος γύρος συζητήσεων για τα χρηματοπιστωτικά. 
Στη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών προσήλθε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση για τα εργασιακ, που είχε προγραμματιστεί για τις 19:30. 

Χωρίς νομική δέσμευση από το Eurogroup της 22ας Μαϊου η Ελλάδα δεν εντάσσεται στο QE τον Ιούλιο 2017 

Για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η ΕΚΤ επιθυμεί νομικά κείμενα για το χρέος από το Eurogroup στις 22 Μαΐου 2017 και όχι πολιτικές δηλώσεις, σύμφωνα με ανώτερη τραπεζική πηγή.   
Η ίδια πηγή, εκτιμά ότι εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ε.Κ.Τ. τον Ιούλιο 2017.
Ο ίδιος παράγοντας δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά. 
Εκτίμησε πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%- 2%.

(Πρώτη ενημέρωση 17:07)
www.bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου