Ομάδες θανάτου στα social media σπρώχνουν νέους στην αυτοκτονία
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά τον εντοπισμό «ομάδων θανάτου» στα social media που ενθαρρύνουν τις αυτοκτονίες νέων.
Οι κρυφές «ομάδες θανάτου» στο VK, το αντίπαλο δέος του facebook στη Ρωσία, ελέγχονται από «μέντορες» που υποκινούν τα μέλη να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Η ύπαρξη αυτών των ομάδων έχει προκαλέσει πανικό στους γονείς και πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις σε μια χώρα όπου η αυτοκτονία θεωρείται θέμα ταμπού.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του και μέσα στον μήνα ζήτησε αυστηρότερες ποινές για όσους καταδικάζονται για υποκίνηση σε αυτοκτονία, έγκλημα που σήμερα επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια.Αρκετές δεκάδες εφήβων ανάμεσα στους 130 που έβαλαν τέλος στη ζωή τους δέχτηκαν πιέσεις από τα μέλη «ομάδων θανάτου» στο VK που παραμένει στη σκιά.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον 22χρονο «μέντορα» Filipp Budeikin με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην αυτοκτονία 15 εφήβων.
«Πρώτα πρέπει να δημιουργείς ομάδες με καταθλιπτικό περιεχόμενο που σε βυθίζουν σε μια ιδιαίτερα ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι κάνουν κλικ και μπαίνουν σε μια κλειστή ομάδα. Τότε ξεκινά το παιχνίδι», είχε δηλώσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο 22χρονος λίγο πριν από τη σύλληψή του.
Είχε παραδεχτεί πως ζήτησε από τα θύματά του να μοιραστούν προσωπικές τους πληροφορίες και να διενεργούν ορισμένα «καθήκοντα». «Απλά εξήγησα σε ορισμένους ανθρώπους γιατί ήταν καλύτερο να πεθάνουν, τίποτα περισσότερο. Εκείνοι πήραν την απόφαση. Κανείς δεν τους ανάγκασε».
Πηγή: News.com.au
http://www.newsit.gr/
…………………………..
Παιχνίδια θανάτου στο Ιντερνετ Προσοχή στα παιδιά!
Προκλήσεις μέχρι θανάτου, ένα μαντήλι, μία μπλε φάλαινα, μία νεράιδα, μία κουταλιά κανέλα είναι μερικά κομμάτια από το παζλ της μεγαλύτερης μάστιγας που απειλεί τα παιδιά όλου του κόσμου.
Το Ιντερνετ, που έχει εισβάλλει βίαια στην ζωή μας, δεν είναι μόνο πολύτιμο εργαλείο για την δουλειά ή για την επικοινωνία μας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ο χειρότερος εχθρός μας.
Ενας εχθρός που είναι πολύ επικίνδυνος γιατί πολύ απλά μπορεί να σε σκοτώσει από μακριά, δεν είναι ορατός και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.
Παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια-θανάτου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και έχουν αναστατώσει όλο τον κόσμο.
«Παιχνίδια» που έχουν την δυνατότητα να μπουν στο σπίτι του καθένα από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και μέσα από την ψευδαίσθηση της μακρινής απόστασης και της ασφάλειας του σπιτιού να… χαρακώσουν πρώτα την ψυχή και έπειτα να οδηγήσουν στον θάνατο.
Choking Game
To «Choking Game» εδώ και χρόνια απασχολεί τις διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο και εκατοντάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του.
Μπορεί να ομαδικό αλλά και μοναχικό «παιχνίδι» και ο στόχος του είναι να δώσει την ψευδαίσθηση της ευφορίας στο άτομο που φτάνει μέχρι τον θάνατο.
Το «παιχνίδι-λιποθυμίας» αρχίζει μετά την πρόσκληση κάποιου τρίτου ώστε να βιώσει την αίσθηση μιας κατάστασης λιποθυμίας ή ημιλιποθυμίας ή μια εμπειρία πολύ κοντινή στον θάνατο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού GASP (Games Adolescents Shouldn’t Play), η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού είναι η διακοπή της τροφοδοσίας του εγκεφάλου με οξυγόνο, η οποία δημιουργεί ζαλάδα και μια αίσθηση ευφορίας, και μερικές φορές καταλήγει στην λιποθυμία.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει πάρα πολλά ονόματα όπως «fainting game», «blackout game», «space monkey», «cloud nine» «five minutes in heaven».
Σύμφωνα μια έρευνα πανεπιστημίου των ΗΠΑ τα παιδιά που έπεσαν θύματα το έκαναν περισσότερο για ανταγωνιστικούς λόγους.
«Αυτός δε τα κατάφερε όπως θα έπρεπε, μπορείς να το κάνεις καλύτερα;» είναι μία από τις ατάκες που ακούγονται συνεχώς και εκεί είναι η μεγάλη παγίδα.
Πριν από λίγους μήνες ο θάνατος ενός 12χρονου αγοριού στο Μπέρμιγχαμ αποδίδεται στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Ο Karnel Haughton βρέθηκε αναίσθητος στο υπνοδωμάτιό και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. Φίλος της οικογένειας λίγες ημέρες αργότερα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :
«Η οικογένεια έχει αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να καταστήσουμε σαφές τι ακριβώς συνέβη και να βοηθήσουμε να σταματήσει η νέα τρέλα των νέων που έχει γίνει τρομακτικά δημοφιλή στο ίντερνετ.
Στην αρχή δεν ξέραμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά ορισμένοι από τους φίλους του Karnel τόλμησαν να δηλώσουν στην αστυνομία και την οικογένεια για ένα παιχνίδι – τρέλα που έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των νέων στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ονομάζεται το παιχνίδι πνιγμού.
Είναι τρομερά σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας και να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ότι μία από τις πολλές συνέπειες του παιχνιδιού είναι δυστυχώς ο θάνατος».
Πρόσφατα η αυτοκτονία της μαθήτριας στην Γλυφάδα ίσως να σχετίζεται με το συγκεκριμένο παιχνίδι ενώ είναι δεδομένο πως σε αυτό οφείλεται η σοβαρή περιπέτεια υγείας ενός αγοριού στα Γιαννιτσά πριν από κάποια χρόνια.
Ο 15χρονος έστησε την επιχείρηση απαγχονισμού μέσα στην τουαλέτα του σπιτιού της γιαγιάς του. Το κακό έγινε όταν ο πατέρας πήρε το 15χρονο για να επισκεφτούν τη γιαγιά του στην παλιά Πέλλα.
Ο νεαρός έπαιζε με τα ξαδέλφια του μέσα στο σπίτι, ενώ ο πατέρας και η γιαγιά έκαναν δουλειές στον κήπο. Ξαφνικά το παιδί σηκώνεται, πηγαίνει στη τουαλέτα και κλειδώνει την πόρτα.
Ο πατέρας, αντιλαμβανόμενος την αργοπορία του παιδιού, ανησύχησε. Χτύπησε την πόρτα, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Τελικά, την έσπασε.
Είδε το γιο του να έχει κάνει την πετσέτα βρόχο και να έχει κρεμαστεί από ένα γάντζο.
Το παιδί μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών με «ανοξαιμική βλάβη του εγκεφάλου, συνεπεία καρδιακής ανακοπής». Ευτυχώς δεν πέθανε αλλά έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο.
Σε πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου διαπιστώθηκε πως τα παιδιά που πέθαναν εξαιτίας του παιχνιδιού είναι από 6 έως 19 ετών. Το 96% των θυμάτων δήλωσαν πως δεν είχαν ακούσει ποτέ για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Neknominate
Και αυτό είναι ένα παιχνίδι πρόκλησης. Οι συμμετέχοντες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους σε αλλόκοτες πόζες και ριψοκίνδυνες ενέργειες και αν επιζήσουν αναρτούν το υλικό στο facebook και στη συνέχεια προκαλούν άλλους χρήστες να κάνουν το ίδιο.
Ένα από τα θύματα του Neknominate ήταν ένας 20χρονος Βρετανός από το Νότιγχαμ.
Πριν από λίγες ημέρες ο Μπράντλεϊ Ιμς ανέβασε ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν να πίνει τζιν στο οποίο είχε ρίξει φακελάκια τσαγιού. «Ετσι πίνεται» εμφανίζεται να λέει στο βίντεο.
Λίγα λεπτά μετά τη βιντεοσκόπηση ο Μπράντλεϊ είπε στους φίλους του ότι «αισθάνεται αδιαθεσία» και ότι «πονάει η κοιλιά του» και τέσσερις ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκίνησε από εφήβους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι άρχισαν να αναρτούν στο Ιντερνετ βίντεο που τους δείχνουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και στη συνέχεια να προβαίνουν σε επικίνδυνες πράξεις.
Πάρα πολλές φορές έχει γίνει καταγγελία από τους γονείς στο facebοok για να απαγορεύσουν παρόμοιες δημοσιεύσεις αλλά δεν έχει απαγορευτεί κάτι και η συγκεκριμένη μόδα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.
Fire Fairy
To «Fire Fairy» ή αλλιώς «νεράιδες της φωτιάς» είναι η νέα μόδα που έχει σπείρει τον πανικό στην Ρωσία.
Σε αυτό δίνονται οδηγίες σε μικρά κορίτσια για το πώς να γίνουν «νεράιδες της φωτιάς» ανοίγοντας το γκάζι στην κουζίνα.
Πρόσφατα η 5χρονη Sofia Ezhova υπέστη σοβαρά εγκαύματα ακολουθώντας τις «οδηγίες».
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι οδηγίες είναι οι εξής:
«Τα μεσάνυχτα, όταν όλοι κοιμούνται, σήκω από το κρεβάτι σου και κάνε τον γύρο του δωματίου τρεις φορές.
Μετά πες τις μαγικές λέξεις ‘βασίλειο του Alfey, μικρές νεράιδες, δώστε μου τη δύναμη, σας το ζητώ’.
Μετά πήγαινε στην κουζίνα ήσυχα, κανείς δεν πρέπει να σε καταλάβει αλλιώς η μαγεία των λέξεων θα χαθεί, άνοιξε το γκάζι στην κουζίνα, όλα τα μάτια.
Αλλά μην τα ανάψεις, δεν θέλεις να καείς, έτσι δεν είναι; Μετά πήγαινε για ύπνο.
Το μαγικό αέριο θα έρθει σε σένα, θα το αναπνέεις καθώς κοιμάσαι και το πρωί όταν ξυπνήσεις, πες ‘Ευχαριστώ Alfeya, έγινα νεράιδα’.
Και θα έχεις γίνει μια αληθινή νεράιδα της φωτιάς».
Blue whale Challenge
Το Blue whale Challenge ή αλλιώς η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την 51η μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία.
Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων.
Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα.
Πρόσφατα δύο 15χρονα παιδιά στην Ρωσία αυτοκτόνησαν πέφτοντας από την οροφή της πολυκατοικίας.
Δύο μέρες νωρίτερα ένα 14χρονο κορίτσι από την Τσίτα έπεσε στις ράγες του προαστιακού και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μια 15χρονη τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από πολυκατοικία στο χιονισμένο έδαφος στο Κρασνογιάρσκ.
Πριν το κάνει άφησε ένα σημείωμα που έλεγε «Τέλος» και νωρίτερα είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία με μια μεγάλη γαλάζια φάλαινα.
Σε ένα από τα σχόλιά της η φίλη της Βερόνικα έγραψε: «Η αναίσθητη χάνεται…Τέλος».
Cinnamon Challenge
Η πρόκληση της κανέλλας είναι άλλη μία διαδικτυακή συνήθεια των εφήβων που προκαλεί πάρα πολλά στην υγεία τους.
Παίρνουν μία κουταλιά κανέλας και την καταπίνουν με απαραίτητη προϋπόθεση να μην πιούν νερό.
Αυτό που επακολουθεί είναι τα άτομα που το επιχείρησαν να πνίγονται, να βήχουν και να κάνουν εμετό ενώ οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν τους τυχερούς.
Η κανέλα δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στους πνεύμονες και εκατοντάδες έφηβοι κυρίως στην Αμερική έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και κάποια από αυτά προσβλήθηκαν από ίνωση του πνεύμονα.
Στα χιλιάδες βίντεο που έχουν αναρτηθεί από την συγκεκριμένη διαδικασία το παιδί που το δοκιμάζει περιστοιχίζεται από φίλους του που ξεσπούν σε γέλια βλέποντας το να μην μπορεί να αναπνεύσει αλλά κανείς δεν κάνει τον κόπο να τον βοηθήσει.
The Dusting
To Dusting ή αλλιώς ξεσκόνισμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά οι έφηβοι εισπνέουν μία κόλλα ή ένα δοχείο με πεισμένο αέρα ή κάποια χημική ουσία με την οποία καθαρίζουν τον υπολογιστή τους για πάρα πολλή ώρα.
Αυτό τους προκαλεί μία πρόσκαιρη ευφορία και ο… νικητής στην συγκεκριμένη διαδικασία είναι ποιος θα μπορέσει μετά από την εισπνοή και αφού το κάνει για πολλή ώρα να κάνει τις πιο απλές κινήσεις όπως είναι να πάει να ανοίξει την πόρτα ή να σηκωθεί από την θέση του.
Είναι ιδιαίτερα εθιστική συνήθεια και πολλοί από τους έφηβους που το δοκίμασαν κατέληξαν σε κλινικές αποτοξίνωσης ενώ τα συγκεκριμένα χημικά συστατικά δημιουργούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην καρδιά και στους πνεύμονες.
Car Surfing
Για όσους δεν κατάλαβαν από τον τίτλο απλά είναι σέρφινγκ πάνω στο καπό ενεός αυτοκινήτου σε κίνηση.
Θυμίζει σκηνές από κινηματογραφική ταινία αλλά αποτελεί πραγματικότητα και ειδικότερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι διαδεδομένο.
Οι κάμερες στήνονται σε προπορευόμενο όχημα, ο νεαρός ή η νεαρή ανεβαίνει πάνω στο αυτοκίνητο και αυτό αρχίζει να κινείται.
Το εγχείρημα καταγράφεται, ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι ξεκινά η πρόκληση για τον επόμενο.
Τον περασμένο χρόνο 10 παιδιά σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν και ήδη έχουν οργανωθεί πολλές διαδικτυακές ομάδες που προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους από αυτή την μόδα.
Άλλη εκδοχή του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι το Ghost riding και η παραλλαγή σε αυτό είναι ότι ο ίδιος ο οδηγός αφήνει το τιμόνι και κάνει τρέλες την ώρα που το αυτοκίνητο κινείται.
The fire challenge
Το The fire challenge ή αλλιώς η πρόκληση της φωτιάς δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λένε οι συγκεκριμένες λέξεις.
Παιδιά ρίχνουν στο σώμα τους οινόπνευμα, ανάβουν φωτιά και στην συνέχεια προσπαθούν να βγουν έξω από το σπίτι τους χωρίς να καούν ζωντανοί αλλά να κάψουν και το σπίτι τους.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει πολύ μεγάλη αύξηση και μάλιστα έχει προκαλέσει τον σοβαρό ακρωτηριασμό ενεός 17χρονου στην Φλόριντα.
Και αυτό έχει να κάνει με πρόκληση και αυτός που τα καταφέρνει να βγει ζωντανός προκαλεί τον φίλο του και με ταχύτατους ρυθμούς κάνει τον γύρο του διαδικτύου
https://www.voucherergasia.gr
Γιώργος Ανεστόπουλος
ΠΗΓΗ
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά τον εντοπισμό «ομάδων θανάτου» στα social media που ενθαρρύνουν τις αυτοκτονίες νέων.
Οι κρυφές «ομάδες θανάτου» στο VK, το αντίπαλο δέος του facebook στη Ρωσία, ελέγχονται από «μέντορες» που υποκινούν τα μέλη να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Η ύπαρξη αυτών των ομάδων έχει προκαλέσει πανικό στους γονείς και πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις σε μια χώρα όπου η αυτοκτονία θεωρείται θέμα ταμπού.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του και μέσα στον μήνα ζήτησε αυστηρότερες ποινές για όσους καταδικάζονται για υποκίνηση σε αυτοκτονία, έγκλημα που σήμερα επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια.Αρκετές δεκάδες εφήβων ανάμεσα στους 130 που έβαλαν τέλος στη ζωή τους δέχτηκαν πιέσεις από τα μέλη «ομάδων θανάτου» στο VK που παραμένει στη σκιά.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον 22χρονο «μέντορα» Filipp Budeikin με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην αυτοκτονία 15 εφήβων.
«Πρώτα πρέπει να δημιουργείς ομάδες με καταθλιπτικό περιεχόμενο που σε βυθίζουν σε μια ιδιαίτερα ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι κάνουν κλικ και μπαίνουν σε μια κλειστή ομάδα. Τότε ξεκινά το παιχνίδι», είχε δηλώσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο 22χρονος λίγο πριν από τη σύλληψή του.
Είχε παραδεχτεί πως ζήτησε από τα θύματά του να μοιραστούν προσωπικές τους πληροφορίες και να διενεργούν ορισμένα «καθήκοντα». «Απλά εξήγησα σε ορισμένους ανθρώπους γιατί ήταν καλύτερο να πεθάνουν, τίποτα περισσότερο. Εκείνοι πήραν την απόφαση. Κανείς δεν τους ανάγκασε».
Πηγή: News.com.au
http://www.newsit.gr/
…………………………..
Παιχνίδια θανάτου στο Ιντερνετ Προσοχή στα παιδιά!
Προκλήσεις μέχρι θανάτου, ένα μαντήλι, μία μπλε φάλαινα, μία νεράιδα, μία κουταλιά κανέλα είναι μερικά κομμάτια από το παζλ της μεγαλύτερης μάστιγας που απειλεί τα παιδιά όλου του κόσμου.
Το Ιντερνετ, που έχει εισβάλλει βίαια στην ζωή μας, δεν είναι μόνο πολύτιμο εργαλείο για την δουλειά ή για την επικοινωνία μας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ο χειρότερος εχθρός μας.
Ενας εχθρός που είναι πολύ επικίνδυνος γιατί πολύ απλά μπορεί να σε σκοτώσει από μακριά, δεν είναι ορατός και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.
Παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια-θανάτου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και έχουν αναστατώσει όλο τον κόσμο.
«Παιχνίδια» που έχουν την δυνατότητα να μπουν στο σπίτι του καθένα από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και μέσα από την ψευδαίσθηση της μακρινής απόστασης και της ασφάλειας του σπιτιού να… χαρακώσουν πρώτα την ψυχή και έπειτα να οδηγήσουν στον θάνατο.
Choking Game
To «Choking Game» εδώ και χρόνια απασχολεί τις διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο και εκατοντάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του.
Μπορεί να ομαδικό αλλά και μοναχικό «παιχνίδι» και ο στόχος του είναι να δώσει την ψευδαίσθηση της ευφορίας στο άτομο που φτάνει μέχρι τον θάνατο.
Το «παιχνίδι-λιποθυμίας» αρχίζει μετά την πρόσκληση κάποιου τρίτου ώστε να βιώσει την αίσθηση μιας κατάστασης λιποθυμίας ή ημιλιποθυμίας ή μια εμπειρία πολύ κοντινή στον θάνατο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού GASP (Games Adolescents Shouldn’t Play), η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού είναι η διακοπή της τροφοδοσίας του εγκεφάλου με οξυγόνο, η οποία δημιουργεί ζαλάδα και μια αίσθηση ευφορίας, και μερικές φορές καταλήγει στην λιποθυμία.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει πάρα πολλά ονόματα όπως «fainting game», «blackout game», «space monkey», «cloud nine» «five minutes in heaven».
Σύμφωνα μια έρευνα πανεπιστημίου των ΗΠΑ τα παιδιά που έπεσαν θύματα το έκαναν περισσότερο για ανταγωνιστικούς λόγους.
«Αυτός δε τα κατάφερε όπως θα έπρεπε, μπορείς να το κάνεις καλύτερα;» είναι μία από τις ατάκες που ακούγονται συνεχώς και εκεί είναι η μεγάλη παγίδα.
Πριν από λίγους μήνες ο θάνατος ενός 12χρονου αγοριού στο Μπέρμιγχαμ αποδίδεται στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Ο Karnel Haughton βρέθηκε αναίσθητος στο υπνοδωμάτιό και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. Φίλος της οικογένειας λίγες ημέρες αργότερα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :
«Η οικογένεια έχει αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να καταστήσουμε σαφές τι ακριβώς συνέβη και να βοηθήσουμε να σταματήσει η νέα τρέλα των νέων που έχει γίνει τρομακτικά δημοφιλή στο ίντερνετ.
Στην αρχή δεν ξέραμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά ορισμένοι από τους φίλους του Karnel τόλμησαν να δηλώσουν στην αστυνομία και την οικογένεια για ένα παιχνίδι – τρέλα που έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των νέων στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ονομάζεται το παιχνίδι πνιγμού.
Είναι τρομερά σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας και να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ότι μία από τις πολλές συνέπειες του παιχνιδιού είναι δυστυχώς ο θάνατος».
Πρόσφατα η αυτοκτονία της μαθήτριας στην Γλυφάδα ίσως να σχετίζεται με το συγκεκριμένο παιχνίδι ενώ είναι δεδομένο πως σε αυτό οφείλεται η σοβαρή περιπέτεια υγείας ενός αγοριού στα Γιαννιτσά πριν από κάποια χρόνια.
Ο 15χρονος έστησε την επιχείρηση απαγχονισμού μέσα στην τουαλέτα του σπιτιού της γιαγιάς του. Το κακό έγινε όταν ο πατέρας πήρε το 15χρονο για να επισκεφτούν τη γιαγιά του στην παλιά Πέλλα.
Ο νεαρός έπαιζε με τα ξαδέλφια του μέσα στο σπίτι, ενώ ο πατέρας και η γιαγιά έκαναν δουλειές στον κήπο. Ξαφνικά το παιδί σηκώνεται, πηγαίνει στη τουαλέτα και κλειδώνει την πόρτα.
Ο πατέρας, αντιλαμβανόμενος την αργοπορία του παιδιού, ανησύχησε. Χτύπησε την πόρτα, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Τελικά, την έσπασε.
Είδε το γιο του να έχει κάνει την πετσέτα βρόχο και να έχει κρεμαστεί από ένα γάντζο.
Το παιδί μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών με «ανοξαιμική βλάβη του εγκεφάλου, συνεπεία καρδιακής ανακοπής». Ευτυχώς δεν πέθανε αλλά έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο.
Σε πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου διαπιστώθηκε πως τα παιδιά που πέθαναν εξαιτίας του παιχνιδιού είναι από 6 έως 19 ετών. Το 96% των θυμάτων δήλωσαν πως δεν είχαν ακούσει ποτέ για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Neknominate
Και αυτό είναι ένα παιχνίδι πρόκλησης. Οι συμμετέχοντες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους σε αλλόκοτες πόζες και ριψοκίνδυνες ενέργειες και αν επιζήσουν αναρτούν το υλικό στο facebook και στη συνέχεια προκαλούν άλλους χρήστες να κάνουν το ίδιο.
Ένα από τα θύματα του Neknominate ήταν ένας 20χρονος Βρετανός από το Νότιγχαμ.
Πριν από λίγες ημέρες ο Μπράντλεϊ Ιμς ανέβασε ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν να πίνει τζιν στο οποίο είχε ρίξει φακελάκια τσαγιού. «Ετσι πίνεται» εμφανίζεται να λέει στο βίντεο.
Λίγα λεπτά μετά τη βιντεοσκόπηση ο Μπράντλεϊ είπε στους φίλους του ότι «αισθάνεται αδιαθεσία» και ότι «πονάει η κοιλιά του» και τέσσερις ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκίνησε από εφήβους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι άρχισαν να αναρτούν στο Ιντερνετ βίντεο που τους δείχνουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και στη συνέχεια να προβαίνουν σε επικίνδυνες πράξεις.
Πάρα πολλές φορές έχει γίνει καταγγελία από τους γονείς στο facebοok για να απαγορεύσουν παρόμοιες δημοσιεύσεις αλλά δεν έχει απαγορευτεί κάτι και η συγκεκριμένη μόδα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.
Fire Fairy
To «Fire Fairy» ή αλλιώς «νεράιδες της φωτιάς» είναι η νέα μόδα που έχει σπείρει τον πανικό στην Ρωσία.
Σε αυτό δίνονται οδηγίες σε μικρά κορίτσια για το πώς να γίνουν «νεράιδες της φωτιάς» ανοίγοντας το γκάζι στην κουζίνα.
Πρόσφατα η 5χρονη Sofia Ezhova υπέστη σοβαρά εγκαύματα ακολουθώντας τις «οδηγίες».
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι οδηγίες είναι οι εξής:
«Τα μεσάνυχτα, όταν όλοι κοιμούνται, σήκω από το κρεβάτι σου και κάνε τον γύρο του δωματίου τρεις φορές.
Μετά πες τις μαγικές λέξεις ‘βασίλειο του Alfey, μικρές νεράιδες, δώστε μου τη δύναμη, σας το ζητώ’.
Μετά πήγαινε στην κουζίνα ήσυχα, κανείς δεν πρέπει να σε καταλάβει αλλιώς η μαγεία των λέξεων θα χαθεί, άνοιξε το γκάζι στην κουζίνα, όλα τα μάτια.
Αλλά μην τα ανάψεις, δεν θέλεις να καείς, έτσι δεν είναι; Μετά πήγαινε για ύπνο.
Το μαγικό αέριο θα έρθει σε σένα, θα το αναπνέεις καθώς κοιμάσαι και το πρωί όταν ξυπνήσεις, πες ‘Ευχαριστώ Alfeya, έγινα νεράιδα’.
Και θα έχεις γίνει μια αληθινή νεράιδα της φωτιάς».
Blue whale Challenge
Το Blue whale Challenge ή αλλιώς η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την 51η μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία.
Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων.
Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα.
Πρόσφατα δύο 15χρονα παιδιά στην Ρωσία αυτοκτόνησαν πέφτοντας από την οροφή της πολυκατοικίας.
Δύο μέρες νωρίτερα ένα 14χρονο κορίτσι από την Τσίτα έπεσε στις ράγες του προαστιακού και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μια 15χρονη τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από πολυκατοικία στο χιονισμένο έδαφος στο Κρασνογιάρσκ.
Πριν το κάνει άφησε ένα σημείωμα που έλεγε «Τέλος» και νωρίτερα είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία με μια μεγάλη γαλάζια φάλαινα.
Σε ένα από τα σχόλιά της η φίλη της Βερόνικα έγραψε: «Η αναίσθητη χάνεται…Τέλος».
Cinnamon Challenge
Η πρόκληση της κανέλλας είναι άλλη μία διαδικτυακή συνήθεια των εφήβων που προκαλεί πάρα πολλά στην υγεία τους.
Παίρνουν μία κουταλιά κανέλας και την καταπίνουν με απαραίτητη προϋπόθεση να μην πιούν νερό.
Αυτό που επακολουθεί είναι τα άτομα που το επιχείρησαν να πνίγονται, να βήχουν και να κάνουν εμετό ενώ οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν τους τυχερούς.
Η κανέλα δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στους πνεύμονες και εκατοντάδες έφηβοι κυρίως στην Αμερική έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και κάποια από αυτά προσβλήθηκαν από ίνωση του πνεύμονα.
Στα χιλιάδες βίντεο που έχουν αναρτηθεί από την συγκεκριμένη διαδικασία το παιδί που το δοκιμάζει περιστοιχίζεται από φίλους του που ξεσπούν σε γέλια βλέποντας το να μην μπορεί να αναπνεύσει αλλά κανείς δεν κάνει τον κόπο να τον βοηθήσει.
The Dusting
To Dusting ή αλλιώς ξεσκόνισμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά οι έφηβοι εισπνέουν μία κόλλα ή ένα δοχείο με πεισμένο αέρα ή κάποια χημική ουσία με την οποία καθαρίζουν τον υπολογιστή τους για πάρα πολλή ώρα.
Αυτό τους προκαλεί μία πρόσκαιρη ευφορία και ο… νικητής στην συγκεκριμένη διαδικασία είναι ποιος θα μπορέσει μετά από την εισπνοή και αφού το κάνει για πολλή ώρα να κάνει τις πιο απλές κινήσεις όπως είναι να πάει να ανοίξει την πόρτα ή να σηκωθεί από την θέση του.
Είναι ιδιαίτερα εθιστική συνήθεια και πολλοί από τους έφηβους που το δοκίμασαν κατέληξαν σε κλινικές αποτοξίνωσης ενώ τα συγκεκριμένα χημικά συστατικά δημιουργούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην καρδιά και στους πνεύμονες.
Car Surfing
Για όσους δεν κατάλαβαν από τον τίτλο απλά είναι σέρφινγκ πάνω στο καπό ενεός αυτοκινήτου σε κίνηση.
Θυμίζει σκηνές από κινηματογραφική ταινία αλλά αποτελεί πραγματικότητα και ειδικότερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι διαδεδομένο.
Οι κάμερες στήνονται σε προπορευόμενο όχημα, ο νεαρός ή η νεαρή ανεβαίνει πάνω στο αυτοκίνητο και αυτό αρχίζει να κινείται.
Το εγχείρημα καταγράφεται, ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι ξεκινά η πρόκληση για τον επόμενο.
Τον περασμένο χρόνο 10 παιδιά σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν και ήδη έχουν οργανωθεί πολλές διαδικτυακές ομάδες που προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους από αυτή την μόδα.
Άλλη εκδοχή του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι το Ghost riding και η παραλλαγή σε αυτό είναι ότι ο ίδιος ο οδηγός αφήνει το τιμόνι και κάνει τρέλες την ώρα που το αυτοκίνητο κινείται.
The fire challenge
Το The fire challenge ή αλλιώς η πρόκληση της φωτιάς δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λένε οι συγκεκριμένες λέξεις.
Παιδιά ρίχνουν στο σώμα τους οινόπνευμα, ανάβουν φωτιά και στην συνέχεια προσπαθούν να βγουν έξω από το σπίτι τους χωρίς να καούν ζωντανοί αλλά να κάψουν και το σπίτι τους.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει πολύ μεγάλη αύξηση και μάλιστα έχει προκαλέσει τον σοβαρό ακρωτηριασμό ενεός 17χρονου στην Φλόριντα.
Και αυτό έχει να κάνει με πρόκληση και αυτός που τα καταφέρνει να βγει ζωντανός προκαλεί τον φίλο του και με ταχύτατους ρυθμούς κάνει τον γύρο του διαδικτύου
https://www.voucherergasia.gr
Γιώργος Ανεστόπουλος
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου