Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Βελτιώσεις ζητάει η Αθήνα για να πει το «ναι» - Βουλευτές και κόμμα στηρίζουν ελλαδάρχη - Η «τελευταία θυσία» για το «true story»

-->
Αφορολόγητο, ψηφισμένα μέτρα ύψους 3,6 δις, σε δυο δόσεις και εργασιακά είναι πάνω στο τραπέζι
Ένα «θερμό» 48-ωρο έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση εφόσον επιθυμεί να αξιοποίησει την «τελευταία ευκαιρία» του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να τοποθετηθεί το αργότερο έως την Τετάρτη για το αν αποδέχεται ή όχι τον κορμό της πρότασης που «ενεχείρησαν» εταίροι και δανειστές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Παρασκευή το βράδυ. 
Ήδη, το Σαββατοκύριακο και παρά τις εργασίες της Κεντρική Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις εργασίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους στενούς του συνεργάτες σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. 
Απ την πλευρά του, o Υπουργός Οικονομικών όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο bankingnews.gr προχωρούσε σε ανταλλαγή e-mail με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια ο «κοινός τόπος» της τελικής συμφωνίας και του συμβιβασμού Αθήνας – δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης να επιτευχθεί σε μια πιο «ελαστική» πρόταση.     
Ωστόσο, στην Ηρώδου Αττικού αλλά και στην οδό Νίκης γνωρίζουν πως η πρόταση των δανειστών έχει τη μορφή «τελεσιγράφου» και δεν επιδέχεται «ξεχειλώματος» με την κυβέρνησης να καλείται να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα «take it or leave it». 
Αφορολόγητο, ψηφισμένα μέτρα ύψους 3,6 δις, σε δυο δόσεις και εργασιακά είναι πάνω στο τραπέζι με την κυβέρνηση να επιχειρεί οριακές βελτιώσεις -κυρίως στα εργασιακά και το ύψος του αφορολόγητου- που θα καταστήσουν τον «επώδυνο συμβιβασμό» πολιτικά και επικοινωνιακά «διαχειρίσιμη επιλογή» και πάντως πολύ πιο ασφαλή από την προσφυγή στις κάλπες υπό συνθήκες αβεβαιότητας. 

Ναι στον «συμβιβασμό»- η «τελευταία θυσία» για να …βγει το «true story» της εξόδου στις αγορές

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν και από την ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος περιέγραψε τη «συνθηκολόγηση» με τους δανειστές . 
«Στις συνθήκες αυτές, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όχι μονάχα την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως, στην επόμενη ημέρα, να σκεφτούμε, όχι πια με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για να ολοκληρώσει την ομιλία κάνοντας λόγο για την «μεταμνημονιακή Ελλάδα» και εκφράζοντας τη «βαθιά εμπιστοσύνη στο κριτήριο τόσο της Κεντρικής Επιτροπής όσο και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».
Όλα δείχνουν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το νέο «επώδυνο συμβιβασμό» με το περιβάλλον του πρωθυπουργού να επαναλαμβάνει πως «ότι μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του ο Αλέξης Τσίπρας τότε μπορεί και οφείλει να το στηρίξει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα». 
Και μπορεί οι «κόκκινες γραμμές» να έχουν ξεθωριάσει προκειμένου ΔΝΤ και Βερολίνο να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια πρόταση που θα ικανοποιεί και τους δύο, με αποτέλεσμα ο «λογαριασμός» για την Ελλάδα να ανέβηκε ωστόσο στην κυβέρνηση μιλούν για «ελιγμό». 
Όπως λένε το κυβερνητικό αφήγημα του «true story» περιλαμβάνει δύο κομβικούς σταθμούς. 
Πρόκειται για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και την έξοδο στις αγορές το τρίτο τρίμηνο του 2017. 
«Αν η Ελλάδα μπορέσει να βγει έστω και περιορισμένα για δανεισμό στις διεθνής αγορές λαμβάνοντας ένα ποσό 4 με 5 δις τότε θα υπάρξει μεγάλο περιθώριο στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και την παροχή στήριξης και ελαφρύνσεων στα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα και τους συνταξιούχους» ανέφερε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και συνομιλητής του πρωθυπουργού.   
Στην ουσία το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για την «τελευταία θυσία» καλώντας τους βουλευτές το κόμμα και εν τέλει την ίδια την κοινωνία να την στηρίξουν. 

Το μήνυμα της «ηγετικής τριανδρίας» σε βουλευτές και κόμμα 

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και η ηγετική «τριανδρία» του Μεγάρου Μαξίμου. 
«Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής ανέφερε μιλώντας με δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής ενώ από το βήμα της συνεδρίαση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς τόνισε ότι «μια αριστερή κυβέρνηση κρίνει ποιες υποχωρήσεις θα κάνει, κρίνοντας το γενικό συμφέρον, εκεί βρίσκεται η συνείδησή μας, αν θα βελτιώσουμε ή θα χειροτερέψουμε τη ζωή στρωμάτων που θέλουμε να εκφράσουμε». 
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης συμπλήρωσε την ρητορική της ηγετικής ομάδας εστιάζοντας στο «ποια θα είναι η στάση της Ευρώπης σε σχέση με το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα» για να συμπληρώσει ότι  «άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θέλουν και άλλες όχι, πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη για το θέμα αυτό και όχι να "πετά το μπαλάκι" στην Ελλάδα».
Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της διαπραγματευτικής τακτικής που ακλουθεί λέγοντας πως  «εμείς ποτέ δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή διαπραγματευόμαστε σκληρά και οι αποφάσεις είναι συλλογικές» για να «δαιμονοποιήσει» και αυτός με τη σειρά του το Ταμείο για την στάση που κρατά έχοντας «συνεταίρο» στη σκληρή γραμμή τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble. 

Η τελική  μορφή της συμφωνίας για …«σφραγίδα» από κόμμα και Κ.Ο.

Σε κάθε περίπτωση υψηλόβαθμη κομματική πηγή ανέφερε στο bankingnews.gr ότι η συμφωνία στην τελική της μορφή θα έχει και τη «σφραγίδα» του κόμματος καθώς θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματείας ενδεχομένως και πριν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 
Συνεδρίαση «κατάρτισης και προετοιμασίας» αναμένεται να διεξάγει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπως και του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ εφόσον καταλήξει η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. 
Κοινή πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως «δεν θα υπάρξει η παραμικρή απώλεια» καθώς όπως λένε «η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συμπαγής και κινείται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας». 

Προσδοκώντας παρέμβαση Merkel 

Τέλος, την εκτίμηση ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θα παρέμβει, καθώς δεν επιθυμεί να πάει στις εκλογές με το ελληνικό ζήτημα σε εκκρεμότητα, εξέφρασε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλει η A. Merkel να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό;» αναρωτήθηκε, απαντώντας πως «δεν θέλει». 
«Κάποια στιγμή θα παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά, στο ερώτημα εάν υπάρχει αισιοδοξία ότι, παρά τις αποκλίσεις, θα ολοκληρωθεί στην ώρα της η αξιολόγηση.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου