Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Fitch: Η εμπλοκή στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει αποτιμηθεί στη βαθμολογία της Ελλάδας

-->
Η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα του Ιουλίου του 2017, εκτιμά ο οίκος Fitch
Η ανανεωμένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της απηχούνται ήδη στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία βρίσκεται σταθερά στο CCC ή χαμηλότερα εδώ και δύο χρόνια, καθιστά σαφές ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings, σε σημερινή, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, έκθεσή του.Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση αυτή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση πως η β' αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2017, επιτρέποντας στη χώρα να έχει πρόσβαση στην επίσημη χρηματοδότηση.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) διατήρησε την περασμένη εβδομάδα την άποψη ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο», αναφέροντας, συγκεκριμένα, πως «τα περισσότερα εκ των μελών εκτιμούν πως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα αυτού».
Αυτή η διατύπωση υπογραμμίζει τη διαφωνία με ορισμένος Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο προκαταβολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά αξιολογούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism -ESM) ως σημαντική για την αξιοπιστία του ίδιου του προγράμματος.
Ο Fitch υπενθυμίζει ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ δε συμμετέχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το ΔΝΤ για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, εντούτοις απορρίπτει τις αιτιάσεις του Ταμείου ότι θα πρέπει να προ-νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής διόρθωσης, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που αποτύχει στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Fitch εκτιμά πως το παρόν αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί κυρίως λόγω της κόντρας ανάμεσα στους δανειστές.
Παρότι δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για κοινή θέση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων στο ζήτημα της προ-νομοθέτησης των μέτρων, εντούτοις οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, όπως και η απάντηση της ελληνικής πλευράς.
Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων δανειστών της χώρας παραμένουν σε σταθερή βάση, από όταν το ισχύον πρόγραμμα του ESM συμφωνήθηκε, αναφερει ο Fitch.
Η Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό, έχει πετύχει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, ενώ το 2016 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων.
Το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 1,8% σε ετήσια κλίμακα κατά το γ' τρίμηνο του 2016, πετυχαίνοντας την ταχύτερη ανάτπυξη των τελευταίων 8 ετών.
Αυτή η πρόοδος είναι ένας λόγος, για τον οποίο ο Fitch εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουν με τη β' αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία να αποφευχθεί μαι πολιτική κρίση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια αυτού του γεμάτου εκλογές έτους στην Ευρώπη.
Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του προγράμματος και η εκταμίευση της δόσης από τον ESM θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο (ωριμάνσεις), που ανέρχονται σε ποσό άνω των 6 δισ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένης της δόσης των 3,9 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Εφόσον αυτή επιτευχθεί έγκαιρα και με αποφυγή της μικροπολιτικής του α' εξαμήνου του 2015, τότε θα μειωθεί ο κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, που θα μπορούσε να προκύψει - σε αντίθετη περίπτωση - από ένα νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας.
Τα πρόσφατα γεγονόταν υπογραμμίζουν πως ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αδυναμία για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, παρά τις θετικές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.
Ο οίκος Fitch υπενθυμίζει πως επιβεβαίωσε την αξιολόγηση CCC της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2016 και ότι η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας είναι στις 24 Φεβρουαρίου 2017.

www.bankingnews.gr 

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου