Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Βόμβα Ντράγκι: Μόνο με βιώσιμο χρέος θα μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

-->

Ένταξη στο QE όταν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για μετά το 2018 και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση

Μόνο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την διαπίστωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το λεγόμενο  Quantitative Easying, ή αλλιώς, QE, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με το PSI, τους μικρομολογιούχους και την ένταξη της Ελλάδας στο QE, τόνισε πως επιπλέον προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδος στο QE είναι να εξεταστεί και να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και έπειτα την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων ελάφρυνσης του. Συνεπώς είναι εκ των ων ουκ άνευ να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμπληρώνει πως «ενδέχεται να είμαστε κοντά στο στόχο αυτό αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση σύντομα» και η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικό χρέος, όμως από την άλλη, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος στην περίπτωση που δεν τελειώσει αρκετά γρήγορα η αξιολόγηση.

Η κρισιμότητα της δήλωσης Ντράγκι για μεσοπρόθεσμα

Επιπλέον αξιοσημείωτο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι είναι πως με την απαίτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για ένταξη στο QE, πράγμα που προδιαθέτει την σύνταξη ενός ελέγχου βιωσιμότητας του χρέους από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, ο Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά ασκεί πίεση στην ευρωζώνη για ταχύτερη και αναλυτικότερη αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Η πλευρά της Ευρωζώνης υποστηρίζει πως τα μεσοπρόθεσμα θα αποσαφηνιστούν και θα εφαρμοστούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018. Με τη δήλωση Ντράγκι για σύνταξη ελέγχου βιωσιμότητας ως προαπαιτούμενο για ένταξη στο QE,  πετάει τη μπάλα στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Που «κολλάει» η διαπραγμάτευση 

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε πως παρά τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει και τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί, η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση κολλάει στα εξής τρία σημεία.


Ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% «για αρκετά χρόνια» αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, έπειτα το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και τρίτον, οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που παραμένουν στους τομείς της αγοράς εργασίας, του δικαστικού συστήματος και ιδιαίτερα τα κόκκινα δάνεια, τα οποία αποτελούν «ανησυχία για την ΕΚΤ». 

Για τον Μάριο Ντράγκι το ζήτημα της επίλυσης των κόκκινων δανείων είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα το οποίο τα τελευταία χρόνια διχάζει τους θεσμούς και απασχολεί έντονα την ΕΚΤ, καθώς η επίλυση του θα ενίσχυε τις ελληνικές τράπεζες.


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου