Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ανησυχούν τραπεζίτες και ΤτΕ για την μείωση καταθέσεων

-->
ΤτΕ και τραπεζίτες συμφώνησαν ότι εάν η αξιολόγηση καθυστέρηση, οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα καταστούν πιο εμφανείς.
Η εμπλοκή στην δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος στήριξης ή τρίτου μνημονίου η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016 και ήδη βρισκόμαστε Φεβρουάριο του 2017 έχει ήδη προκαλέσει συνέπειες στις ελληνικές τράπεζες… 
Με βάση αξιόπιστες τραπεζικές πηγές παρατηρείται μείωση καταθέσεων κατά 1,5 δισεκ. ευρώ μεταξύ 2 Ιανουαρίου με 6 Φεβρουαρίου του 2017 ενώ και στα NPLs και NPEs στα προβληματικά δάνεια δηλαδή καταγράφεται επιδείνωση, έχει ανακοπεί η τάση βελτίωσης που είχε σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα. 
Ρευστότητα και πορεία διαχείρισης των NPLs και NPEs βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των επιτελείων όλων των τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Στην συνάντηση αυτή όπου συμμετείχε η διοίκηση της ΤτΕ καθώς και μια ομάδα στελεχών που παρακολουθεί τα κόκκινα δάνεια NPLs και NPEs διαπιστώθηκαν 
1)Ότι λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης καταγράφεται επιδείνωση στα NPLs και NPEs, ξεκάθαρα έχει ανακοπεί η τάση βελτίωσης του προηγούμενου διαστήματος 
2)Τα ζητήματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς ακινήτων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. 
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αποτελεί την εναλλακτική επιλογή. 
3)Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πίεση και στις καταθέσεις, όπου από τον Ιανουάριο έως τώρα έχουν μειωθεί οι καταθέσεις 1,5 δισεκ. ευρώ στα 120 δισεκ. ευρώ. 
Τα 120 δισεκ. καταθέσεις είναι χαμηλό 13 χρόνων. 

Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί ως προς το σκέλος της ρευστότητας είναι ότι η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην υπερφορολόγηση.
Τέλη Ιανουαρίου πληρώθηκαν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οπότε εύλογα μειώθηκαν οι καταθέσεις.. 
Ως προς την μείωση των χαρτονομισμάτων μέσω της εκταμίευσης 420 ευρώ την εβδομάδα ή 840 ευρώ στις δύο εβδομάδες δεν παρατηρούνται συμπεριφορές που να υποδηλώνουν πανικό, σε καμία περίπτωση. 
Όμως οι καταθέσεις δεν μπορούν να αυξηθούν, δεν παράγεται νέος πλούτος με επακόλουθο την μείωση των καταθέσεων…
Αυτή η πίεση στην ρευστότητα των τραπεζών θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η μείωση του ELA και να μην αποκλιμακωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από το ευρωσύστημα… 

Υπάρχει και κάτι ανησυχητικό 

ΤτΕ και τραπεζίτες συμφώνησαν ότι εάν η αξιολόγηση καθυστέρηση, οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα καταστούν πιο εμφανείς. 
Εάν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, είναι σίγουρο ότι θα πληρώσουν αυτή την καταστροφή πάλι οι τράπεζες. 
Πως θα την πληρώσουν; 
Υπάρχουν τα stress tests του Οκτωβρίου του 2018. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου