Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΕΕ; «Η Ευρώπη του Πυρήνα» και οι…άλλοι – Τι προανήγγειλε ο Γιούνγκερ

-->
Για πρώτη φορά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ έκανε λόγο για μια «Ευρώπη του πυρήνα», προαναγγέλοντας ουσιαστικά, την αλλαγή της Ευρώπης που γνωρίζουμε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνέδριο στη βελγική πόλη Λουβέν λα Νεβ, προανήγγειλε το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή και θα περιγράφει μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων.
Τα κράτη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει εφεξής να συμπορεύονται σ’ όλους τους δρόμους είπε ο Γιούνκερ και κάνει για πρώτη φορά λόγο για μια «Ευρώπη του πυρήνα» όπου οι υπόλοιπες χώρες θα διαλέγουν στη συνέχεια τα θέματα στα οποία θα συμμετέχουν.
«Είναι ξεπερασμένο να φανταζόμαστε ότι όλοι κάνουμε μαζί το ίδιο πράγμα» λέει ο Γιούνκερ και προσθέτει: «Θέλουμε να προχωρήσουμε ως «28»; Ή μήπως θα πρέπει εκείνοι που θέλουν να προχωρήσουν ταχύτερα να μπορούν να το κάνουν, χωρίς να επηρεάζουν τους άλλους;»  διερωτήθηκε ο Γιούνκερ  στο συνέδριο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε ένα «δομημένο σχεδιασμό, ανοικτό για όλους» που σημαίνει ότι θα υπάρχει μια βάση με τα κράτη-μέλη να προσπαθούν «να συμφωνούν στα βασικά, είτε είναι 15 ή 28». Ο αριθμός θα μπορούσε «να ποικίλει ανάλογα με το θέμα», σε τομείς όπως η άμυνα, η οικονομία και η πολιτική. Θα μπορούσαν, είπε ο Γιούνκερ να υπάρχουν πολλοί ομόκεντροι κύκλοι γύρω από έναν σταθερό πυρήνα». Θα μπορούσαν να παραμένουν σε «τροχιά» συνδεδεμένες στην Ε.Ε. και η Βρετανία μετά το Brexit ή η Τουρκία «ή άλλοι, που δεν το ξέρουν ακόμη».
Να σημειωθεί ότι ο Γιούνκερ συνομίλησε την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο με την Μέρκελ, η οποία ήδη απ’ τις αρχές Φεβρουαρίου είχε αναφέρει την ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε πει ότι η ιστορία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι «θα υπάρξει και μια Ε.Ε. διαφορετικών ταχυτήτων, ότι δεν θα μετέχουν όλοι πάντοτε στο ίδιο σκαλοπάτι ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου