Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ! ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ! Τέλος εποχής για Merkel; – Δεν αποκλείεται ο Schulz να εκθρονίσει την καγκελάριο

-->
Τη μάχη Merkel – Schulz για την καγκελαρία σχολιάζουν τα
γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εκ των οποίων κάποια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκθρονίσει τελικά την πιο ισχυρή φιγούρα της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle σε σχόλιο της η Die Welt αναφέρει «αυτό που σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό, με δεδομένα τα ποσοστά του SPD που δεν ξεπερνούν το 20%, θα μπορούσε, στην πορεία του χρόνου, να προβάλει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα του SPD, που δεν θα μπορούσε να το κερδίσει ο (μέχρι σήμερα πρόεδρος του κόμματος) Sigmar Gabriel θέτοντας υποψηφιότητα για την καγκελαρία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Rheinische Post του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Ο Sigmar Gabriel αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και δεν θέτει υποψηφιότητα για την καγκελαρία.
Αυτή η είδηση αποτελεί έκπληξη για πολλούς.
Αλλά έχει μία λογική και προσφέρει μία ευκαιρία στο SPD».
Εξ’ απήνης η Merkel
Την ίδια στιγμή, το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση επισημαίνει ότι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Schulz οι σοσιαλδημοκράτες έπιασαν εξ’ απήνης την καγκελάριο Merkel.
«Είναι σαφές ότι το SPD ωφελείται από τον αιφνιδιασμό.
Η απελευθερωτική κίνηση του Gabriel μπορεί να δώσει κίνητρο στους σοσιαλδημοκράτες.
Αν αυτό αρχίσει να αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικές (για τους σοσιαλδημοκράτες), ίσως αρχίσει να επικρατεί νευρικότητα στο στρατόπεδο της χριστιανοδημοκρατίας.
Και αυτό σε μία ευαίσθητη συγκυρία: από τότε που προέκυψε η προσφυγική κρίση, η Merkel δεν μπορεί να αισθάνεται 100% σίγουρη για τη στήριξη της κοινοβουλευτικής της ομάδας».
Οι αδυναμίες του Schulz
Εν τω μεταξύ, η Frankfurter Allgemeine εστιάζει στις αδυναμίες του μελλοντικού υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών.
«Ο Schulz δεν έχει να επιδείξει εμπειρία στην ηγεσία του κόμματος, ούτε στην εσωτερική πολιτική.
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως μειονέκτημα.
Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ασκεί κριτική σε πολιτικές αποφάσεις, για τις οποίες ήταν συνυπεύθυνος ως υπουργός.
Μπορεί λοιπόν ο Schulz να φέρει μία φρέσκια αύρα, την οποία χρειάζεται επειγόντως το SPD».
Με ένα παρόμοιο σκεπτικό η Freie Presse από το Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας σημειώνει: «Ο Schulz ποτέ δεν συμμετείχε σε κυβέρνηση Merkel.
Συνεπώς δεν φέρει καμία ευθύνη για τον »μεγάλο συνασπισμό».
Αυτή η απόσταση είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Schulz απέναντι στον Gabriel για τον επικείμενο προεκλογικό αγώνα.
Επιπλέον, ο Schulz αποτελεί και τη μοναδική ρεαλιστική ελπίδα του SPD.
Αυτό το αντιλαμβάνεται πλέον και ο Gabriel.
Η αποχώρησή του προσέφερε μία υπηρεσία στο κόμμα του.
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας».
Handelsblatt: Ο Schulz καλείται να πετύχει ένα… θαύμα
Σκεπτικισμό για τον Schulz, αλλά και για γενικότερα για τις διεργασίες στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών, εκφράζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
«Από την εποχή που οι σοσιαλδημοκράτες επέβαλαν τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Gerhard Schröder το κόμμα παραμένει διχασμένο, αναζητώντας ένα καινούριο DNA.
Το ότι ο Gabriel σε αυτή τη φάση, κατάφερε να παραμείνει πάνω από έξι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, αποτελεί ήδη ένα μικρό θαύμα.
Ο Martin Schulz καλείται τώρα να επιτύχει ένα ακόμη μεγαλύτερο θαύμα, δηλαδή μία νίκη στις βουλευτικές εκλογές».

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου