Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ο Ρέστης, ο όμιλος Μαρινόπουλου, το πωλητήριο στη Βουλγαρία και τα Κυπριακά μυστήρια

-->
Η επένδυση των 200 εκ ευρώ στο The Mall στη Σόφια και τα… περίεργα με τη μετοχική σύνθεση του πωλητή
Ήταν Μάρτιος του 2008 όταν ανακοινώθηκε ότι η Assos Capital, στην οποία είχε συμμετοχή και ίδρυσε κ. Βίκτωρ Ρέστης, ανέλαβε την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Carrefour Tzarigradsko στη Σόφια, που ανήκε στην Carrefour Bulgaria EOOD και αποτελούσε κοινοπραξία της Carrefour S.A. και της Marinopoulos S.A. στη Βουλγαρία.
Μάλιστα τότε είχε ανακοινωθεί πως η τελική αξία της εξαγοράς θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που είχαν ως τότε πραγματοποιηθεί στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στη Βουλγαρία.

Τον Απρίλιο του 2010 το εμπορικό κέντρο που ονομάστηκε The Mall εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και στα εγκαίνια παρέστησαν εκπρόσωποι της οικογένειας Ρέστη που τα Βουλγαρικά μέσα τον ανέφεραν ως ιδιοκτήτη του Assos καθώς και στελέχη των ομίλων Carrefour και Μαρινόπουλος.
Την κατασκευή του έργου είχε αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τίμημα 125 εκ ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.
Βέβαια ιδιοκτήτης του The Mall σήμερα εμφανίζεται η P Retail I η οποία το πουλά στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου NEPI έναντι 180 εκ Ευρώ από τα οποία τα 160 εκ Ευρώ θα λάβει η AP και τα υπόλοιπα 20 εκ Ευρώ η Bullbank που κατέχει την ιδιοκτησία ενός καταστήματος Carrefour που στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βουλγάρικου ΓΕΜΗ η AP Retail I έχει ως ιδιοκτήτη την Κυπριακής έδρας εταιρία Fortore Holdings. 
H Βουλγαρική εφημερίδα ΚΑΠΙΤΑΛ αναφέρει ότι στην Assos ανήκει το 85% της AP Retail. 
Το ερώτημα είναι σε ποιον ανήκει, αν ισχύει αυτό, το υπόλοιπο 15%. 
Για να γίνει γνωστό είναι προφανές πως θα πρέπει να είναι γνωστοί και οι επενδυτές στην Κύπρο. 
Πέραν αυτού είναι απορίας άξιον πως η Bulbank και έχει λαμβάνειν 20 εκ Ευρώ πακέτο με την Assos Capital για το εμπορικό κέντρο που στεγαζόταν η Carrefour. 
Πέραν αυτού πάντως με βάση τις ανακοινώσεις η Assos Capital τοποθέτησε 200 εκ Ευρώ και φεύγει χαμένη από τη Βουλγαρία καθώς θα εισπράξει για το εμπορικό κέντρο 160 εκ Ευρώ. 
Εκτός κι αν δεν είναι χαμένη είτε από τα ενοίκια που εισπράχθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια είτε από άλλες κινήσεις που δεν είναι γνωστές. 

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου