Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ STRATFOR: Πως οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν τα δεδομένα στη Βαλτική

-->
Στην αλλαγή των παγκόσμιων ισορροπιών που θα επιφέρει η «αναγέννηση» της Ρωσίας η οποία μετά την απομόνωση βγαίνει ξανά στο προσκήνιο και της υποχώρησης των ΗΠΑ αναφέρεται σε ανάλυσή της η Stratfor. Υπό τον τίτλο οι συνεργασίες στην «Ευρασία στην αυλή της Ρωσίας» γράφει: «Τα κράτη που βρίσκονται μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης θα αισθανθούν αναμφίβολα τον αντίκτυπο των πολιτικών ανατροπών που συμβαίνουν εκτός των συνόρων τους στη Δύση. Οι χώρες που κάποτε ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση παρακολουθούν τις εξελίξεις με αυξανόμενη ανησυχία και είναι εξαιρετικά πιθανό να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους απέναντι στους ανταγωνιζόμενους γίγαντες που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του. Όλοι τους, από τις χώρες στην Ανατολική Ευρώπη μέχρι εκείνες του Καυκάσου, θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να είναι σε θέση να αγνοείται και η Δύση δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος.

Καθώς οι χώρες αυτές θα επανεκτιμούν την κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα θα στραφούν η μία στην άλλη για βοήθεια. Η Ουκρανία είναι μία χώρα που πρέπει κανείς να παρατηρήσει τις εξελίξεις από κοντά: Τα τελευταία τρία χρόνια, στηρίχθηκε σε υποστήριξη της Δύσης στην κόντρα της με τη Ρωσία για την ανατολική περιοχή της Ντονμπάς. Αλλά τώρα, η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι η δυτική οικονομική, πολιτική και άμυνα βοήθεια θα συνεχιστεί. Από τους γείτονές της ούτε η Πολωνία ούτε τα κράτη της Βαλτικής είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως τις δυνάμεις της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία συμπληρωματική συμμαχία με την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να εντείνει την από κοινού κατάρτιση και τις στρατιωτικές ασκήσεις με την Πολωνία και τη Λιθουανία, και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να το πράττει. Ακόμη η Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία από την αντιστροφή των ροών φυσικού αερίου από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο δίκτυο αυτό τα επόμενα χρόνια.

Όπως η Ουκρανία, η Γεωργία ανησυχεί για την πιθανή απόσυρση των δυτικών ενισχύσεων. Η Τιφλίδα σήμερα εμπλακεί σε μια διαμάχη με τη Μόσχα για τα εδάφη που αποσχίστηκαν της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, και έχει προσπαθήσει να αποκτήσει πιο στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Και οι δύο οργανώσεις, ωστόσο, έχουν επανειλημμένα αναβληθεί αιτήματα της Τιφλίδας για τα σχέδια ένταξης. Η Γεωργία θα προσπαθήσει να ισορροπήσει την αποχώρηση της Δύσης με το να ενισχύσει τους δεσμούς με δύο γείτονες και συμμάχους της, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Η Τιφλίδα έχει δημιουργήσει στενές οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις με το Μπακού και της Άγκυρας, που κατά πάσα πιθανότητα θα δυναμώσουν. Οι τρεις χώρες, εν τω μεταξύ, πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα αυξηθούν σε συχνότητα με τις μεγαλύτερες ασκήσεις να λαμβάνουν χώρα το 2017.

Τα μπλοκ της Ουκρανίας και της Γεωργίας θα συναντήσουν αναμφίβολα προκλήσεις τους επόμενους μήνες. Η απροθυμία της Τουρκίας να αμφισβητήσει ανοικτά Ρωσία θα επηρεάσει την πολιτική δυναμική στον Καύκασο, ενώ μία τυχόν έκρηξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες του Κιέβου για να σχηματίσουν μια συμμαχία της Βαλτικής. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Αλλά καθώς η Δύση γίνεται μια πιο απρόθυμη εταίρος για τις Ευρασιατικά κράτη στο κατώφλι της Ρωσίας, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν το ένα στο άλλο.

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου